Ανοιχτή επιστολή νέων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22 Ιουνίου 2021Για τους νέους που κατοικούν στον Ακάμα, η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι τραγική. Οι θέσεις εργασίας στις κοινότητες της χερσονήσου είναι μηδαμινές, ενώ δεν υπάρχουν οι απαραίτητες για την επιβίωσή τους υποδομές και υπηρεσίες. Αυτά αναφέρει σε ανοιχτή του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Φίλιππος Χριστοδούλου Μάχιμου, εκ μέρους των νέων ανθρώπων που επέλεξαν να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους.
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες απομακρυσμένες και λιγότερο ευνοημένες περιοχές, η τοπική οικονομία στηρίζεται κυρίως στη γεωργοκτηνοτροφία, ένας τομέας που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λόγω της ακαταλληλότητας του εδάφους της περιοχής, ενώ οι υπόλοιπες, λιγοστές θέσεις εργασίας αφορούν κυρίως τον τουριστικό τομέα και είναι εποχιακές, τονίζει.
« Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε οικογενειακές επιχειρήσεις να βάζουν οριστικά λουκέτο η μία μετά την άλλη, το ένα σχολείο να κλείνει μετά το άλλο και τον κόσμο του Ακάμα να εγκαταλείπει τα σπίτια του για βιοποριστικούς λόγους, με το πρόβλημα να έχει ενταθεί λόγω της πανδημίας», σύμφωνα με τον κ. Μάχιμου. « Για να αντιμετωπίσουμε τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό μας, αναγκαζόμαστε να αναζητήσουμε αλλού το μέλλον μας, είτε σε μεγάλες πόλεις της Κύπρου, είτε στο εξωτερικό.
Ένας από τους λόγους που οδήγησαν τις κοινότητες του Ακάμα σε παρακμή, ήταν η αποστέρηση από τους κατοίκους του, του δικαιώματος εκμετάλλευσης των περιουσιών τους, με τη θέσπιση της Δήλωσης Πολιτικής το 1989, όπου μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης. Εντός των περιοχών αυτών απαγορεύτηκε οποιαδήποτε ανάπτυξη χωρίς να δοθεί κανένα αντιστάθμισμα, μία κατάσταση η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τριάντα χρόνια μετά, καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες, ούτε λήφθηκαν άλλα μέτρα για να αντισταθμιστεί η δέσμευση των περιουσιών».
Αναφέρει επίσης ότι ο Ακάμας μαστίζεται από σοβαρή πληθυσμιακή μείωση. Η τελευταία απογραφή πληθυσμού, η οποία διενεργήθηκε το 2011, κατέγραψε μείωση στον πληθυσμό της περιοχής της τάξεως του 41%. Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες αντανακλάται και στον αριθμό των σχολείων που υπάρχουν στην περιοχή, σύμφωνα με τον Φίλιππο Χριστοδούλου Μάχιμου, αφού ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς και του Ακάμα, έχει μειωθεί κατά τα 2/3 τα τελευταία 30 χρόνια και ως αποτέλεσμα, περίπου 15 σχολεία έχουν κλείσει.
Οι νέοι του Ακάμα, αναφέρεται στην επιστολή, ζητούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την παρέμβασή του για να αναχαιτιστεί η παρακμή και εν τέλει η ερήμωση των κοινοτήτων του. «Μια τέτοια λύση», αναφέρουν, « είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός Τοπικού Σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει πρόνοιες για ήπια ανάπτυξη στην περιοχή, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Σε αντίθεση με την άποψη που έχει διαμορφωθεί, εμείς, οι άνθρωποι του Ακάμα, δεν θέλουμε να τσιμεντώσουμε τον Ακάμα.
Θεωρούμε ότι είναι απόλυτα εφικτό να συνυπάρξει η δημιουργία εξειδικευμένων αναπτύξεων στην περιοχή, όπως εκπαιδευτικά κέντρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, αθλητικά ιατρικά κέντρα, κέντρα έρευνας, ενιαίες τουριστικές αναπτύξεις και άλλες ήπιες αναπτύξεις, με την ευημερία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από το εξωτερικό που η Κύπρος μπορεί να μιμηθεί».