Pafos Net

Ακάμας: Η έλλειψη έργων, φέρνει και έλλειψη ανθρώπων

title image

Περισσότερα από 15 χρόνια από την έναρξη των προσπαθειών των φορέων της χερσονήσου για να υλοποιηθεί μια κάποια ανάπτυξη σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή της Κύπρου, η χερσόνησος βρίσκεται σε χειρότερο παρανομαστή από ότι τότε. Και αυτό, υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς, αφού η παντελής απουσία αναπτυξιακών προοπτικών συνεπάγεται και δραματική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, με τους νέους ανθρώπους φυσιολογικά να αναζητούν την τύχη τους σε άλλες περιοχές του νησιού που προσφέρουν προοπτικές.

Η Κοινοτική Δράση Ακάμα, επισημαίνει ότι για πολλές δεκαετίες οι κοινότητες του Ακάμα βρίσκονται στον αναπνευστήρα, περιμένοντας από τους κυβερνώντες να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και να «διαβάσουν» πίσω από τα εύηχα και εύπεπτα συνθήματα στους τοίχους και τα πανό των περιβαλλοντιστών, κατά την έκφραση της.

« Ο Ακάμας, εκτός από θαυμαστή πανίδα και χλωρίδα, είναι και οι άνθρωποί του, οι οποίοι ζουν στις παρυφές του», επισημαίνει το συντονιστικό όργανο των κοινοτήτων. « Εκ των πραγμάτων, οι ανάγκες του Ακάμα δεν αφορούν μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, η οποία αντί να ανθίζει και να προοδεύει, σβήνει.

Οι κοινότητες του Ακάμα αντιμετωπίζουν σοβαρό πληθυσμιακό και δημογραφικό πρόβλημα, οδεύοντας σταδιακά σε πλήρη ερήμωση. Τα στατιστικά στοιχεία αντανακλούν το μέγεθος του προβλήματος, αφού ο πληθυσμός των επτά κοινοτήτων του Ακάμα (Ίνεια, Νέο Χωριό, Δρούσεια, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ανδρολύκου, Κάθηκας) σύμφωνα με την απογραφή του 1976, ήταν 2527, ενώ κατά την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν μόλις 1498 κάτοικοι, δηλαδή σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού κατά 41%».

Δεν υπάρχει αμφιβολία, υποστηρίζουν τα μέλη της Δράσης, ότι η σημερινή απογραφή θα καταγράψει περαιτέρω μείωση του πληθυσμού στην περιοχή, υποστηρίζει η οργάνωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια καταγράφηκαν 52 θάνατοι και μόνο επτά γέννες στο Νέο Χωριό. Ο πληθυσμός των κοινοτήτων γερνά και αργοπεθαίνει, παρατηρεί, με τη νέα γενιά να αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον Ακάμα, ώστε να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς στα μεγάλα αστικά κέντρα.

« Ακούμε συχνά, από ανθρώπους που δεν κατάγονται και δεν κατοικούν στην περιοχή του Ακάμα, που ίσως να μην τον έχουν επισκεφθεί ποτέ, το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τον Ακάμα», τονίζεται επίσης. «Είναι σαν να μας λένε «κάτω τα χέρια από το σπίτι σας». Γιατί ο Ακάμας είναι σπίτι μας, η πιο πολύτιμη κληρονομιά μας, την οποία έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε εδώ και πολλά χρόνια».