Αεροδρόμιο Πάφου: Μαύρα τα μαντάτα πάλι και για τις επιχειρήσεις πέριξ του
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16 Δεκεμβρίου 2020Η συνεχιζόμενη μείωση του κύκλου εργασιών του διεθνούς αεροδρομίου Πάφου λόγω της έκτακτης ανάγκης που βιώνει όλη η Ευρώπη, έχει για μια ακόμη φορά τις μέρες αυτές και τα... παράπλευρα θύματα: Δεκάδες άλλες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, «κλαίνε τα μαύρα τους», κατά την έκφραση ενός επιχειρηματία, αφού ουσιαστικά βασίζουν την ύπαρξη και λειτουργία τους στην έντονη κίνηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο αεροδρόμιο.
Επιχειρήσεις φύλαξης οχημάτων ταξιδιωτών και ενοικίασης αυτοκινήτων, κατά κύριο λόγο, έχουν μετατρέψει την τελευταία διετία το άλλοτε έρημο τοπίο από την κοινότητα Τίμη μέχρι τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, σε ένα τοπίο πρωτοφανούς οικοδομικού οργασμού. Οι τεράστιες εκτάσεις με τα χωράφια, κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από τον παλιό δρόμο Πάφου-Λεμεσού προς το αεροδρόμιο, έχουν δώσει τη θέση τους σήμερα σε εγκαταστάσεις εταιρειών που ασχολούνται με την φύλαξη οχημάτων, με την ενοικίαση προς τους τουρίστες, αλλά και με υποδομές εστίασης, περίπτερα, ακόμη και αίθουσες δεξιώσεων.
Εκπρόσωπος μιας από τις εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, επισημαίνει στο PafosNet ότι με τον ίδιο τρόπο που το αεροδρόμιο Πάφου «τράβηξε» όλες αυτές τις εταιρείες προς τα πάνω την τελευταία πενταετία, με τον ίδιο τρόπο τις «βύθισε» τις μέρες αυτές.
« Οι νέκρες του αεροδρομίου από τον Μάρτιο, νέκρωσαν και την υπόλοιπη περιοχή», παρατηρεί. « Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, σήμερα ξαναπέσαμε σε μηδαμινά επίπεδα λειτουργίας δυστυχώς. Δεν γινόταν αλλιώς, όλες αυτές οι επιχειρήσεις που βλέπετε γύρω από το αεροδρόμιο να έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια, βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στη λειτουργία του αεροδρομίου.
Δεν υπάρχουν επιβάτες, δεν υπάρχουν και πελάτες για μας. Το ξέραμε από την πρώτη στιγμή που ακούσαμε την είδηση για την προσωρινή αναστολή των πτήσεων ότι θα έρχονταν πολύ δύσκολες ώρες για μας».
Οι συνέπειες από το καθεστώς του αεροδρομίου Πάφου δεν επηρεάζουν μόνο τον κλάδο ενοικίασης ή φύλαξης οχημάτων. Και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή που στήθηκαν για να δουλέψουν με βάση την κίνηση του αεροδρομίου, υπολειτουργούν σήμερα και οι φόβοι για την επιβίωση τους την επόμενη μέρα είναι κάτι παραπάνω από έκδηλοι.
Ιδιοκτήτης επιχείρησης καφέ και σνακ δηλώνει στο PafosNet ότι πολύ φοβάται πως από την επιχειρηματική αυτή κίνηση του, θα του απομείνουν μόνο τα χρέη.
« Δυστυχώς, άρχισα αυτή την επιχειρηματική προσπάθεια λίγους μόνο μήνες πριν έρθει το κακό με τον κορωνοιό», τονίζει. « Η κίνηση από και προς το αεροδρόμιο ήταν ένα καλό συμπλήρωμα για την σταθερή πελατεία από τις μικρές κοινότητες της περιοχής, Τίμη, Μανδριά, Αχέλεια ή Αναρίτα, καθώς και από τους γεωργούς που ασχολούνται με τα χωράφια τους στην περιοχή του αεροδρομίου.
Υπολόγιζα ότι με την πρώτη χαλάρωση και την δυνατότητα να δουλέψουμε έστω και με delivery μόνο, θα είχαμε ένα σχετικό έσοδο λόγω των παραγγελιών προς το αεροδρόμιο. Δυστυχώς όμως, το αεροδρόμιο συνεχίζει να υπολειτουργεί, πράγμα πολύ κακό για μας. Κίνηση από τα χωριά μέσα σε αυτή την κατάσταση φόβου, δεν μπορείς να περιμένεις. Δεν ξέρω πλέον αν θα επαναλειτουργήσω ακόμη και όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Πολύ φοβούμαι ότι μέχρι τότε θα έχω τόσα χρέη που δεν θα μπορώ να βγω από πάνω».
Φόβους για το αύριο εκφράζει και αλλοδαπή εργαζόμενη σε περίπτερο-φούρνο της ίδιας περιοχής. Το 70% του καθημερινού τζίρου ήταν από εργαζόμενους στο αεροδρόμιο και από διερχόμενους για αυτό, τονίζει.
« Με το που έπεσε τόσο πολύ η κίνηση στο αεροδρόμιο, χάθηκε και το συνεχές μπες-βγες πελατών. Ένας πελάτης κάθε τόσο τώρα πια. Και φοβάμαι τι θα γίνει και με τη δουλειά μας Μακάρι να αλλάξουν γρήγορα τα πράματα».