Pafos Net

Αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης των Η.A.E. στο ΤΕΠΑΚ

title image

Σημαντική επίσκεψη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και συγκεκριμένα στους χώρους όπου στεγάζονται και λειτουργούν από το 2018 οι Έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Ενιαίου Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.  

Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τον Επικεφαλής Κυβερνητικών Υπηρεσιών των ΗΑΕ Mohamed Bin Taliah και από κυβερνητικά στελέχη, τους Salem Belvouha, Salim AlShaami και Walid Tarabih συνοδευμένοι από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκο Κόκκινο. Στο ΤΕΠΑΚ έτυχαν υποδοχής από τον Πρύτανη, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, τον Δρ Κώστα Χόππα, Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών, τον Δρ Μαρίνο Ιωαννίδη, Διευθυντή της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Καθηγητή Κυριάκο Ευσταθίου, επιστημονικό υπεύθυνο του έργου ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ.

Ο Δρ Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το έργο που επιτελούν οι δυο Έδρες στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην προσέλκυση χρηματοδότης ύψους πέραν των 8,6 εκ. ευρώ την τελευταία δεκαετία που έχει οδηγήσει σε σημαντικά έργα και που όλα αυτά προσφέρονται στην ανθρωπότητα μέσω της ολιστικής ψηφιοποίησης και τεκμηρίωση της μνήμης. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις και σε πιθανές συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και σε θέματα καινοτομίας.  

Στη συνέχεια, ο κάτοχος της Έδρας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, Δρ Κυριάκος Ευσταθίου, αναφέρθηκε στο Έργο ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ και παρουσίασε μια από τις μελέτες περίπτωσης του Έργου, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και πως με τη βοήθεια του μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η ημέρα έναρξης του Ραμαζανίου για οποιαδήποτε χρονιά και πρότεινε μια συνεργασία της ομάδας του έργου με το Μουσείο του Λούβρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Τα μέλη της αντιπροσωπείας από τα ΗΑΕ εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το σπουδαίο έργο που πραγματοποιείται στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά  και την επίτευξη μελλοντικών συνεργασιών. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα ώστε στους αμέσως επόμενους μήνες να συνομολογηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.