Ακάμας: Όλες οι πρόνοιες της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21 Δεκεμβρίου 2020Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από την υλοποίηση του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα (ΣΑΑ ΕΔΠ Ακάμα) εκπονήθηκε από το Τμήμα Δασών. Απώτερος στόχος της μελέτης είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος μέσω του εντοπισμού των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την υλοποίηση του ΣΑΑ ΕΔΠ Ακάμα και η ενσωμάτωση μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας σε αυτό.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, που παρουσίασε το πλήρες κείμενο της μελέτης, το όραμα που καταθέτει η πρόταση, είναι όπως το ΕΔΠ Ακάμα αποτελέσει το εθνικό πρότυπο αποτελεσματικής διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο με ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης ως πρωταρχικού μέσου και εργαλείου επίτευξης των στόχων προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της περιοχής.
Ωστόσο, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις και σοβαρές ενστάσεις επί συγκεκριμένων προνοιών του ΣΑΑ ΕΔΠ Ακάμα, οι οποίες αφορούν τη χωροθέτηση μεγάλου αριθμού αναψυκτηρίων και καταστημάτων αναμνηστικών ειδών/σουβενίρ σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, τη διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση κύριων δασικών δρόμων, καθώς και την κατασκευή ποδηλατόδρομου εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας–Τοξεύτρας.
Επιπρόσθετα, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις θεωρούν ότι οι προτάσεις βελτίωσης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου εντός του ΕΔΠ Ακάμα συγκρούονται με τους στόχους διατήρησης, τα μέτρα διαχείρισης και τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις των εγκριμένων και δημοσιευμένων διαχειριστικών σχεδίων για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Χερσόνησος Ακάμα.
Κατασκευή 11 κόμβων εξυπηρέτησης επισκεπτών
Σύμφωνα με τον τελικό χάρτη υποδομών του ΣΑΑ ΕΔΠ Ακάμα στην κρατική δασική γη χωροθετούνται οι ακόλουθοι 11 κόμβοι εξυπηρέτησης επισκεπτών:
• Ο κόμβος στα Λουτρά της Αφροδίτης περιλαμβάνει είσοδο στο ΕΔΠ, αφετηρία μονοπατιού μελέτης της φύσης, χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, στάση οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών, χώρο στάθμευσης μικρών λεωφορείων (mini-bus), χώρο ενοικίασης ποδηλάτων, σημείο ενημέρωσης και κατάστημα αναμνηστικών ειδών/σουβενίρ.
• Ο κόμβος στη Φοντάνα Αμορόζα περιλαμβάνει αφετηρία μονοπατιού μελέτης της φύσης, χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, στάση οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών, χώρο στάθμευσης ποδηλάτων, σημείο ενημέρωσης και αναψυκτήριο.
• Ο κόμβος στις Σμιγιές περιλαμβάνει είσοδο στο ΕΔΠ, αφετηρία μονοπατιού μελέτης της φύσης, χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, χώρο στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων, χώρο στάθμευσης μικρών λεωφορειών (mini-bus), χώρο ενοικίασης ποδηλάτων, δασικό εκδρομικό χώρο, σημείο ενημέρωσης, αναψυκτήριο και κατάστημα αναμνηστικών ειδών/σουβενίρ.
• Ο κόμβος στη Δρούσεια περιλαμβάνει είσοδο στο ΕΔΠ, σημείο ενημέρωσης, χώρο στάθμευσης μικρών λεωφορειών (mini-bus) και χώρο ενοικίασης ποδηλάτων.
• Ο κόμβος στην παραλία της Βόρειας Λάρας περιλαμβάνει εκκολαπτήριο θαλάσσιων χελώνων, χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, στάση οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών, σημείο ενημέρωσης, χώρο στάθμευσης ποδηλάτων και μονοπάτι πρόσβασης προς την παραλία.
• Ο κόμβος στην παραλία της Νότιας Λάρας περιλαμβάνει χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, στάση οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών, χώρο στάθμευσης ποδηλάτων, μονοπάτι πρόσβασης προς την παραλία, χώρο συλλογής θαλασσινού άλατος και αναψυκτήριο.
• Ο κόμβος στη διασταύρωση του δρόμου Ίνειας–Λάρας περιλαμβάνει είσοδο στο ΕΔΠ, χώρο στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων, χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, στάση οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών, στάση αγροτικών λεωφορειών, σημείο ενημέρωσης, χώρο ενοικίασης ποδηλάτων, παιδότοπο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης, αναψυκτήριο και κατάστημα αναμνηστικών ειδών/σουβενίρ.
• Ο κόμβος στην είσοδο του φαραγγιού Άβακα περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων, χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, στάση οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών, σημείο ενημέρωσης, χώρο στάθμευσης ποδηλάτων, αφετηρία μονοπατιού μελέτης της φύσης και αναψυκτήριο.
• Ο κόμβος στην παραλία Τοξεύτρας περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων, χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, στάση οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών, σημείο ενημέρωσης, χώρο στάθμευσης ποδηλάτων και μονοπάτι πρόσβασης προς την παραλία.
• Ο κόμβος στο δρόμο Κάθικα και Αρόδων περιλαμβάνει είσοδο στο ΕΔΠ, χώρο στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων, χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, στάση οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών, στάση μικρών λεωφορείων (mini-bus), σημείο ενημέρωσης και χώρο ενοικίασης ποδηλάτων.
• Ο κόμβος στον Άσπρο Ποταμό περιλαμβάνει είσοδο στο ΕΔΠ, χώρο στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων, χώρους υγιεινής/αποχωρητήρια, στάση οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών, στάση αγροτικών λεωφορείων, σημείο ενημέρωσης, χώρο ενοικίασης ποδηλάτων, σημείο θέας, αναψυκτήριο και κατάστημα αναμνηστικών ειδών/σουβενίρ.
Ασφαλτόστρωση 3 κύριων δασικών δρόμων
Οι 10 κύριοι δρόμοι του ΕΔΠ Ακάμα είναι:
• Δρόμος Άσπρος Ποταμός–Τοξεύτρα–Λάρα: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου, συνολικού μήκους περίπου 6,5 χιλιομέτρων, με άσφαλτο. Επίσης, προτείνεται η κατασκευή ποδηλατόδρομου, πλάτους 2 μέτρων. Ο ποδηλατόδρομος από τον Άσπρο Ποταμό μέχρι το Σκαλί Τοξεύτρας χωροθετείται κατά μήκος του δρόμου, ενώ από το Σκαλί Τοξεύτρας μέχρι τον Κόλπο Λάρας χωροθετείται εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας–Τοξεύτρας. Ο ποδηλατοδρόμος, από το Σκαλί Τοξεύτρας μέχρι τον Κόλπο Λάρας, θα ακολουθεί υφιστάμενο χωμάτινο δρόμο και θα χρειαστεί επίστρωση και βελτίωση σε ορισμένα σημεία.
• Δρόμος Λάρα–Τζιόνι: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου, συνολικού μήκους περίπου 12,5 χιλιομέτρων, με θραυστό υλικό και όπου υπάρχει μεγάλη κλίση μπετόν.
• Κυκλικός δρόμος Λάρας: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου, συνολικού μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων, με θραυστό υλικό.
• Δρόμος Άσπρος Ποταμός–Μούντικο: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου με θραυστό υλικό και όπου υπάρχει μεγάλη κλίση μπετόν.
• Δρόμος Τοξεύτρα–Άβακα–Λίπατη: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου με θραυστό υλικό και όπου υπάρχει μεγάλη κλίση μπετόν.
• Δρόμος Σμιγιές–Τζιφίν: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου με θραυστό υλικό και όπου υπάρχει μεγάλη κλίση μπετόν.
• Δρόμος Σμιγιές–Άγιος Μηνά: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου αρχικά με θραυστό υλικό και μετά ίσως με άσφαλτο.
• Δρόμος Κουδουνάς–Σμιγιές: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου αρχικά με θραυστό υλικό και σε κατοπινό στάδιο, μετά την λειτουργία του ΕΔΠ, με άσφαλτο.
• Δρόμος Τζιόνι–Ποσιέπασμα–Σμιγιές: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου, συνολικού μήκους περίπου 11 χιλιομέτρων, με θραυστό υλικό και μπετόν, μόνο σε περιοχές που είναι αναγκαίο.
• Δρόμος Λουτρά Αφροδίτης–Φοντάνα Αμορόζα: Προτείνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου χωμάτινου δρόμου, συνολικού μήκους περίπου 6,5 χιλιομέτρων, με θραυστό υλικό και όπου υπάρχει μεγάλη κλίση μπετόν. Ο δρόμος θα χρησιμοποιείται μόνο από οχήματα μεταφοράς επισκεπτών του ΕΔΠ, πεζούς και ποδηλάτες.
Με βάση τα πιο πάνω, σχεδιάζεται η ασφαλτόστρωση τριών κύριων δασικών δρόμων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους δρόμους Άσπρος Ποταμός–Τοξεύτρα–Λάρα, Σμιγιές–Άγιος Μηνάς και Κουδουνάς–Σμιγιές. Οι υπόλοιποι εφτά κύριοι δασικοί δρόμοι αναμένεται να βελτιωθούν με θραυστό υλικό (χαβάρα) και όπου χρειάζεται με μπετόν.
Επιφυλάξεις και ενστάσεις Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
Οι επιφυλάξεις και ενστάσεις των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων αφορούν τις ακόλουθες πρόνοιες του ΣΑΑ ΕΔΠ Ακάμα:
• Χωροθέτηση μεγάλου αριθμού αναψυκτηρίων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, όπως η Φοντάνα Αμορόζα, η Νότια Λάρα, η διασταύρωση δρόμου Ίνειας–Λάρας, το Φαράγγι Άβακα και ο Άσπρος Ποταμός.
• Κατασκευή μεγάλου αριθμού καταστημάτων αναμνηστικών ειδών/σουβενίρ σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, όπως τα Λουτρά της Αφροδίτης, οι Σμιγιές, η διασταύρωση δρόμου Ίνειας–Λάρας και ο Άσπρος Ποταμός.
• Ασφαλτόστρωση τριών κύριων δασικών δρόμων: Άσπρος Ποταμός–Τοξεύτρα–Λάρα, Σμιγιές–Άγιος Μηνά και Κουδουνάς–Σμιγιές.
• Κατασκευή ποδηλατόδρομου από το Σκαλί Τοξεύτρας μέχρι τον Κόλπο Λάρας εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας–Τοξεύτρας.
• Δημιουργία χώρου συλλογής θαλασσινού άλατος στον κόλπο της Νότιας Λάρας εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας–Τοξεύτρας.
Πρόνοιες διαχειριστικών σχεδίων για οδικό δίκτυο
Σύμφωνα με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, οι στόχοι διατήρησης, τα μέτρα διαχείρισης και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις των διαχειριστικών σχεδίων των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Χερσόνησος Ακάμα, τα οποία ήδη εγκρίθηκαν από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές (Τμήμα Περιβάλλοντος και Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, αντίστοιχα), έπρεπε να ενσωματωθούν στο ΣΑΑ ΕΔΠ Ακάμα, με βάση τις διατάξεις του περί Δασών Νόμου που αφορούν την εκπόνηση δασικών διαχειριστικών σχεδίων.
Ειδικότερα, το «Μέτρο 4.1.1. Συντήρηση οδικού δικτύου προστατευόμενης περιοχής» του «Διαχειριστικού Σχεδίου για την Περιοχή του Δικτύου Natura 2000 ΤΚΣ Χερσόνησος Ακάμα», το οποίο δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Απρίλιο του 2016, εμπίπτει στην κατηγορία των έργων που εξυπηρετούν τους ειδικούς στόχους της ανάδειξης της περιοχής και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών, της συμβολής στην αειφόρο ανάπτυξη, και της βέλτιστης διαχείρισης και λειτουργίας της περιοχής. Ο ειδικός στόχος που εξυπηρετεί είναι οι υποδομές. Προτείνεται «η απαγόρευση ασφαλτόστρωσης του υφιστάμενου οδικού δικτύου και η μη υλοποίηση άλλων έργων υποδομής (όπως φωτισμού, αποχέτευσης, υδατοπρομήθειας, κτλ), πέρα από τη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου. Τα έργα συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου θα πρέπει να αποσκοπούν στην προστασία από τη διάβρωση των όμβριων απορροών (πρόβλεψη παράπλευρης τάφρου, ιρλανδικών διαβάσεων ή κατάλληλων οχετών στις συμβολές με υδατορέματα). Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αποφυγή έκλυσης σκόνης εδαφικής προέλευσης κατά την διάρκεια διέλευσης οχημάτων. Αυτό δύναται να επιτευχθεί με κατάλληλη διάστρωση αδρομερούς υλικού στο κατάστρωμα του οδικού δικτύου, καθώς και με την εισαγωγή ρυθμίσεων μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων. Ως εκ τούτου θα πρέπει να προηγηθεί μια έρευνα αγοράς έτσι ώστε να γίνει επιλογή του καταλληλότερου υλικού με κριτήρια εκτός των πιο πάνω και τεχνικοοικονομικά. Σημειώνεται ότι τα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου δεν αφορούν έργα διαπλάτυνσης, αλλά θα πρέπει κατά διαστήματα να δημιουργείται αρκετό πλάτος για σκοπούς προσπεράσματος. Επίσης, σημειώνεται ότι το εν λόγω οδικό δίκτυο δεν θα πρέπει να εγγραφεί ως δημόσιο».
Σύμφωνα με το «Διαχειριστικό Σχέδιο για την Περιοχή του Δικτύου Natura 2000 ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα», το οποίο δημοσιεύτηκε από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας τον Σεπτέμβριο του 2016, «οι σημαντικότερες υποδομές εντός της περιοχής ΖΕΠ αφορούν στο οδικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο στην περιοχή ΖΕΠ είναι πυκνά ανεπτυγμένο. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ασφαλτοστρωμένων διαδρομών που υπάρχουν εντός της περιοχής ΖΕΠ ανέρχονται περίπου σε 14 χιλιομέτρων, καθώς και χωματόδρομοι συνολικού μήκους περίπου 270 χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των δρόμων αποτελούν δασικούς δρόμους (περίπου συνολικού μήκους 175 χιλιομέτρων), ενώ οι υπόλοιποι χωματόδρομοι είναι παράδρομοι των δασικών δρόμων που δημιουργήθηκαν ως επί το πλείστο από ανθρωπογενείς δραστηριότητες μη αδειοδοτημένες δραστηριότητες». Όπως αναφέρεται, «η παρουσία εκτεταμένου οδικού δικτύου και η συνεχής επέκταση του έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια φυσικών οικοτόπων, την παροχή πρόσβασης σε οχήματα με αποτέλεσμα την αύξηση της όχλησης και παράλληλα του κινδύνου πυρκαγιών και ενάσκησης παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η λαθροθηρία και η παράνομη παγίδευση, ενώ παράλληλα οδηγεί στον κατακερματισμό του τοπίου. Στην περιοχή, έντονη όχληση αποτελεί η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε αυτοκίνητα και άλλα μηχανοκίνητα οχήματα (π.χ. τετράτροχα μηχανοκίνητα οχήματα) για σκοπούς αναψυχής». Επιπλέον, σημειώνεται ότι «το εκτεταμένο δίκτυο δρόμων επηρεάζει την πτηνοπανίδα της περιοχής καθώς παρέχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος της περιοχής ΖΕΠ, με αποτέλεσμα την αύξηση της όχλησης καθώς και την πραγματοποίηση παράνομων δραστηριοτήτων». Τέλος, τονίζεται ότι «μεγάλο ποσοστό των αγροτικών δρόμων εντός της περιοχής ΖΕΠ, δεν είναι εγγεγραμμένο και διανοίχτηκαν με σκοπό να παρέχουν ευκολότερη πρόσβαση προς ιδιωτικά τεμάχια στην περιοχή, καθώς και για χρήση της περιοχής για δραστηριότητες αναψυχής. Αυτό όμως έχει αρνητικές επιπτώσεις για την πτηνοπανίδα της περιοχής, αφού αφενός αυξάνει την πρόσβαση σε διάφορα σημεία της περιοχής και συνεισφέρει στην αύξηση της όχλησης των ειδών, ενώ παράλληλα οδηγεί σε απώλεια των οικοτόπων της περιοχής και τον κατακερματισμό του τοπίου».
Το Μέτρο «Β.1. Διαχειριστικά μέτρα που αφορούν δασικές δραστηριότητες που αναμένεται να δράσουν εις όφελος των ειδών καθορισμού για την περιοχή» του «Διαχειριστικού Σχεδίου για την Περιοχή του Δικτύου Natura 2000 ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα» εμπίπτει στην κατηγορία των μέτρων ρύθμισης χρήσεων γης και δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μέτρο, προνοείται η «απαγόρευση του ανοίγματος νέων δασικών δρόμων, εκτός και αν δεν υπάρχουν εφικτές εναλλακτικές λύσεις (δεδομένου ότι διεξαχθεί δέουσα εκτίμηση που θα καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις). Επίσης, όπου είναι δυνατό θα πρέπει να κλείσουν κάποιοι από τους υφιστάμενους δασικούς δρόμους, στη βάση πάντοτε μιας μελέτης αξιολόγησης κινδύνων από πυρκαγιά (ή το ελάχιστο να περιοριστεί η πρόσβαση αποκλειστικά για σκοπούς διαχείρισης κρατικού δάσους και αποτροπής δασικών πυρκαγιών), καθώς και βάσει αξιολόγησης των πιο σημαντικών περιοχών φωλεοποίησης για τα είδη καθορισμού και τα σημαντικά αρπακτικά Σπιζαετός και Ζάνος».
Το «Μέτρο Β.3. Έλεγχος των παράνομων πρακτικών και των μη- αδειοδοτημένων δραστηριοτήτων» του «Διαχειριστικού Σχεδίου για την Περιοχή του Δικτύου Natura 2000 ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα» εμπίπτει στην κατηγορία των μέτρων ρύθμισης χρήσεων γης και δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, προνοείται ο «έλεγχος πρόσβασης», ο «περιορισμός της ανεξέλεγκτης διάνοιξης αγροτικών δρόμων» και η «απαγόρευση της κυκλοφορίας τετράτροχων μοτοσυκλετών (γουρούνων) σε χωματόδρομους και μη εγγεγραμμένους δρόμους».
Διακίνηση παντός είδους οχημάτων
Σημειώνεται ότι, πέραν από πεζούς και ποδηλάτες, ο σχεδιασμός του ΣΑΑ ΕΔΠ Ακάμα προβλέπει επίσης τη διακίνηση ιδιωτικών οχημάτων, μοτοσυκλετών, γουρούνων, αυτοκίνητων τύπου σαφάρι και μικρών λεωφορειών (mini-bus) στους 9 από τους συνολικά 10 κύριους δασικούς δρόμους του ΕΔΠ Ακάμα. Μόνο στον κύριο δασικό δρόμο Λουτρά Αφροδίτης–Φοντάνα Αμορόζα προβλέπεται η αποκλειστική διακίνηση αυτοκινήτων τύπου σαφάρι, τα οποία θα προσφέρουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης και μεταφοράς επισκεπτών του ΕΔΠ Ακάμα.
Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις θεωρούν ότι, στο πλαίσιο του ΣΑΑ ΕΔΠ Ακάμα, πρέπει να μειωθεί δραστικά η διακίνηση ιδιωτικών οχημάτων (με σαφώς καθορισμένες εξαιρέσεις, όπως ιδιοκτήτες γης, κάτοικοι κοινοτήτων, άτομα με αναπηρία, κλπ.), και να προωθηθεί η ελεγχόμενη πρόσβαση και διακίνηση οχημάτων τύπου σαφάρι αποκλειστικά για σκοπούς παροχής υπηρεσιών διακίνησης των επισκεπτών του ΕΔΠ Ακάμα. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί η χρήση μικρών λεωφορειών (mini-bus) σε όλους τους κύριους δασικούς δρόμους, με στόχο τη μείωση ή/και αποτροπή της διακίνησης ιδιωτικών οχημάτων και των σημαντικά αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος στο ΕΔΠ Ακάμα και τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, κυρίως κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.