Άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου Desti Smart Interreg Europe στην Πάφο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28 Απριλίου 2022Άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο ξενοδοχείο Annabelle στην Πάφο, το συνέδριο Desti Smart Interreg. Στο συνέδριο παρενέβη διαδικτυακά και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς μεταξύ άλλωνο ο Αντιδήμαρχος Πάφου Χρήστος Μακαρίου και ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πάφου Κυριάκος Δρουσιώτης.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Περδίος τόνισε ότι η Κύπρος είναι ήδη μια χώρα πλήρως εναρμονισμένη με την διαδικασία της μετάβασης σε νέες έξυπνες τουριστικές πρακτικές. Ξεκινήσαμε ήδη εδώ και μερικά χρόνια, τόνισε, την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, με ορίζοντα το 2030.
« Η νέα αυτή πρακτική θα διαρκέσει μέχρι το 2030 όπου θα είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε την Κύπρο σε έναν ολόχρονο προορισμό», επεσήμανε. « Ένα προορισμό υψηλότερης ποιότητας, φιλικό προς το κλίμα και ψηφιακά έξυπνο. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και τα δεδομένα για να κάνουμε τον προορισμό πιο έξυπνο από την άποψη του τι προσφέρει στους επισκέπτες μας στον οποίο όλοι οι κάτοικοι μπορούν να επωφεληθούν από τον τουρισμό».
Ο Μάνος Βουγιούκας Συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος Desti Smart Interreg Europe σε δηλώσεις του ανέφερε πως το συνέδριο της Πάφου είναι η κατάληξη τεσσάρων χρόνων εργασιών με 10 εταίρους εκ των οποίων ο ένας είναι η κυπριακή πόλη.
« Το έργο Desti Smart Interreg Europe στοχεύει στη βελτίωση των πολιτικών μεταφορών και τουρισμού σε προορισμούς, ενσωματώνοντας στρατηγικές για βιώσιμη κινητικότητα, προσβασιμότητα και υπεύθυνα ταξίδια στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη μέσω της αποτελεσματικότητας, της ανθεκτικότητας, της διατροπικότητας, των νέων συστημάτων μεταφορών, της ποδηλασίας και της πεζοπορίας για τους επισκέπτες», ανέφερε.
Ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Νάσος Χατζηγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίηση του φορέα τουρισμού της επαρχίας Πάφου, για το γεγονός ότι ολοκληρώνεται ένα έργο του οποίου η θεματολογία συνάδει πλήρως με την στρατηγική της επαρχίας Πάφου.
« Στόχος και σκοπός όλων των εταίρων της Πάφου είναι ο προορισμός να γίνει ακόμη πιο smart», παρατήρησε. « Μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα έχουμε καταφέρει να γίνουμε αποδέκτες καλών πρακτικών και με χρηματοδότηση από την ΕΕ να υλοποιήσουμε συγκεκριμένο πιλοτικό σχέδιο δράσης το οποίο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως από επισκέπτες.
Το έργο DESTI-SMART με απώτερο στόχο τους Έξυπνους Προορισμούς συμβάλλει στη δέσμευση της ΕΕ για την οικοδόμηση μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με έξυπνες τεχνολογίες.
Το έργο διευκολύνει την υιοθέτηση λύσεων Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών για βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα σε τουριστικούς προορισμούς, καθιστώντας έτσι τον τουρισμό στις ευρωπαϊκές περιοχές πιο αποτελεσματικό με διάφορους τρόπους. Ο βιώσιμος και υπεύθυνος τουρισμός μπορεί να επωφεληθεί πολύ από τις ψηφιακές εφαρμογές σε όλα τα στάδια της ενημέρωσης των επισκεπτών, της ταξιδιωτικής καθοδήγησης, της διατροπικότητας και των απρόσκοπτων ταξιδιωτικών λύσεων».
Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Κυριάκος Δρουσιώτης ανέφερε ότι είναι πολύ ελπιδοφόρο για τον τουρισμό και τους προορισμούς το γεγονός πως ένα τέτοιο συνέδριο παρέχει ένα φόρουμ για να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων και εμπειρογνωμόνων από τόσες πολλές χώρες του κόσμου που ασχολούνται με ένα από τα πιο σημαντικά θέματα: Την βιώσιμη τουριστική κινητικότητα προς έξυπνους προορισμούς.
« Οι τελευταίες τάσεις στον τουρισμό είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το θέμα του συνεδρίου μας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοματισμών, των μετασχηματιστικών ταξιδιών, των ιστοριών εμπειριών και πολλά άλλα», τόνισε. « Πρέπει όλοι να σκεφτούμε τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών διασφαλίζοντας ότι θα κληρονομήσουν έναν ασφαλή και υγιή πλανήτη για να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν με τον τρόπο που ταξιδεύουμε ,τι αυτοκίνητα αγοράζουμε, πώς ζούμε, πώς ξοδεύουμε κτλ».
Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ακόμη πως στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης έχουν αξιολογηθεί και ενισχυθεί οι ποδηλατικές εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες, η ανάπτυξη νέων δρόμων, ο ποδηλατικός τουρισμός ως δραστηριότητα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και η κινητικότητα ως υπηρεσία για τουρίστες.
Εκ μέρους του Δήμου Πάφου, ο Αντιδήμαρχος, Χρήστος Μακαρίου, ανέφερε πως το στρατηγικό σχέδιο, του Δήμου Πάφου, είναι να γίνει μια έξυπνη και ψηφιακή πόλη και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένας νέος πυλώνας στην τοπική οικονομία που να βασίζεται στην καινοτομία και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση με επίκεντρο την προσέλκυση ταλέντων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
« Εστιάζουμε σε τρεις βασικούς τομείς: έξυπνη και ψηφιακή πόλη, εκπαίδευση και καινοτομία», τόνισε ο κ. Μακαρίου. « Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Δήμος Πάφου έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση εννέα βασικών έργων έργων και δράσεων που στη συνέχεια θα αποτελέσουν τη βάση για άλλα συνδυασμένα συμπληρωματικά έργα. Έχουμε ήδη εφαρμόσει τόνισε, την υποδομή συλλογής των δεδομένων από τις διάφορες εφαρμογές χρησιμοποιώντας το Δίκτυο LoRaWAN. Το έξυπνο παρκάρισμα, ο έξυπνος φωτισμός, οι έξυπνοι στύλοι και τα συστήματα GIS θα παραδοθούν σύντομα. Ένα σημαντικό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες είναι η έξυπνη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεδομένου ότι ο Δήμος Πάφου αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας και ποιότητας του νερού και των υποδομών ύδρευσης και διανομής. Ως εκ τούτου, αυτό το έργο σκοπεύει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων».
Ο τρόπος που προσεγγίζουμε την «έξυπνη πόλη», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Πάφου, είναι μέσα από τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα που στοχεύει να δώσει έμφαση όχι μόνο στις τεχνολογίες και τις εφαρμογές, αλλά κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της μέσω της έξυπνης πόλης:
« Η επιτυχία της έξυπνης πόλης επιτυγχάνεται μόνο όταν γίνει αποδεκτή από τους πολίτες της, αφού ο κύριος στόχος της έξυπνης πόλης είναι να χτίσει μια πόλη που προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες πόλης και υψηλότερη ποιότητα ζωής».