Ανδρέας Φακοντής: Κατέρρευσαν οι μύθοι για το ΕΕΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20 Ιουνίου 2015Η εφαρμογή της νομοθεσίας περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών, ανέδειξε πολλά και σημαντικά προβλήματα για μεγάλο αριθμό νέων αιτητών, αλλά και υφιστάμενων ληπτών Δημοσίου Βοηθήματος, καθώς πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι λόγω του ότι δεν πληρούν τα αυστηρά καθορισμένα στο νόμο κριτήρια, ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου, Ανδρέας Φακοντής.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην Πάφο, ο κ. Φακοντής τόνισε ότι το κόμμα του είχε διαφωνήσει με τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία στη βάση της οποίας κτίστηκε το νομοσχέδιο, αλλά και τη μνημονιακή υποχρέωση για δημοσιονομική ουδετερότητα που αναπόφευκτα οδηγεί σε περικοπές στις κοινωνικές παροχές.
« Τονίσαμε επίσης», συνέχισε, « ότι το ΕΕΕ δεν μπορεί να είναι ο βασικός φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής και καλέσαμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει και κατοχυρώσει τα κοινωνικά δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Το ΑΚΕΛ επαληθεύτηκε καθώς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η «επαναστατική μεταρρύθμιση» στην κοινωνική πολιτική, όπως πομπωδώς διακήρυξε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας, αλλά κατέστησε πολλούς φτωχούς ακόμη φτωχότερους και χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους».
Η Κύπρος υποστήριξε ο Ανδρέας Φακοντής, είναι ουραγός στις δαπάνες για κοινωνική προστασία με τις σχετικές δαπάνες να είναι στο 11,9% σε σχέση με 19,6% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.
« Οι ελπίδες που εναπόθεσαν στην κυβέρνηση και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κατάρρευσαν ως χάρτινος πύργος», ανέφερε ο κ. Φακοντής. « 17,000 νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων και 1,500 περίπου λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος απώλεσαν τη συμπληρωματική τους σύνταξη και το βοήθημα τους, αντίστοιχα, ενώ λόγω των περικοπών η κυβέρνηση εξοικονομεί περάν των 10 εκ. ευρώ το χρόνο σε κοινωνικές παροχές, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάσταση και της αύξησης των ατόμων που χρειάζονται τη στήριξη του κράτους».