Ακάμας: Αναμπουμπούλα πάλι, την επομένη της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29 Μαρτίου 2022Η επομένη ημέρα της αναπομπής του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά στον Ακάμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρίσκει για μια ακόμη φορά τους εμπλεκόμενους με την όποια μελλοντική διαχείριση της χερσονήσου σε αντίπαλα «χαρακώματα». Πλήρης ικανοποίηση και αίσθημα δικαίωσης για τις κοινότητες του Ακάμα, έντονες αντιδράσεις από τους οικολόγους και διαφοροποίηση του Δήμου Πέγειας από τις άλλες τοπικές αρχές της χερσονήσου.
Ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, εξέφρασε την ικανοποίηση των κοινοτήτων για την εξέλιξη της αναπομπής της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποτελεί δικαίωση για μας, τόνισε, αφού από την πρώτη στιγμή της ψήφισης της πρότασης των οικολόγων φωνάζαμε ότι ήταν αδιανόητη η «ουρανοκατέβατη» αυτή κίνηση του Κινήματος Οικολόγων χωρίς να ενημερωθούμε και χωρίς να διαβουλευθούμε.
« Προειδοποιούσαμε τότε με αντιδράσεις και προειδοποιούμε και σήμερα», είπε, « ότι αν η Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα που θα συνέλθει για το θέμα δεν το δει στη σωστή του βάση αυτή την φορά, θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε. Και οι 13 κοινότητες του συμπλέγματος του Ακάμα κινηθήκαμε συντονισμένα και για αυτό ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΣ αντιλήφθηκαν την παραδοξότητα που δημιουργείται.
Δεν γίνεται από οκτώ συμπλέγματα κοινοτήτων που υπήρχαν στην Πάφο να καταργείται μόνο αυτό του Ακάμα και χωρίς καν να μας επεξηγηθούν οι λόγοι και τι θεωρούν ότι θα κερδίσουμε από την εξέλιξη αυτή».
Ως προς την θέση περιβαλλοντιστών και άλλων φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος του Ακάμα από υπερβολικές αναπτύξεις με τα όσα προνοεί η μεταρρύθμιση, ο Γιάγκος Τσίβικος κάνει λόγο για φαιδρότητες:
«Με την διάσπαση δηλαδή του συμπλέγματος Ακάμα σε τρία κομμάτια, πώς ακριβώς διασφαλίζεται η προστασία; Η όποια ανάπτυξη έχει να κάνει με το Τοπικό Σχέδιο, εμείς οι ίδιοι ως Ίνεια ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει στην εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα μέχρι να δούμε αν ικανοποιεί τις κοινότητες, ενώ μας κοροιδεύουν δεκαετίες τώρα για την εκπόνηση ενός σχεδίου οι εκάστοτε κυβερνώντες».
Οι κάτοικοι των κοινοτήτων τόνισε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας, ανησυχούν ότι η συνένωση με τους Δήμους θα εξαφανίσουν τις κοινότητες ως οντότητες. Δεν θέλουμε να πάθουμε ότι και ο Συνεργατισμός, είπε χαρακτηριστικά, η διάλυση του οποίου ψηφίστηκε τότε και σήμερα ακούγονται από παντού αναθέματα προς όσους την αποφάσισαν.
« Τι Δήμος Ακάμα υποτίθεται ότι δημιουργείται όπως πανηγυρίζουν οι οικολόγοι, με δυό κοινότητες να είναι στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τρεις κοινότητες στον Δήμο Πέγειας; Είχαμε συναινέσει στην πρόταση της Ένωσης Κοινοτήτων για το σύμπλεγμα κοινοτήτων Ακάμα και ήδη δουλεύαμε πάνω σε αυτό, ώστε οι αναγκαίες υπηρεσίες και εργασίες να γίνονταν ως σύμπλεγμα πλέον.
Το μόνο θετικό από την ένταξη μας σε ένα Δήμο, είναι το πλεονέκτημα για αναπτύξεις λόγω της ύπαρξης Πολεοδομικής αρχής στους Δήμους».
Οι κοινότητες είναι πλέον ικανοποιημένες, κατέληξε, αφού με την προεδρική παρέμβαση αποφεύγουμε το οξύμωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με τρία Τοπικά Σχέδια: Ένα του Ακάμα, που όδευε προς το τέλος, ένα της Κισσόνεργας και ένα της Πέγειας.
Ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, εξέφρασε την διαφωνία του με τις αντιδράσεις των κοινοτήτων του Ακάμα στο θέμα της μεταρρύθμισης. Πάγια θέση μας, τονίζει, είναι ότι θα έπρεπε να συνενωθούμε όλες οι όμορες αρχές που έχουμε κοινά διοικητικά όρια μεταξύ μας.
« Αυτό έχει επιτευχθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής και θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο και επιτυχημένο Δήμο», αναφέρει. « Υπάρχει απογοήτευση και δυσαρέσκεια στην Πέγεια για την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει μια παρανόηση στη θέση πολλών για το θέμα, από το 1994 ο Δήμος Πέγειας έχει Τοπικό Σχέδιο σε εναρμόνιση με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Και ένα 30% της έκτασης μας, βρίσκεται στην χερσόνησο του Ακάμα.
Ένα μεγάλο μέρος του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα θα είναι στα όρια του Δήμου Πέγειας, όπως και η κύρια είσοδος του Πάρκου. Μετείχαμε δε σε όλες τις συζητήσεις και επαφές για το Τοπικό Σχέδιο της χερσονήσου.
Για 32 χρόνια οι κοινότητες του Ακάμα είναι σε μαρασμό εν αναμονή του σχεδίου αυτού, ο Δήμος Πέγειας θα βοηθήσει με την οικονομική άνεση του τις μικρές αυτές κοινότητες που δεν έχουν την οικονομική και υλικοτεχνική υποδομή να στηρίξουν έργα και κοινωνική πολιτική σε αυτές».
Ο Δήμαρχος Πέγειας επισημαίνει ακόμη ότι εισηγήσεις που περιέχονται στην αναπομπή από τον Πρόεδρο, φωτογραφίζουν πολιτικές σκοπιμότητες. Αν ήθελαν απλώς να «σώσουν» τις κοινότητες του Ακάμα, τονίζει, απλώς θα τις αφαιρούσαν από το νέο Δήμο Πέγειας.
«Τώρα όμως έρχονται και μας προσθέτουν περιοχές όπως η Χλώρακα και η Έμπα, που είναι σε μεγάλη απόσταση από την Πέγεια και ουσιαστικά ενωμένες με τον Δήμο Πάφου, ενώ και πληθυσμιακά είναι πολύ μεγαλύτερες από εμάς. Ο Δήμος Πέγειας δηλαδή, θα ξεκινά από την Τοξεύτρα στον Ακάμα και θα φθάνει έξω από τον Δήμο Πάφου, σκεφτείτε για τι έκταση μιλάμε.
Είναι αβάσιμα και ατεκμηρίωτα όσα θέτουν οι διαφωνούντες».
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, δήλωσε στο ΡΙΚ η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, θεωρεί ότι παρασύρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα της αναπομπής. Υποστήριξε ότι τα κίνητρα είναι άλλα, για να μπορέσει να τελειώσει ο Υπουργός Εσωτερικών τους σχεδιασμούς τριχοτόμησης της περιοχής του Ακάμα. Εμάς η πρόταση μας ήταν η συνένωση περιοχών όμορων, που συνορεύουν, είπε. Δεν προτείναμε συνένωση περιοχών που δεν έχουν χωροταξική σχέση με τον Δήμο Πέγειας.
« Όφειλε ο Υπουργός να γνωρίζει ότι το νομοσχέδιο που ο ίδιος κατέθεσε στη Βουλή, είχε πολύ πιο δυσμενέστρες πολεοδομικές ανομοιομορφίες. Πρότεινε κοινότητες με τρία διαφορετικά Τοπικά Σχέδια να συνενωθούν. Εμείς προτείναμε την καλύτερη πρόταση που δεν διασπά όμορες κοινότητες».
Η βουλευτής των Οικολόγων τονίζει επίσης ότι ο Δήμος Πέγειας είναι από τους πλέον βιώσιμους και εύρωστους Δήμους παγκυπρίως. Συνεπώς, υποστηρίζει, θα μπορεί να ενεργεί υποστηρικτικά προς τις κοινότητες αυτές και μπορεί να αναλάβει ευρωπαικά προγράμματα για να βοηθήσουν τους πολίτες να παραμείνουν στον τόπο τους και όχι τους επιχειρηματίες να μετατρέψουν τον Ακάμα σε νέα Αγία Νάπα.
« Έχουμε δει κάποια προσχέδια σχεδιασμών για την χερσόνησο», υποστήριξε. «Θεωρούμε αδιανόητο σε περιοχή διεθνώς προστατευόμενη περιβαλλοντικά να σχεδιάζονται τόσες αναπτύξεις. Όλοι οι ξένοι μπαίνουν στον Ακάμα με τα δισάκια τους και τον περπατούν, η Κυβέρνηση έχει γεμίσει τον Ακάμα αναψυκτήρια και άλλες τουριστικές αναπτύξεις, είναι απαράδεκτο.
Θα είναι πλήρως ανακόλουθη αυτή η Κυβέρνηση αν προχωρήσει στο θέμα της αναπομπής. Μπορώ να σας βρω εκατοντάδες αναφορές του ΥΠΕΣ που έλεγε ότι η μεταρρύθμιση συνδέεται με τα ευρωπαικά κονδύλια και πρέπει να την ψηφίσει η Βουλή. Και έρχεται τώρα να κάνει ότι κάνει».