Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση γυαλιού του Γιώργου Παπαδόπουλου στο Almyra
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
24 Απριλίου 2018Η αγορά της τέχνης στην Κύπρο τον τελευταίο καιρό αρχίζει να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Οι κύπριοι καλλιτέχνες που άνοιξαν τα φτερά τους για να επεκτείνουν την καριέρα τους στις μεγάλες μητροπόλεις, τώρα αρχίζουν να επιστρέφουν στις ρίζες τους. Ένας από αυτούς, είναι και ο κύπριος καλλιτέχνης Γιώργος Παπαδόπουλος ο οποίος μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο Λονδίνο και την Κύπρο και που παρουσιάζει εδώ και ένα μήνα την έκθεση «35ºN / 33ºE GEOREF» στο ξενοδοχείο Almyra, στην Πάφο. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί σήμερα.
Το 2017, αφού λειτούργησε το στούντιο του από το σπίτι του στο βόρειο Λονδίνο για δύο δεκαετίες, ο γνωστός καλλιτέχνης αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, τουλάχιστον εν μέρει. Το σπίτι του στο Λονδίνο δεν είναι πλέον κατάλληλο για τα έργα μεγάλης κλίμακας που σχεδιάζει. Ήταν μια μεγάλη ευλογία για τον Γιώργο που η οικογένειά του τον στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του στο εξωτερικό αλλά παρόλα αυτά, ο ίδιος δεν έχασε ποτέ την επαφή με την πατρίδα του. Είναι φανερό ότι σχεδόν όλα του τα έργα έχουν αναφορές για την Κύπρο, την ομορφιά της, τη φύση και τον πολιτισμό της. Ως εκ τούτου ο τίτλος αυτής της έκθεσης αναφέρεται στην γεωγραφική τοποθεσία της Κύπρου, στη διασταύρωση του 35ου παράλληλου βορρά και του 33ου μεσημβρινού ανατολικού. Δεν απέχει πολύ από αυτή τη διασταύρωση ένα μικρό χωριό, οι Κέδαρες της Πάφου, που είναι μέρος της πατρογονικής ιστορίας του καλλιτέχνη. Εκεί βρίσκεται το γκαράζ όπου ο παππούς του χρησιμοποιούσε για το λεωφορείο του, το οποίο τώρα έχει μετατραπεί σε μια μικρή γκαλερί. Είναι όμως και ο τόπος όπου ο αμπελώνας με θέα 360 μοιρών από τους γύρω λόφους των ορεινών του Τροόδους αφήνει το μυαλό του καθενός να περιπλανηθεί. Στον ελαιώνα μπορεί κανείς να μην συναντήσει άνθρωπο όλη την ημέρα και ούτε υπάρχει σήμα για να λειτουργήσει το διαδίκτυο. Αυτό το περιβάλλον είναι αυτό που δίνει έμπνευση στον Γιώργο Παπαδόπουλο.
Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλον καλλιτέχνη που δουλεύει με γυαλί, ο Γιώργος δεν αντιμετωπίζει αυτό το εύθραυστο υλικό με προσοχή, αλλά με βία. Σπάζει, χτυπάει ή ρίχνει το γυαλί. Η βία προς το υλικό λειτουργεί ως μια υπενθύμιση της τουρκικής εισβολής που έζησε ως μικρό παιδί και οι διάφορες ρωγμές συμβολίζουν τις ατέλειες της ζωής, τις οποίες ο καλλιτέχνης πάντα επιθυμεί να μετατρέπει σε ομορφιά. Ο ίδιος συνδυασμός της βίας και της ομορφιάς μπορεί να διακριθεί και στα νέα έργα του, που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, «Dissection IV και V».
Η έκθεση του Γιώργου Παπαδόπουλου με δημιουργίες από γιαλί, θα παραμείνει ανοιχτή και σήμερα, για όσους φιλότεχνους επιθυμούν να σπεύσουν την υστάτη.