Pafos Net

Ακέφαλη χελώνα Λάρας: Τί δηλώνει στο PafosNet λειτουργός του Τμήματος Αλιείας

title image

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες επισκεπτών της Λάρας με την ακέφαλη χελώνα, το PafosNet επικοινώνησε με τη λειτουργό του Τμήματος Αλιείας, Μελίνα Μάρκου, η οποία μας ανέφερε ότι η καλοκαιρινή περίοδος είναι αυτή κατά την οποία οι χελώνες γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες όπου συνηθίζουν και οι κίνδυνοι γι’ αυτές είναι ακόμη περισσότεροι λόγω του ότι αυτή ειδικά την εποχή κάθε χρόνο, κολυμπούν στα ρηχά για να είναι κοντά στις ακτές όπου και θα αφήσουν τα αυγά τους.

Σύμφωνα με τη κ. Μάρκου, οι θηλυκές χελώνες την περίοδο που ετοιμάζονται για ωοτοκία, είναι πιο εξασθενημένες, πιο αδύναμες και με χαμηλότερους ρυθμούς όσον αφορά σε θέματα αντίδρασης.

« Γι’ αυτούς τους λόγους είναι και πιο εύκολο να χάσουν τη ζωή τους από πνιγμό, αφού εγκλωβιστούν προηγουμένως σε αλιευτικά εργαλεία ή αφού κτυπηθούν από προπέλες σκαφών», επεσήμανε. « Το θέμα να έχει προκληθεί ο θάνατος χελώνων από τον ανθρώπινο παράγοντα είναι επίσης μια άλλη αιτία, αλλά ως επί το πλείστο κατά την εποχή της ωοτοκίας οι θάνατοι προκαλούνται για τους λόγους που προαναφέρθηκαν».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε η Μελίνα Μάρκου, καλό θα είναι ο κόσμος να έχει υπόψη του ότι κατά τη θερινή περίοδο συναντώνται οι χελώνες στα ρηχά και να τις προστατεύει.

Συνολικά 70 μέχρι και 80 χελώνες κάθε χρόνο εντοπίζονται νεκρές ανέφερε η αρμόδια λειτουργός και το παρήγορο είναι ότι φτάνει στη Κύπρο μεγάλος αριθμός χελώνων για να αφήσει εδώ τα αυγά του.

Στη Κύπρο φτάνουν πληθυσμοί της Καρέτα και της Πράσινης χελώνας, το δεύτερο μάλιστα είδος γεννά μόνο στις ακτές της Κύπρου και της Τουρκίας, θεωρείται πιο σπάνιο και πιο ευαίσθητο και προτιμά την άμμο και τον βαθμό υγρασίας της συγκεκριμένης άμμου.

Μετά την γέννηση των αυγών μεγάλος αριθμός των χελώνων κατευθύνονται προς τη Βόρειο Αφρική συνήθως γιατί εκεί υπάρχουν καλύτερες  συνθήκες για τη συνέχιση της διαβίωσης τους και την εξεύρεση τροφής.

Η Πράσινη χελώνα επιστρέφει για να γεννήσει κάθε τρία χρόνια και η Καρέτα χρόνο παρά χρόνο, τόνισε. Σύμφωνα με την Μελίνα Μάρκου οι περισσότερες νεκρές χελώνες έχουν εντοπιστεί στις ακτές της Λεμεσού.