Pafos Net

Αμπελουργία Πάφου: Ανάγκες 800 χιλιάδων κιλών για ξινιστέρι, παραγωγή 3 εκατομμυρίων

title image

Μπορεί ο ΣΟΔΑΠ να δίνει και φέτος την προσωρινή λύση με την παραλαβή όλων των ποσοτήτων του προιόντος, αλλά σε αδιέξοδο οδηγείται ουσιαστικά η παραγωγή της λευκής ποικιλίας οίνου «ξινιστέρι» στην επαρχία Πάφου λόγω της ανεξέλεγκτης τα τελευταία λίγα χρόνια φύτευσης αμπελώνων. Η υπερβολική παραγωγή του συγκεκριμένου σταφυλιού έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του προιόντος να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να παραληφθούν όσο το δυνατό περισσότερες ποσότητες.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αμπελουργοί από χωριά της Πάφου που παράγουν ξινιστέρι, βουλευτές Πάφου, εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και κοινοτικές αρχές ζήτησαν πρόσφατα να αλλάξει η απόφαση του Οργανισμού για μείωση της τιμής παραλαβής της συγκεκριμένης ποικιλίας από τα 390 ευρώ τον τόνο στα 300 ευρώ. Αίτημα που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, όπως διεμήνυσε ο ΣΟΔΑΠ, αφού το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την ανεξέλεγκτη φύτευση τεράστιων εκτάσεων ακόμη και σε περιοχές που παραδοσιακά δεν παρήγαγαν ξινιστέρι, αλλά άλλες ποικιλίες. Εντάθηκε δε, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του, από την εισαγωγή ξένου κρασιού που πλέον έχει καταλάβει το 70% της αγοράς κρασιού.

«Δυστυχώς, το ξινιστέρι δίνει μεν ένα κρασί καλό ποιοτικά, αλλά που δεν αντέχει για δεύτερο χρόνο ώστε να αποθηκευτεί», τόνισε σχετικά ο Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ Ανδρέας Νικολαίδης. « Πέρυσι, οι ανάγκες μας ήταν ένα εκατομμύριο σε ξινιστέρι και λόγω της συνεργατικής φύσης του ΣΟΔΑΠ αναγκαστήκαμε να παραλάβουμε δύο εκατομμύρια, εκ των οποίων το ένα μας έμεινε στους χώρους φύλαξης.

Φέτος η παραγωγή θα είναι τρία εκατομμύρια, τη στιγμή που χρειαζόμαστε 700-800 χιλιάδες. Γι αυτό, μειώσαμε την τιμή παραλαβής, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε όλες τις παραγόμενες ποσότητες».

Η διαδικασία αυτή ωστόσο, όπως επεσήμανε, δεν μπορεί να είναι η μόνιμη λύση, αφού αργά ή γρήγορα ο οργανισμός δεν θα μπορεί πρακτικά να παραλαμβάνει τέτοιες ποσότητες.