Pafos Net

Αγρόκτημα «Γερμανίνα»: Πανστρατιά διάσωσης του στη Γεροσκήπου

title image

Μέρα με τη μέρα το ιστορικό αγρόκτημα της «Γερμανίνας», στην παραλιακή περιοχή της Γεροσκήπου, διαλύεται κυριολεκτικά. Αν και για να προλάβει την ολική καταστροφή, το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με ένα αρχικό ποσό 20 χιλιάδων ευρώ σωστικές εργασίες, μέχρι να αποφασισθεί από κρατικής πλευράς το μέλλον του ιστορικού συγκρότηματος, η πραγματικότητα είναι ότι μέρα με τη μέρα το ιστορικό αγρότημα της Γεροσκήπου διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.

Η οριακή κατάσταση του μνημείου ωθεί πλέον φορείς και παράγοντες της Γεροσκήπου να παρεμβαίνουν εμπράκτως για να διασωθεί ο χώρος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή των ανθρώπων του σημερινού Δήμου κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Σε αυτά τα πλαίσια, πολιτιστικοί, καλλιτεχνικοί και άλλοι φορείς της Γεροσκήπου έχουν εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα καμπάνια για την ενεργό εμπλοκή των δημοτών στις προσπάθειες προώθησης των διαδικασιών διάσωσης των κτιρίων και προστασίας του χώρου, σε πρώτο στάδιο.

Η άμεση παρέμβαση των αρμοδίων είναι κατεπείγουσα, τονίζουν οι φορείς αυτοί, αφού ήδη ένα μεγάλο τμήμα των εξωτερικών τοίχων κτιρίων έχει καταρρεύσει λόγω της έλλειψης συντήρησης και των καιρικών φαινομένων, ενώ το πρόβλημα επιτείνει και η απαράδεκτη δράση αγνώστων που κλέβουν πέτρες και άλλα υλικά από τον αφύλακτο και ασυντήρητο χώρο.

« Χωρίς υπερβολή αν το κράτος καθυστερήσει και άλλο τους σχεδιασμούς του, τότε απλώς δεν θα υπάρχει κτίριο για να αναπλασθεί, ασχέτως του τί προγραμματίζεται, τί έγινε με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ή σε ποιά προγράμματα έχει ενταχθεί το έργο», προειδοποιούν.

germanina-1930

Η ανάπλαση του ιστορικού αγροκτήματος προσέκρουσε στο οικονομικό σκέλος, αναγνωρίζει ο Δήμαρχος Γεροσκήπου. Το γεγονός ότι τα χρήματα των Διαρθρωτικών Ταμείων διαμοιράστηκαν μόνο στους μεγάλους Δήμους, καθιστά τον προγραμματισμό του Δήμου Γεροσκήπου αμφίβολο να υλοποιηθεί, παραδέχθηκε ο Μιχάλης Παυλίδης.

« Μπορεί η ανάπλαση του ιστορικού αγροκτήματος να αποτελεί εδώ και χρόνια πρώτιστο πολιτιστικό σχεδιασμό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, « αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια η ευχέρια χρήσης κονδυλίων από ευρωπαικά ταμεία, καθιστά την προσπάθεια μας δυσχερέστατη.

Απλά, να σκεφτείτε ότι το κόστος της σχεδιαζόμενης ανάπλασης ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που ούτε το κράτος διαθέτει σήμερα για να δώσει σε ένα μόνο έργο, αλλά ούτε και από άλλα ευρωπαικά ταμεία μπορεί να εξασφαλισθεί, δεδομένου ότι δεν εμπίπτει στα καινοτόμα έργα που θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν ανταποδοτικό όφελος».

Επί της ουσίας, αναγνωρίζει ο Μιχάλης Παυλίδης, αν και ο Δήμος Γεροσκήπου δεν παγοποιεί το έργο, αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι έχει χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για ένταξη του στους μηχανισμούς ταχείας αδειοδότησης του μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.