Pafos Net

Αντιδράσεις του ΕΤΕΚ για πρόνοιες του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα

title image

Την έντονη ανησυχία του για συγκεκριμένες πρόνοιες που περιέχονται στο υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα,  όπως προκύπτουν από σχετικές αναφορές στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οι οποίες καταδεικνύουν πως υπάρχει σημαντική απόκλιση από τις αρχές που τέθηκαν στις Κατευθύνσεις Ανάπτυξης που καθορίστηκαν στην Έκθεση Εκπόνησης του υπουργού Εσωτερικών, εκφράζει ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

Σε επιστολή προς το Πολεοδομικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και/ή Προγράμματα, ο κ. Κωνσταντή καταγράφει την ανησυχία του Επιμελητηρίου, η οποία έγκειται σε δύο βασικούς άξονες που αφορούν: (α) την προώθηση της συμπαγούς ανάπτυξης με αποθάρρυνση της διάσπαρτης και άναρχης ανάπτυξης, και (β) την προστασία, διαχείριση, προβολή και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου. «Από το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ διαφαίνεται πως οι δύο αυτοί κεντρικοί άξονες του οράματος, στόχου και στρατηγικής ανάπτυξης του Τοπικού Σχεδίου όχι μόνο δεν επιτυγχάνονται αποτελεσματικά, αλλά αντίθετα οι εισηγήσεις που προωθούνται επιβαρύνουν σε αρκετές περιπτώσεις την υφιστάμενη κατάσταση και την κοινωνική δομή των κοινοτήτων, και επιδρούν δυσμενώς στο περιβάλλον και το τοπίο, και ενθαρρύνουν  τη διάσπαρτη ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Το Επιμελητήριο ζητά να γίνει άμεσα αναθεώρηση του προσχεδίου του Τοπικού Σχεδίου, ώστε να συνάδει με τις αρχές και στόχους που τέθηκαν εξαρχής για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και την αναζωογόνηση των κοινοτήτων του Ακάμα

Σε σχέση με το περιεχόμενο του προσχεδίου του Τοπικού Σχεδίου, το ΕΤΕΚ καταγράφει τις πιο κάτω διαπιστώσεις: 

Εμπεριέχονται σοβαρές πρόνοιες που ενθαρρύνουν τη διάσπαρτη ανάπτυξη σε γεωργικές ζώνες, αλλά και στις ιδιωτικές περιοχές του Natura 2000, χωρίς καμία τεκμηρίωση των αναγκών ανάπτυξης της περιοχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πρόνοιες για επεκτάσεις ζωνών, για ειδικές αναπτύξεις εκτός των ζωνών ανάπτυξης, για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας, καθώς και για τη νεοφανή χρήση, το «επισκέψιμο αγρόκτημα» με 16 ενοικιαζόμενα δωμάτια. 

Οι ειδικές αναπτύξεις προτείνονται σε γεωργικές ζώνες, ή σε περιοχές για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ή κοινοποιηθεί αναλυτική αξιολόγηση και αποτίμηση της αξίας του τοπίου.

Η εισήγηση για τη νέα τουριστική περιοχή της Ίνειας αποτελεί μία μη συμπαγή επέκταση του οικισμού προς υψώματα με μεγάλες κλίσεις, (περιοχές με ψηλή περιβαλλοντική αξία)  τα οποία θα είναι ορατά από πολλά σημεία του Εθνικού Δασικού Πάρκου υποβαθμίζοντας τη φυσικότητα των θεάσεων. 

Οι νέες λατομικές ζώνες που προτείνονται στην Ανδρολύκου θα προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή σε ένα σημαντικό τμήμα του αξιόλογου τοπίου στην καρδιά του Ακάμα.

Επιπλέον των προηγούμενων δεν μπορεί να προτείνονται αναπτύξεις εκτός ζωνών ανάπτυξης, με οριζόντιες και γενικές πρόνοιες, χωρίς αναλυτική αποτίμηση της αξίας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ευθραυστότητας της κάθε ειδικής ζώνης (γεωργικής ή προστασίας) σε κάθε κοινότητα.