Pafos Net

Ακάμας: Πάρτι εμπρηστών με 32 κακόβουλες φωτιές μέσα στο 2018

title image

Την ώρα που η Κυβέρνηση έχει ως όραμα το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα να αποτελέσει το εθνικό πρότυπο για την ολοκληρωμένη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο, κάποιοι βάλθηκαν να το κάψουν βάζοντας κακόβουλες πυρκαγιές. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα ο Φιλελεύθερος από το Τμήμα Δασών, μόνο για το 2018 τέθηκαν συνολικά 32 κακόβουλες πυρκαγιές στη Χερσόνησο Ακάμα και μάλιστα οι 23 το τελευταίο δίμηνο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ανευρέθηκαν και στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι πυρκαγιές τέθηκαν με εμπρηστικούς μηχανισμούς. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία δασικών πυρκαγιών για το 2018, επί συνόλου 100 πυρκαγιών οι 67 τέθηκαν σκόπιμα, εκ των οποίων, όπως προαναφέραμε, οι 32 αφορούσαν στον Ακάμα. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των σκόπιμων πυρκαγιών για την περίοδο 2000 – 2017 ήταν 26 ετησίως. 
Παράλληλα, το Τμήμα Δασών, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου εξέδωσε ανακοινώσεις για τη συστηματική πρόκληση δασικών πυρκαγιών (π.χ. κοινότητες Πύργου στο Δάσος Πάφου και Καπέδων στο Δάσος Μαχαιρά), στην περίπτωση του Ακάμα προχώρησε μόνο σε μία μόνο ανακοίνωση αυτό τον μήνα, μέσω της οποίας γινόταν αναφορά στις πυρκαγιές της ημέρας, τις τοποθεσίες που εκδηλώθηκαν και την έκταση που κάηκε, χωρίς να αναφέρονται όμως τα αίτια της πρόκλησης, αλλά ούτε και τα μέτρα πάταξης του φαινομένου. Αυτό δεν μπορεί να είναι άσχετο με τις ενέργειες που έγιναν ώστε να συλληφθούν οι εμπρηστές, μέσα από την ενίσχυση των περιπόλων, τόσο από το Τμήμα Δασών όσο και από την Αστυνομία. Παρόλο που δεν έχει συλληφθεί κανείς μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν απέδωσαν, αφού τις τελευταίες ημέρες δεν παρατηρήθηκε κάποιο νέο κρούσμα στην περιοχή. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πιο δραστικά μέτρα ώστε να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των εμπρηστών. 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Βουλή προ δεκαετίας, όταν παρατηρούνταν φαινόμενα κακόβουλων πυρκαγιών στη Χερσόνησο Ακάμα, προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος. Συγκεκριμένα, στις 29/5/2007 η Βουλή, έχοντας υπόψη τα όσα συνέβαιναν την εν λόγω περίοδο στην περιοχή του Ακάμα, εξέφρασε την καταδίκη της για τις εγκληματικές και κακόβουλες ενέργειες εμπρησμού του δάσους του Ακάμα, τόνισε την ανάγκη ορθολογιστικής διαχείρισης της Χερσονήσου του Ακάμα, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε διάλογο ώστε να αποφεύγονται ακραίες ενέργειες και τις αρμόδιες Αρχές να επαγρυπνούν και τέλος τόνισε την ανάγκη προστασίας του εθνικού πλούτου της περιοχής.

Στη βάση των πιο πάνω προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το τι πράττει σήμερα η Εκτελεστική και η Νομοθετική Εξουσία και κατά πόσο αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των φαινομένων που παρατηρούνται.