Pafos Net

Ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη του Ακάμα

title image

Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΣΜΠΕ) του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα που επιχειρεί να αντικαταστήσει την ισχύουσα Δήλωση Πολιτικής, έχει υποβληθεί, στις 5 Μαρτίου από το υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδια Αρχή, στο Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως αυτή έχει προκύψει από τις εργασίες του Πολεοδομικού Συμβουλίου. Οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να υποβάλει στο Τμήμα Περιβάλλοντος, σε διάστημα 35 ημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης της ΣΜΠΕ, απόψεις ή παραστάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της μελέτης ή τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η έγκριση του σχεδίου στο περιβάλλον. 

Όπως γράφει σήμερα ο Φιλελεύθερος, με τη γνωστοποίηση της γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής στο Πολεοδομικό Συμβούλιο, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και η τελική πρόταση για την περιοχή μελέτης θα τεθεί στον υπουργό Εσωτερικών προς έγκριση. Με την εξασφάλιση της έγκρισης του υπουργού, το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα δημοσιευθεί, με σχετική γνωστοποίηση, στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Της δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου ακολουθεί τετράμηνη περίοδος υποβολής ενστάσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών αφού εξετάσει τις ενστάσεις, διαμορφώνει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση του Τοπικού Σχεδίου, με ή χωρίς αλλαγές.

Η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα περιλαμβάνει τα διοικητικά όρια οκτώ κοινοτήτων: Κάθηκας, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ίνεια, Δρούσεια, Φάσλι, Ανδρολύκου και Νέο Χωριό.

Πρόκειται για παράλια περιοχή, που καλύπτει συνολική έκταση 181 τετρ. χλμ. και με παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος 45 χλμ. Οι οκτώ κοινότητες βρίσκονται σε γραμμική διάταξη ενώ οι οικισμοί τους εντοπίζονται στο οροπέδιο της κορυφογραμμής της περιοχής, γνωστό και ως «Λαόνα». Τα διοικητικά όρια τριών κοινοτήτων, του Κάθηκα, των Πάνω Αρόδων και του Φάσλι δεν καταλήγουν στη θάλασσα. Επίσης, η κοινότητα Φάσλι είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη και ερειπωμένη. Στην περιοχή μελέτης εντοπίζεται το ομώνυμο κρατικό δάσος Ακάμα, ενώ μεγάλο τμήμα της περιοχής (περίπου το 50%) εμπίπτει στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, συμπεριλαμβανομένου και της περιοχής που καλύπτει το κρατικό δάσος.

Το υπό αξιολόγηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, αποσκοπεί στον καθορισμό και την εφαρμογή του κατάλληλου πλαισίου μακροπρόθεσμης πολεοδομικής πολιτικής που θα επιτρέψει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Σχεδίου μέχρι το 2030. Όραμα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα είναι η προαγωγή ενός αναπτυξιακού μοντέλου που να εδράζεται στην ισόρροπη κατανομή χρήσεων γης και δραστηριοτήτων σε όλες τις κοινότητες, την έξυπνη διαχείριση των πόρων, με σεβασμό στο τοπίο και το περιβάλλον και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομικής βάσης, με την προώθηση νέων και καινοτόμων παραγωγικών δράσεων, με απώτερο στόχο ευημερία των ανθρώπων της περιοχής, κατοίκων και επισκεπτών.

Επεκτάσεις οικιστικών και τουριστικών ζωνών

-Επεκτάσεις του ορίου υφιστάμενων Οικιστικών και Τουριστικών Ζωνών στις κοινότητες Νέου Χωριού, Δρούσειας, Κάτω Αρόδων, Πάνω Αρόδων και Κάθηκα. Επίσης, προτείνεται επέκταση της Βιοτεχνικής Ζώνης στη Δρούσεια, επέκταση της Κτηνοτροφικής Ζώνης στο Νέο Χωριό και την Ίνεια.

-Καθορισμός νέων Τουριστικών Ζωνών στην Ίνεια, η οποία μέχρι σήμερα δεν διαθέτει Τουριστική Ζώνη. Επιπλέον, καθορίζεται νέα Λατομική Ζώνη στην Ανδρολύκου, προς εξυπηρέτηση των αναγκών της Επαρχίας Πάφου σε λατομικό υλικό και, ταυτόχρονα, χωροθετείται Κτηνοτροφική Περιοχή, ως αντιστάθμισμα προς τους επηρεαζόμενους Κτηνοτρόφους της Ανδρολύκου.

-Αναβάθμιση Συντελεστών Δόμησης σε όλους τους πυρήνες των κοινοτήτων.

-Καθορισμός τριών Περιοχών Εξειδικευμένων Αναπτύξεων, σε κατάλληλα επιλεγμένα στρατηγικά σημεία του Σχεδίου, στα διοικητικά όρια της Δρούσειας, της Ίνειας και μεταξύ Κάθηκα-Πάνω Αρόδων. 

-Καθορισμός Ιεραρχημένου Οδικού Δικτύου από τις κοινότητες προς το Πάρκο Ακάμα. Προβλέπεται η διαμόρφωση έξι ξεχωριστών δρόμων, σχεδόν ένας από κάθε κοινότητα, οι οποίοι θα καταλήγουν σε αντίστοιχο αριθμό εισόδων στο Πάρκο Ακάμα.

Πολεοδομική οργάνωση περιοχής εκτός του ορίου ανάπτυξης

Το Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΠΣ), αναγνωρίζοντας τη γεωμορφολογική δομή της περιοχής και τη σημαντικότητα του φυσικού και δασικού στοιχείου που αναπτύσσεται κατά μήκος της παράκτιας περιοχής αλλά και με δεδομένο το Σχέδιο της Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα που προωθείται από το κράτος, απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χωρική οργάνωση της περιοχής υπαίθρου των οκτώ κοινοτήτων. Το ΠΣ επαναξιολόγησε το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς της υπαίθρου και ως αποτέλεσμα, απορρέει νέα πολεοδομική οργάνωση της περιοχής εκτός του ορίου ανάπτυξης, ως ακολούθως:

α) Περιοχή «Τοπίο Ακάμα», Ζώνη Προστασίας (Δα1-ΤΑ, σ.δ. 0,005:1) – Αποτελεί την «ταυτότητα» του Τοπικού Σχεδίου και περιλαμβάνει το Κρατικό Δάσος Ακάμα, το οποίο κηρύχθηκε σε Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, και ιδιωτικά τεμάχια γης που περιβάλλονται από αυτό. Σήμερα, η περιοχή (που εμπίπτει εξολοκλήρου στο Δίκτυο Natura 2000) διέπεται από αυστηρή Ζώνη Προστασίας, η οποία θα συνεχίσει να ισχύει. Οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι περιορισμένες και εντοπίζονται κυρίως σε έργα του δημοσίου και έργα υποδομών.

β) Ενδιάμεση Περιοχή Υπαίθρου, Αγροτική Ζώνη (Γα2, σ.δ. 0,06:1) – Αποτελεί περιοχή που εφάπτεται του Κρατικού Δάσους Ακάμα και περιλαμβάνει μόνο ιδιωτικά τεμάχια γης (το μεγαλύτερο μέρος της εμπίπτει στο Δίκτυο Natura 2000). Σήμερα, εμπίπτει σε Ζώνη Προστασίας, με σημείωση ότι για τα ιδιωτικά τεμάχια γης ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης με πρόσθετο συντελεστή δόμησης. Η νέα πολεοδομική Ζώνη (Γα2), ουσιαστικά, ενσωματώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης που ήδη παρέχονται στα ιδιωτικά τεμάχια γης, υπό αυστηρές προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Υπό το πρίσμα αυτό, οι δυνατότητες ανάπτυξης στη Ζώνη Γα2, είναι στοχευμένες στην προώθηση χρήσεων και δραστηριοτήτων που θα αναδεικνύουν το τοπίο, τη φύση και τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής. Στη Ζώνη Γα2 θα είναι δυνατή η χωροθέτηση χρήσεων όπως π.χ. επισκέψιμο αγρόκτημα (νέα και καινοτόμος μορφή ανάπτυξης), οικοτουριστικές δραστηριότητες (αναρρίχηση, ποδηλασία, ιππασία, κ.ο.κ.), οινοποιεία-τυροκομεία, περιβαλλοντικά κέντρα ενημέρωσης, κ.ο.κ.

γ) Υπόλοιπη Ύπαιθρος, Αγροτική Ζώνη (Γα4, σ.δ. 0,10:1) – Αποτελεί όλη την υπόλοιπη περιοχή της υπαίθρου, όπου οι δυνατότητες χωροθέτησης άλλων χρήσεων και δραστηριοτήτων, πέραν της γεωργίας, είναι πιο φιλελεύθερες από τις δυο προηγούμενες κατηγορίες υπαίθρου, αλλά και πάλι υπόκεινται σε προϋποθέσεις, ανάλογα με τη χρήση.