Αγία Μαρινούδα Πάφου: Μια εντυπωσιακή οικολογική αλλαγή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13 Ιανουαρίου 2023Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την δημιουργία του πάρκου της Αγίας Μαρινούδας, ενός χώρου που πλέον θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικολογική αναβάθμιση μιας άλλοτε υποβαθμισμένης και μολυσμένης περιοχής εξαιτίας της λειτουργίας σκυβαλότοπου, η έκταση έχει πλέον να επιδείξει ένα εντυπωσιακό "λίφτινγκ". Τα δέντρα και φυτά που φυτεύθηκαν στην περιοχή από τα αρμόδια κρατικά τμήματα αρχίζουν να δίνουν χρώμα με την ανάπτυξη τους στο άλλοτε ξηρό τοπίο και η κατάσταση σύμφωνα με τους αρμόδιους θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή τα επόμενα λίγα χρόνια.
Οι αλλαγές στον χώρο είναι πλέον εμφανείς από τους διερχόμενους από το ύψος της Αγίας Μαρινούδας στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού. Η μέχρι πρότινος άθλια εικόνα του εγκαταλελειμένου σκυβαλότοπου και η έντονη μυρωδιά των σκουπιδιών, εξέλειπαν πλέον και στη θέση τους αρχίζει σιγά-σιγά να διαμορφώνεται ένα σύγχρονο πάρκο.
Ικανοποίηση για τις αλλαγές αυτές, εκφράζουν η τοπική αρχή και κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς της Πάφου, κάνοντας λόγο για "επούλωση" μιας μεγάλης ανοικτής πληγής 30 χρόνων.
Την προώθηση του έργου ανέλαβε ο Τομέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην επαρχία Πάφου λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα 37 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.
Το κόστος αποκατάστασης του παλιού σκυβαλότοπου της Αγίας Μαρινούδας, ανήλθε στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, υλοποιήθηκε σε 18 μήνες και η σύμβαση περιλάμβανε την ταφή απορριμμάτων, την τοποθέτηση στρώσεων μονωτικής μεμβράνης για προστασία από τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων, την φύτευση, τον φωτισμό και την περίφραξη του χώρου.
Στο χώρο έχουν γίνει εργασίες και έχει ληφθεί πρόνοια ώστε τα υγρά στραγγίσματα, που θα προκύπτουν από τις βροχές, να συλλέγονται και να μεταφέρονται για επεξεργασία σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως τον ΧΥΤΑ Μαραθούντας, ενώ και το βιοαέριο, που θα παράγεται λόγω αποδόμησης των οργανικών αποβλήτων θα συλλέγεται μέσω δικτύου σωληνώσεων και θα οδηγείται σε πυρσό για να αναφλέγεται ούτως ώστε να απελευθερώνεται ως διοξείδιο του άνθρακα, αντί μεθανίου που είναι επιβλαβές για την υγεία, μέχρι τη πλήρη αποκατάσταση του χώρου.
Πλέον η κοινότητα της Αγίας Μαρινούδας, που για χρόνια υφίστατο μια μεγάλη ταλαιπωρία, έχει στην διάθεση της ένα σύγχρονο χώρο πρασίνου και ένα όμορφο παιδότοπο, που αποτελεί πρότυπο και στολίδι για όλη την Κύπρο, εκτιμούν οι αρχές.