Pafos Net

Απερρίφθη το αίτημα των δικηγόρων Σιαηλή για εξαίρεση του δικαστή Σατολιά από τη δίκη του ΣΑΠΑ

title image

Το αίτημα των δικηγόρων του Γιώργου Σιαηλή για εξαίρεση του δικαστή του Κακουργιοδικείου Κώστα Σατολιά από τη δίκη του ΣΑΠΑ, απερρίφθη σήμερα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Σιαηλή ζήτησαν την εξαίρεση του δικαστή Σατολιά, επικαλούμενοι συγγενική του σχέση με τον μάρτυρα κατηγορίας για την υπόθεση, Σάββα Βέργα.

Μετά από διάλειμμα μισής ώρας, ο δικαστής Κώστας Σατολιάς ανέφερε πως ο Δικαστής δεν θα πρέπει να συναινεί σε αιτήματα εξαίρεσης. Η ευαισθησία του Δικαστή δεν αποτελεί τον οδηγό στην περίπτωση κωλύματος, παραίτησης του καθήκοντος και έχει επίπτωση στην απονομή δικαιοσύνης.
Ο κ. Σατολιάς είπε πως δεν έχει οποιαδήποτε συγγένεια εξ αίματος στην Κύπρο, αφού κατάγεται από την Ελλάδα, πέρα από τους δύο γιούς του. Ουδέποτε επίσης επισκέφτηκε το σπίτι του Σάββα Βέργα, αλλά ούτε και αυτός το δικό του.
Όσον αφορά τις επαγγελματικές σχέσεις της συζύγου του, ο κ. Σατολιάς ανέφερε πως δικαστής είναι ο ίδιος και όχι η σύζυγος του.

Νομολογιακά, συνέχισε, έχει καθιερωθεί πως παράπονα δικηγόρων δεν αποτελούν τρόπο εξαίρεσης δικαστή σε προηγούμενες υποθέσεις, σημειώνοντας πως δεν θα επιτρέψει η διαδικασία να εκτραπεί.  Θα κάνω το παν, συνέχισε,  ώστε η διαδικασία να διεξαχθεί κατά τον δέοντα τρόπο.
Πρόσθεσε ακόμη πως στην προκειμένη περίπτωση είναι τριμελής η σύνθεση του Κακουργιοδικείου και όχι μονομελής και πως σε κάθε ποινική υπόθεση η διαδικασία διέπεται και διασφαλίζεται από τους κανόνες της δικονομίας. Η εξαίρεση μου, είπε, θα σήμαινε ουσιαστικά άρνηση μου να εκτελέσω τα καθήκοντα μου. Χαρακτήρισε τέλος αβάσιμο το αίτημα του δικηγόρου Κώστα Σιαηλή και το απέρριψε χωρίς ενδοιασμό.

Το Κακουργιοδικείο απέρριψε τελικά την προδικαστική αυτή ένσταση. 

Αιτιολογώντας την απόφαση του, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ ανέφερε πως κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να δικαστεί δίκαια και αμερόληπτα. Επεσήμανε ωστόσο πως οι δικαστές δεν θα πρέπει να συναινούν σε ζητήματα εξαίρεσης χωρίς βάσιμο λόγο, αφού αυτό θα συνιστούσε άρνηση εκτέλεσης του καθήκοντος τους. Αν τα πράγματα, συνέχισε, γίνονταν έτσι τότε τα δικαστήριο θα καθίστανται έρμαια των επιθυμιών των διαδίκων.
Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου  είπε πως θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Σατολιάς είναι ένα από τα τρία μέλη ενός συλλογικού οργάνου. « Δεν θεωρώ δικαιολογημένη την υποβολή του προβαλλόμενου αιτήματος», είπε. « Το αίτημα για απόσυρση του κ. Κ. Σατολιά απορρίπτεται».
Οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης δεν υπέβαλαν θέμα για απόσυρση του κ. Σατολιά.

Οι δικηγόροι των κ. Σαρίκα και Σιαηλή, Κρις Τριανταφυλίδης και Κώστας Σιαηλής αντίστοιχα, ζήτησαν επίσης όπως οι πελάτες τους μη περιληφθούν σε κοινό κατηγορητήριο .
Ο κ.Τριανταφυλίδης υποστήριξε συγκεκριμένα ότι στο κατηγορητήριο της υπόθεσης υπάρχουν 58 συνολικά κατηγορίες και μόνο οι 7 αφορούν τον Φειδία Σαρίκα ενώ από τους 76 μάρτυρες κατηγορίας μόνο οι 7 φαίνεται να αφορούν τον πελάτη του.  Είπε επίσης ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Φειδία Σαρίκα αφορούν στο συμβόλαιο Γ της Α` Φάσης του έργου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούνται για συμβόλαια που εκτελέστηκαν στην Β` Φάση και σε άλλα συμβόλαια της Α' Φάσης. Πρόσθεσε ακόμη πως στις κατηγορίες 45 έως 51 που αφορούν τον πελάτη του Φ. Σαρίκα δεν υπάρχει καμία που να αφορά στις άλλες κατηγορίες που αφορούν τους άλλους κατηγορούμενους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή υποστήριξε επίσης ότι δεν θα πρέπει να περιληφθεί ο πελάτης του σε κοινό κατηγορητήριο αφού  μόνο οι 8 από τις 58 κατηγορίες αφορούν τον ίδιο ενώ δεν μπορεί -όπως είπε- να υπήρξε συνωμοσία από την στιγμή που οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι κατηγορούνται για αδικήματα που πιθανόν να διέπραξαν μέχρι το 2010, ενώ ο Γιώργος Σιαηλής είχε εκλέγει στο δημοτικό συμβούλιο Πάφου σχεδόν δυο χρόνια αργότερα.

Ο δικηγόρος  Κώστας Σιαηλής είπε μάλιστα πως τα αδικήματα που αποδίδονται στους άλλους κατηγορούμενους διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του ΣΑΠΑ ενώ οι κατηγορίες που αποδίδονται στον πελάτη του Γ. Σιαηλή είναι μετά τη λήξη των εργασιών του αποχετευτικού και δεν μπορεί να συσχετιστούν.
Είπε επίσης πως από τους 76 μάρτυρες οι βασικοί μάρτυρες που αφορούν τον πελάτη του δεν υπερβαίνουν τους τρεις με τέσσερις.