Pafos Net

«Αργυρό Βραβείο» σε Διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου

title image

Η Τεχνική Σχολή Πάφου συμμετείχε για μια ακόμη σχολική χρονιά στον διαγωνισμό «Έρευνα από μαθητές της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης 2019» που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ομάδα μαθητών της Τεχνικής Σχολής Πάφου, έλαβε μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό με την έρευνα: «Διαφοροποίηση της διδασκαλίας: Το κλειδί στη δημιουργία συμπεριληπτικής κουλτούρας στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης κατακτώντας το «Αργυρό» Βραβείο.

Η ομάδα μαθητών αποτελείτο από τους Σωκράτους Ραφαήλ,  Χριστοδούλου Γιώργο, Νεοφύτου Ζήνωνα, Σώζου Χρίστο και Δημοσθένους Ανδρέα, καθώς και τις εκπαιδευτικούς Χαραλάμπους Κωνσταντία και Ευαγγέλου Σόφη.

Τα οφέλη για τους μαθητές που λαμβάνουν μέρος σε έρευνες όπως στην προκειμένη περίπτωση στον διαγωνισμό Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είναι τεράστια, αφού με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται µια πρώτη επαφή των µαθητών µε την έρευνα και συγχρόνως διεγείρεται η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητά τους. Αδιαμφισβήτητα τα προαναφερθέντα εφόδια είναι απαραίτητα στην πορεία ενός μαθητή προς την ανάπτυξη μίας πολύπλευρης προσωπικότητας, αφού στη σημερινή εποχή η έρευνα αποτελεί βασικό εργαλείο για κάθε σκεπτόμενο πολίτη, που επιθυμεί να ζήσει μια ζωή ποιοτική και αποτελεσματική.

Πέρα όμως από τα προσωπικά οφέλη, μέσω της διαδικασίας πραγματοποίησης μίας έρευνας επιτυγχάνεται η ανάπτυξη οµαδικού πνεύµατος εργασίας, καλλιεργούνται ικανότητες επικοινωνίας, διερεύνησης, συλλογής, χρήσης και αξιολόγησης της πληροφορίας αλλά και των πηγών της, ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν κριτικό πνεύµα.

Συγχαίροντας τους εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη διάκριση, ο διευθυντής της Τεχνικής, Θεόδωρος Ηλία, τόνισε ότι η γνώση σήμερα δεν είναι αρκετή. Παράλληλα με την γνώση χρειάζεται οι μαθητές να αναπτύξουν και ικανότητες έρευνας, κριτικής σκέψης και ανάλυσης δεδομένων, ώστε να είναι ικανοί να συναγωνιστούν ισάξια με παιδιά από ολόκληρη την Ευρώπη, επεσήμανε.

« Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο», κατέληξε, « το σχολείο μας συμμετέχει κάθε χρόνο σε αρκετούς διαγωνισμούς αλλά και συνέδρια, με εξαιρετικά αποτελέσματα, με στόχο τόσο την ανάπτυξη των βασικών γνώσεων των παιδιών, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, αποτελεσματικής επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων, καλλιέργειας κριτικής σκέψης και έρευνας».