Pafos Net

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού από μαθητές της Πάφου

title image

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, για να σας εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας αναφορικά με τη διόρθωση του γραπτού της φυσικής στις φετινές Παγκύπριες εξετάσεις.

Εν πρώτοις, στο γραπτό δύναται να παρατηρηθούν σημεία με ασάφειες όπως η άσκηση 1 και η άσκηση 10. Στις ασκήσεις αυτές δεν δίνονταν οι απαιτούμενες πληροφορίες, οι οποίες θα κατεύθυναν τον μαθητή προς την σωστή απάντηση, με αποτέλεσμα ο κάθε μαθητής να προσεγγίζει τις ασκήσεις διαφορετικά και να οδηγείται σε διαφορετικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως αυτό να είναι λανθασμένο. Ωστόσο, οι επιθεωρητές αποφάσισαν να δεχτούν μόνο μία συγκεκριμένη απάντηση στο κάθε ερώτημα αγνοώντας τις απαντήσεις και τον τρόπο σκέψης των υπόλοιπων μαθητών, οι οποίοι δικαιολογούν και στηρίζουν την απάντηση τους βάσει θεωριών της φυσικής.

Αντιθέτως, η άσκηση 11 ήταν μία από τις ασκήσεις που οι πληροφορίες ήταν ξεκάθαρες και είχαμε διδαχθεί ακριβώς την ίδια μέσα στην τάξη, αφού είχε σταλεί από την επιθεώρηση της φυσικής ως εργαστηριακή άσκηση. Ένας μαθητής ο οποίος είχε διαβάσει το συγκεκριμένο πείραμα, μπορούσε κάλλιστα να απαντήσει την άσκηση χωρίς να προβληματιστεί από τις «ασαφείς οδηγίες και επεξηγήσεις».  Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως τελειώνοντας την εξέταση της φυσικής καθώς και τις επόμενες μέρες, η συγκεκριμένη άσκηση ήταν από τις ασκήσεις για τις οποίες δεν ακούστηκε κανένα παράπονο σχετικά με την σαφήνεια της. Όσα άτομα δεν κατάφεραν να λύσουν την άσκηση δεν ήταν λόγω ασάφειας, αλλά επειδή δεν είχαν διαβάσει το συγκεκριμένο πείραμα ή λόγω κάποιου λάθους στον υπολογισμό της τελικής απάντησης. Επομένως, έντιμε κύριε Υπουργέ, βάσει ποιων κριτηρίων αποφασίστηκε να δοθούν οι μονάδες στην άσκηση 11;

Κύριε υπουργέ, χαρίζοντας δύο μονάδες στις είκοσι σε όλους ΔΕΝ αποδίδεται δικαιοσύνη αλλά ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΙ οι πάντες. Είναι, πιστεύουμε, έκδηλο πως δύο μονάδες στις είκοσι είναι μεγάλη διαφορά και μπορούν να στοιχίσουν τη θέση σε κάποιο μαθητή που έλυσε την άσκηση. Επομένως, με αυτό τον τρόπο αδικούνται όχι μόνο οι μαθητές που έλυσαν σωστά ολόκληρη την άσκηση, αλλά και αυτοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν έστω και μερικές μονάδες αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο, καθώς εξισώνονται με όσους δεν προσπάθησαν καν να λύσουν την άσκηση. Είμαστε σίγουροι πως δεν θα θέλατε να στείλετε τα μηνύματα της αδικίας και της ισοπέδωσης  στους νέους.

Αν παρ’ όλα αυτά η απόφαση σας είναι να δοθούν οι μονάδες της συγκεκριμένης άσκησης, το δίκαιο θα ήταν να δοθούν αθροιστικά στο σύνολο των μονάδων που εξασφάλισε ο κάθε υποψήφιος, ώστε να μην θυματοποιηθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ μαθητής. Συγκεκριμένα, αν στη περίπτωση που ένας μαθητής κατάφερε να γράψει 100/100 πρέπει και σε αυτόν να προστεθούν οι δέκα μονάδες (να πάρει δηλαδή 110/110) και στη συνέχεια να γίνει η αναγωγή για το βαθμό στην κλίμακα του είκοσι .

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνει αποδεκτό, ακόμη μία εισήγηση  μας είναι η εξής: καθώς η άσκηση αποτελείτο από 3 υποερωτήματα, μπορείτε να δώσετε τις μονάδες στο πρώτο υποερώτημα μόνο, καθώς τα υπόλοιπα ήταν απλή εφαρμογή του τύπου που δίνεται ως δεδομένος στο πρώτο υποερώτημα.

Κύριε υπουργέ, αντιλαμβανόμαστε πως η θέση σας είναι εξαιρετικά δύσκολη και πως οι πιέσεις  που δέχεστε καθημερινά από εξωγενείς παράγοντες είναι πολλές. Ωστόσο, σας παρακαλούμε θερμά να το ξανασκεφτείτε πριν πάρετε τελική απόφαση και  δώσετε και τις 10 μονάδες σε όλους τους μαθητές, καθώς αυτό θα ήταν τεράστια αδικία για όσους έλυσαν την άσκηση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι συγκεκριμένες εξετάσεις καθορίζουν το μέλλον πολλών από εμάς γι’ αυτό τέτοιου είδους αποφάσεις χρειάζεται να λαμβάνονται με πλήρη σύνεση ώστε να μην αδικείται κανένας.

Είμαστε σίγουροι πως εκτιμώντας τους κόπους και τη σοβαρή μελέτη στα οποία επενδύσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και συναισθανόμενος την αγωνία και την αναστάτωσή μας από το συγκεκριμένο γεγονός, θα επανεξετάσετε το ζήτημα και θα ανταποκριθείτε εμπράκτως.

                                                                                        Ομάδα μαθητών της Γ’  Λυκείου.