Pafos Net

Αναδόμηση από την τοπική κοινωνία : Προς μια βιώσιμη ανάπτυξη

title image

Του Ανδρέα Ν. Μασούρα.

Ακαδημαικού

Προέδρου Κίνησης Νέων Επιστημόνων Κινήματος Οικολόγων

 Η κάθε οικονομική κρίση δημιουργεί εκείνες τις ευκαιρίες για αναδόμηση. Με την έννοια της αναδόμησης νοείται η εκ βάθρων αναδημιουργία και αναδιαμόρφωση εκείνων των πολιτικών που θα οδηγήσουν σε σταδιακή – αλλά το κυριότερο – σε μια βιώσιμη πλέον ανάπτυξη. Διότι ένα από τα συστατικά εκείνα αίτια που οδήγησαν στην σημερινή οικονομική απορρύθμιση είναι έλλειψη και η απουσία ουσιαστικών και βιώσιμων πολιτικών, κτίζοντας ως αποτέλεσμα μια επίπλαστη ευημερία με δανεικά από τις επόμενες γενεές. Με άλλα λόγια, τα αποθέματα των μελλοντικών γενεών τροφοδοτούσαν την επίπλαστη καθημερινότητα της κυπριακής αγοράς και ευρύτερα της κοινωνίας.

Ένα από τα δυνατά αποθέματα της εξόδου από την οικονομική κρίση είναι οι δυνατότητες που έχει η τοπική κοινωνία. Πολλοί λένε μα πως θα συνδράμει η τοπική κοινωνία στην αναδόμηση από την στιγμή που δεν υπάρχει διοχέτευση χρημάτων από την κεντρική εξουσία; Η ανάπτυξη όμως δεν θα πρέπει να στηρίζεται πάνω στην φιλοσοφία του αν μου δώσουν τότε θα τα αξιοποιήσω διότι ουσιαστικά επιστρέφουμε πίσω στην άτακτη και μη βιώσιμη ανάπτυξη. Η τοπική κοινωνία μπορεί να χρησιμοποιήσει εκείνα τα αποθέματα που την διαφοροποιούν και την κάνουν ανταγωνιστική ως αγορά.

Ένα παράδειγμα το οποίο θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τα εμπορικά επιμελητήρια είναι η ενίσχυση των οικογενειακών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πως αυτές μπορούν να βοηθηθούν για να αντεπεξέλθουν. Στην Πάφο, για παράδειγμα, το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αποτελεί περίπτωση των τελευταίων μηνών αλλά – τουλάχιστον – της τελευταίας πενταετίας χωρίς αυτό να αποτελέσει έναυσμα για επανασχεδιασμό των τοπικών σχεδιασμών. Είχα αναφερθεί σε ένα άλλο άρθρο μου, για παράδειγμα, σε χαλαρώσεις στα κοινοτικά και δημοτικά τέλη.

Ένας άλλος πυλώνας της τοπικής κοινωνίας αποτελεί ο τουριστικός της χαρακτήρας. Οι τοπικές κοινωνίες στην Κύπρο είναι κατά βάση τουριστικές και άρα θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών. Παράλληλα όμως με αυτή την πτυχή είναι μια ευκαιρία να αναζωογονηθούν παραδοσιακά σημεία και κέντρα των πόλεων και να δώσουν την δυνατότητα στους νέους να χρησιμοποιήσουν νέα επιχειρηματικά «εργαλεία» με νέες και καινοτόμες ιδέες. 

Η αγροτική κοινωνία μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση των πολιτικών. Η επιστροφή σε παραδοσιακές μορφές επαγγελμάτων μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μια νέας επιχειρηματικής δραστηριότητες πάνω σε εκσυγχρονισμένες βάσεις. Η περίπτωση για παράδειγμα των λαχανόκηπων αποτελεί την απαρχή για ένα νέο είδος αναπτυξιακής δραστηριότητας.

Ιδέες και προτάσεις υπάρχουν πολλές. Στο χέρι της τοπικής κοινωνίας είναι να τις αξιοποιήσει και να τις θέσει σε εφαρμογή. Η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει και μάλιστα σε βιώσιμους ρυθμούς. Ας δημιουργήσουμε όλοι μαζί τις ευκαιρίες για ένα καλύτερο αύριο.