Pafos Net

Αγνοούμενος δύτης στον Πωμό: Σε μια τεράστια ακτίνα πλέον οι έρευνες

title image

Με τα ίχνη του 31χρονου δύτη Ανδρέα Γιάγκου να είναι χαμένα για τρίτη ημέρα, οι συντονισμένες έρευνες των αρμοδίων αρχών της Δημοκρατίας εντείνονται και επεκτείνονται με το πρώτο φως της ημέρας. Μια τεράστια έκταση, 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελεί από το πρωί το πεδίο ερευνών, προκειμένου να διαφανεί τί συνέβη στον ψαροντουφεκά το μεσημέρι ή το απόγευμα του Σαββάτου, όταν και δόθηκε το μήνυμα ότι έχουν χαθεί τα ίχνη του.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο έχει τον συντονισμό της γιγαντιαίας επιχείρησης, σχεδιάζει πλέον την επέκταση των ερευνών σε αυτή την τεράστια έκταση, τόσο στην επιφάνεια όσο και στο βυθό της θάλασσας της Τηλλυρίας, δεδομένου ότι ο βυθός της περιοχής χαρακτηρίζεται «δύσκολος» από τους γνώστες, λόγω των πολλών σπηλαίων, γκρεμών και ρευμάτων που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην έρευνα μετέχουν με την επανέναρξη της επιχείρησης το πρωί, πτητικά μέσα της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, σκάφη της Λιμενικής και ιδιωτών, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Δύτες της ΕΜΑΚ, της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών της Εθνικής Φρουράς, καθώς και εθελοντές δύτες συνδράμουν επίσης σήμερα τις υποθαλάσσιες έρευνες.

Παράλληλα με τις επιτόπιες έρευνες, οι επιτελείς της επιχείρησης επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις του 31χρονου και το τί ενδεχομένως συνέβηκε, βάσει της ανεύρεσης των δύο ψαροντούφεκων του, που εντοπίστηκαν την Κυριακή μαζί με την πνευστή σημαδούρα ασφαλείας του. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται στην υπόγεια κάμερα που ο Αντρέας Γιάγκου είχε προσαρμοσμένη και σε λειτουργία πάνω στο ψαροντούφεκο του. Από την κάμερα προκύπτει ότι σε κάποια στιγμή το μεσημέρι ή το απόγευμα του Σαββάτου ο αγνοούμενος δύτης είχε χτυπήσει ένα μεγάλο ψάρι, το οποίο άλλωστε εντοπίστηκε με το ψαροντούφεκο, ενώ στη συνέχεια φαίνεται να χτυπά και δεύτερο μεγάλο ψάρι, στιγμή όμως κατά την  οποία φαίνεται να δημιουργείται κάποιο απρόοπτο. Οι αρμόδιοι μελετούν την επίμαχη σκηνή προκειμένου να αντιληφθούν ότι στο σημείο εκείνο ο Αντρέας Γιάγκου παρασύρθηκε από το ψάρι, ή συνέβη κάτι που οδήγησε στη μετέπειτα απρόοπτη συνέχεια.

Το «άπλωμα» των ερευνών σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα από το αλιευτικό καταφύγιο Πωμού, από όπου ξεκίνησε η περιπέτεια του δύτη, έχει να κάνει και με την φυσιολογία της θαλάσσιας περιοχής, επισημαίνουν οι αρμόδιοι, αφού πέραν της δύσκολης περιοχής υπάρχουν και σημαντικά υπόγεια ρεύματα που πιθανολογείται ότι μπορεί να παρέσυραν τον 31χρονο σε μεγάλη απόσταση.

Ο 31χρονος Ανδρέας Γιάγκου είχε μεταβεί στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Πωμού για υποβρύχιο ψάρεμα από τις 7.00πμ του Σαββάτου, ωστόσο στις 5.00μμ της ίδιας μέρας οι οικείοι του κατάγγειλαν εξαφάνιση του αφού όπως ανέφεραν δεν απαντούσε στις συνεχείς κλήσεις τους. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Αστυνομία και στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις για έναρξη των ερευνών.

Το όχημα του δύτη εντοπίστηκε σταθμευμένο στην παραλία του Πωμού, ενώ εντός του διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν και το κινητό τηλέφωνο του 31χρονου. Οι έρευνες άρχισαν άμεσα, δεν απέφεραν ωστόσο καρπούς μέχρι στιγμής πέραν της ανεύρεσης των ψαροντούφεκων του.

Κρίσιμο λάθος, χαρακτηρίζουν οι αρχές και οι γνώστες του ψαρέματος αυτού του τύπου, το γεγονός ότι ο 31χρονος μετέβη για υποβρύχιο ψάρεμα μόνος. Αν και ο ίδιος ήταν έμπειρος δύτης, σημειώνουν, δυστυχώς δεν ακολούθησε τον υπ’ αριθμόν ένα κανόνα του υποβρύχιου ψαρέματος: Την ύπαρξη τουλάχιστον άλλου ενός συντρόφου του, που να λειτουργούσε υποστηρικτικά σε περίπτωση υποξίας ή άλλου προβλήματος.