Pafos Net

Αγνοούμενος δύτης: Αφημένη στην τύχη πλέον η ανεύρεση του. Σταματούν οι συντονισμένες έρευνες

title image

Πέντε μέρες μετά την εξαφάνιση του 31χρονου δύτη Ανδρέα Γιάγκου, οι έρευνες των αρχών της Δημοκρατίας στην περιοχή της Τηλλυρίας και της Χρυσοχούς για εντοπισμό του ουσιαστικά σταμάτησαν πλέον από το πρωί σήμερα. Η ανεύρεση του άτυχου πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, επαφίεται πια στην τύχη, με τις αρχές να αναμένουν κάποιο σημάδι στη θάλασσα που θα δώσει σημεία για εντοπισμό του.

Από το πρωί σήμερα οι έρευνες περιορίζονται στις εθελοντικές δράσεις οικείων και φίλων του άτυχου δύτη, καθώς και άλλων ερασιτεχνών δυτών, ενώ η συντονισμένη επιχείρηση των αρχών της Δημοκρατίας σταματά πλέον βάσει των όσων ισχύουν διεθνώς για παρόμοιες περιπτώσεις. Όπως συνέβη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ο εντοπισμός ελλειπόντων ατόμων στη θάλασσα συμβαίνει μετά από την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος από τυχαία γεγονότα, όπως τον εκβρασμό της σωρού στα αβαθή ή τον εντοπισμό της από τυχαία παρατήρηση ψαράδων, διερχομένων σκαφών ή άλλων παραγόντων.

Οι έρευνες βάσει του σχεδιασμού του ΚΣΕΔ, το προηγούμενο τετραήμερο, κάλυψαν ολόκληρο το βορειοδυτικό άκρο της Κύπρου, έχοντας επεκταθεί σε μια τεράστια ακτίνα από το ακρωτήρι Αρναούτης του Ακάμα μέχρι τα όρια της ελεγχόμενης από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλάσσιας περιοχής του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας προς τον Λιμνίτη. Το «άνοιγμα» της ακτίνας των ερευνών σε τόσο μεγάλη έκταση κρίθηκε από τους επιτελείς της επιχείρησης ως η μόνη λύση, μετά την άκαρπη προσπάθεια να εντοπιστεί ο 31χρονος στην ευρύτερη περιοχή Πωμού-Παχυάμμου από όπου ξεκίνησε το μοιραίο, όπως φαίνεται να εξελίσσεται, ψάρεμα του. Και αυτή ωστόσο η επέκταση του χώρου έρευνας δεν κατέστη δυστυχώς ικανή να δώσει πρακτικά αποτελέσματα στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Τα πολύ ισχυρά θαλάσσια ρεύματα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και ο επικίνδυνος βυθός, με τις σπηλιές, τις χαράδρες και τη δύσκολη μορφολογία του, εκτιμάται ότι συνέτειναν στο να αποβούν άκαρπες οι εντατικές έρευνες όλων αυτών των ημερών για εντοπισμό του 31χρονου δύτη.

Απαντήσεις δεν μπόρεσε να «δώσει» ούτε η ειδική κάμερα για υποθαλάσσιες λήψεις που είχε σε λειτουργία πάνω στο ψαροντούφεκο του ο 31χρονος από την Ερήμη Λεμεσού. Όπως είναι γνωστό, από τα πλάνα αυτά προκύπτει ότι σε κάποια στιγμή το μεσημέρι ή το απόγευμα του Σαββάτου ο αγνοούμενος δύτης είχε χτυπήσει ένα μεγάλο ψάρι, ενώ στη συνέχεια φαίνεται να χτυπά και δεύτερο μεγάλο ψάρι, στιγμή όμως εκείνη φαίνεται ακριβώς να δημιουργείται κάποιο απρόοπτο, δεδομένου ότι φαίνεται ο Αντρέας Γιάγκου να επιχειρεί ανάδυση με τρόπο «μη φυσιολογικό» σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών. Εξετάζεται με βάση το οπτικό αυτό υλικό αν ο δύτης άρχισε να επηρεάζεται από υποξία, αν παρασύρθηκε από το ψάρι μη μπορώντας τελικά να αναδυθεί εγκαίρως, ή αν συνέβη κάτι άλλο που οδήγησε στη μετέπειτα απρόοπτη συνέχεια.

Οι ειδικοί που μελέτησαν εντατικά τα κρίσιμα εκείνα πλάνα δευτερολέπτων από την κάμερα, δεν ήταν εις θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια τί ήταν αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα, πράγμα που ενδεχομένως να συγκεκριμενοποιούσε τις έρευνες προς κάποια κατεύθυνση.

Ο 31χρονος Ανδρέας Γιάγκου είχε μεταβεί στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Πωμού για υποβρύχιο ψάρεμα από τις 7.00πμ του Σαββάτου, ωστόσο στις 5.00μμ της ίδιας μέρας οι οικείοι του κατάγγειλαν εξαφάνιση του αφού όπως ανέφεραν δεν απαντούσε στις συνεχείς κλήσεις τους. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Αστυνομία και στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις για έναρξη των ερευνών, οι οποίες συνεχίζονταν αδιάκοπα μέχρι το βράδυ της Τρίτης.