Ακάμας: 40% μείωση πληθυσμού σε 40 χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27 Δεκεμβρίου 2021Οι κοινότητες του Ακάμα αντιμετωπίζουν σοβαρό πληθυσμιακό και δημογραφικό πρόβλημα, οδεύοντας σταδιακά σε πλήρη ερήμωση. Τα στατιστικά στοιχεία αντανακλούν το μέγεθος του προβλήματος, αφού ο πληθυσμός των επτά κοινοτήτων του Ακάμα (Ίνεια, Νέο Χωριό, Δρούσεια, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ανδρολύκου, Κάθηκας) σύμφωνα με την απογραφή του 1976, ήταν 2527, ενώ κατά την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν μόλις 1498 κάτοικοι, δηλαδή σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού κατά 41%
Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωριού και μέλος της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, επισημαίνοντας ότι για πολλές δεκαετίες οι κοινότητες του Ακάμα βρίσκονται στον αναπνευστήρα, περιμένοντας από τους κυβερνώντες να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και να «διαβάσουν» πίσω από τα εύηχα και εύπεπτα συνθήματα στους τοίχους και τα πανό των περιβαλλοντιστών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επόμενη απογραφή θα καταγράψει περαιτέρω μείωση του πληθυσμού στην περιοχή, υποστηρίζει ο κ. Μάχιμος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια καταγράφηκαν 52 θάνατοι και μόνο επτά γέννες στο Νέο Χωριό. Ο πληθυσμός των κοινοτήτων γερνά και αργοπεθαίνει, παρατηρεί, με τη νέα γενιά να αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον Ακάμα, ώστε να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς στα μεγάλα αστικά κέντρα.
« Ακούμε συχνά, από ανθρώπους που δεν κατάγονται και δεν κατοικούν στην περιοχή του Ακάμα, που ίσως να μην τον έχουν επισκεφθεί ποτέ, το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τον Ακάμα», τονίζει επίσης ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού. « Είναι σαν να μας λένε «κάτω τα χέρια από το σπίτι σας». Γιατί ο Ακάμας είναι σπίτι μας, η πιο πολύτιμη κληρονομιά μας, την οποία έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτό που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ακόμη, είναι ότι εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, μεγαλώσαμε μέσα στο δάσος του Ακάμα κι εκεί μεγαλώσαμε και τα παιδιά μας. Εμείς προστατεύσαμε τον Ακάμα τόσα χρόνια και θα συνεχίσουμε να τον προστατεύουμε. Δεν προσπαθούμε να «τσιμεντοποιήσουμε» τον Ακάμα, αλλά να βρούμε τη χρυσή τομή και την ισορροπία, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να διαφυλάξουμε τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη φυσική ομορφιά του».
Οι άνθρωποι και οι αρχές του Ακάμα, καταλήγει ο κ. Μάχιμος, θεωρούν ότι η μόνη ενδεδειγμένη οδός για την επίτευξη συνεργασίας ανθρώπου – περιβάλλοντος είναι η ήπια και αειφόρος ανάπτυξη. Το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες οι οποίες θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υπόψη την ευημερία των κατοίκων της περιοχής, αναφέρει.