Pafos Net

Αποκαταστάθηκε ένα ακόμη τουρκοκυπριακό μνημείο στην Πάφο: Το υδραγωγείο Χρυσοχού

title image

Ολοκληρώθηκε το έργο της της συντήρησης στο νερόμυλο-υδραγωγείο της κοινότητας Χρυσοχού, στην επαρχία Πάφου, που ανέλαβαν η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ενωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο μέρος ειδική τελετή, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο κοινοτήτων στην Επιτροπή, Τάχη Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay.
Η αποκατάσταση του νερόμυλου- υδραγωγείου Χρυσοχούς και ο θετικός τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετώπισαν το έργο, επεσήμαναν οι δύο επικεφαλής σε χαιρετισμό τους, δημιουργεί προσδοκίες και ελπίδες ότι ο ρόλος και οι προσπάθειες της Επιτροπής θεωρούνται σημαντικά για την ειρήνη στην Κύπρο και για τη συμφιλίωση.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Michela Foresti, χαρακτήρισε αξιοσημείωτο παράδειγμα το έργο της Τεχνικής Επιτροπής και επεσήμανε ότι είναι ένα άριστο παράδειγμα για το πώς οι Κύπριοι μπορούν να εργαστούν μαζί για να προστατεύσουν την κοινή κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές. 
Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χρυσοχού, Ανδρέας Κουνιαϊδης, είπε χαρακτηριστικά ότι αποτελεί αληθινή ευλογία το γεγονός πως αυτός ο νερόμυλος δεν αφέθηκε να καταστραφεί.
Το παρών του στη χθεσινή εκδήλωση έδωσε και ο τουρκοκύπριος Metin Ertop, παλιός κάτοικος του χωριού, ο οποίος αφιερώνει σήμερα τον ελεύθερο χρόνο του στο να συλλέγει υλικό και φωτογραφίες του χωριού. Ανέφερε ότι μετά από τόσα χρόνια αισθάνεται πάρα πολύ δεμένος  με το χωριό και ευελπιστεί πλέον ότι θα συνεχίσει να είναι εκεί για να το δουν και οι επόμενες γενιές.
Ο νερόμυλος- υδραγωγείο της Χρυσοχού, είναι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα που αποτελείται από διάφορες δομές διαφόρων περιόδων κατασκευής με ειδική πολιτιστική σημασία. 
Οι εργασίες, που υλοποιήθηκαν από το UNDP, ξεκίνησαν  τον Ιούλιο του 2015 και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016, με κύριο στόχο την αποκατάσταση των πέτρινων κτισμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω πιθανή κατάρρευση. 
Όλα τα έργα έχουν γίνει με σεβασμό και διατήρηση στον αυθεντικό χαρακτήρα και την ταυτότητα του αρχικού κτιρίου. Έγιναν, ειδικότερα, αποκατάσταση των πέτρινων τοίχων, συναρμολόγηση των μυλόπετρων, απομάκρυνση της βλάστησης που προκαλεί ζημιά και ψέκασμα με κατάλληλα υλικά για την πρόληψη μελλοντικής επαναφύτρωσης,  αποκατάσταση της στέγης, εγκατάσταση νέας πόρτας, κατασκευή νέου τοίχου υποστήριξης για το υδραγωγείο και άλλες βελτιωτικές επεμβάσεις.
Τα έργα έχουν χρηματοδοτηθεί πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσό των 107.000 ευρώ.
Είναι το τρίτο έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που ολοκληρώνεται στη περιοχή της Πάφου μετά το Χαμάμ της Πάφου και το Τζαμί στην Ευρέτου  που ολοκληρώθηκε το 2015. 
Στην περιοχή της Πάφου προετοιμάζονται τουλάχιστον πέντε ακόμη επεμβάσεις αποκατάστασης μνημείων, που αφορούν στο Χαμάμ παρά τον τάφο του Χασάν Αγά, το μιναρέ του τζαμιού Ebubekir και στα δύο τζαμιά στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Ιωάννη.