Μάριος Βασιλείου: Να μην κρύβουμε τα προβλήματα του τουρισμού κάτω από το χαλί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12 Δεκεμβρίου 2016Μπορεί οι προοπτικές και οι εκτιμήσεις να είναι κάτι παράνω από θετικά για τον τουρισμό της Πάφου το τελευταίο διάστημα, κύκλοι του τουρισμού στην Πάφο ωστόσο επισημαίνουν ότι μέσα στο κλίμα της αισιοδοξίας δεν πρέπει να μπαίνουν κάτω από το χαλί κάποια προβλήματα της βιομηχανίας που αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα θα λειτουργήσουν ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του τουρισμού.
Στη σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, επισημαίνει ότι ο καθολικός, σχεδόν, θεσμός του «all inclusive» και το νέο φαινόμενο των «πειρατών» του διαδικτύου δημιουργούν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στη ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο ανησυχητικά αν συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι δεν τα βλέπουμε, τονίζει χαρακτηριστικά.
« Τα όσα λένε οι αριθμοί δεν είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα», υποστηρίζει ο Μάριος Βασιλείου. « Σε ένα ημικατεχόμενο νησί, χωρίς δικό του αερομεταφορέα, δεν φτάνει μόνο να καταγράφουμε μικρές αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών. Με την έλευση του μνημονίου το 2013 αναμέναμε όλοι την ραγδαία αύξηση τουλάχιστο στα εισοδήματα από το τουρισμό, δυστυχώς είχαμε μείωση. Αντίθετα σε όλες τις χώρες του μνημονίου π.χ. Ελλάδα και Ισπανία είχαν ρεκόρ αυξήσεων και πολύ σημαντικότερο εισοδημάτων.
Η πάλαι ποτέ κότα με τα χρυσά αυγά βρίσκεται εγκλωβισμένη και σε απόγνωση, χωρίς υποδομές, υποστήριξη, όραμα και μέλλον.
Η έλλειψη σοβαρότητας, με την οποία η Πολιτεία αντιμετωπίζει διαχρονικά και ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές τον Τουρισμό, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας δηλαδή η ξενοδοχειακή βιομηχανία, που είναι με προσφορά στο ΑΕΠ γύρω στο 13%, δεν έχει δικό της Επιμελητήριο.
Η τουριστική πολιτική κατάντησε έρμαιο στις προγραμματικές δηλώσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι δε εξαγγελίες διαδέχονται η μια την άλλη, χωρίς να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα επιβίωσης των ξενοδοχειακών μονάδων και χωρίς να ανακόπτονται επικίνδυνες και παράνομες τάσεις, όπως είναι η μεταφορά τουριστικού ρεύματος προς τα κατεχόμενα, η λειτουργία παράνομων ξενοδοχειακών μονάδων, η αισχροκέρδεια λόγω έλλειψης πολιτικής διατίμησης σε βασικά τουριστικά προϊόντα, η αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών και άλλα».
Πιο επικίνδυνο ίσως απ´ όλα, σε μια τουριστική - ξενοδοχειακή βιομηχανία που νοσεί, είναι το "φρούτο" που ευδοκιμεί την τελευταία δεκαετία, τα προπληρωμένα πακέτα διακοπών, το γνωστό All Inclusive, τονίζει το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ. Με απώτερο στόχο την αύξηση των διανυκτερεύσεων σε μια έντονα ανταγωνιστική παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, ολοένα και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες παρέχουν, κυρίως στους αλλοδαπούς πελάτες τους, προπληρωμένα πακέτα διακοπών.
« Αυτή η μέθοδος είναι επιβεβαιωμένο πως οδηγεί άμεσα στην αύξηση των αφίξεων, ωστόσο μακροπρόθεσμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, που δεν αφορούν μεμονωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά στο σύνολό της, την τουριστική βιομηχανία», αναφέρει. « Η ποιότητα των τουριστών έχει υποβαθμιστεί, αφού ο ξένος επισκέπτης με ένα προπληρωμένο πακέτο διακοπών, αποφεύγει τα επιπλέον έξοδα, αφού περιορίζεται σε αυτά που έχει, ήδη, προπληρώσει, με χαμηλό κόστος για τον ίδιο και εξευτελιστικά μικρό κέρδος για τον ξενοδόχο. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως τουριστικές περιοχές άρχισαν να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα "ερημοποίησης". Ο τουρισμός πρέπει να είναι ποιοτικός και όχι εξαντλητικά φθηνός και άρα αναπόφευκτα κακός.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, την ωραιοποίηση της κατάστασης, κι ας προλάβουμε τα χειρότερα. Η ανεργία είναι στα ύψη και τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια, σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ανυπέρβλητα. Ας αρχίσουμε από τα μικρά-μεγάλα ζητήματα κι ας προσπαθήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Και αν το πρόβλημα με το all inclusive αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο πολλών συζητήσεων, ένα νέο πρόβλημα πρέπει να σημάνει συναγερμό στη ξενοδοχειακή και όχι μόνο βιομηχανία, υποστηρίζει ο Μάριος Βασιλείου.
Ευρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας βιομηχανίας μαύρου χρήματος και αθέμιτου ανταγωνισμού που απειλούν τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καταγγέλλει ο Μάριος Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι η τουριστική βιομηχανία της Πάφου και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να αντιδράσουν στον πόλεμο που δέχονται από εταιρείες κρατήσεων στο διαδίκτυο ή και ακόμη μεμονωμένους τουριστικούς πράκτορες.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου πιο έντονα είναι αυτή η πρακτική κατά την χειμερινή περίοδο όπου τα ξενοδοχεία, μη μπορώντας να ανταγωνιστούν στις τιμές, κλείνουν το ένα μετά το άλλο στέλλοντας χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία.
« Οι υπηρεσίες αυτών των εταιρειών διαπράττουν αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω του γεγονότος ότι τα άτομα ή οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα διαμερίσματα ή και τα δωμάτια τους δεν υπόκεινται στα ίδια κριτήρια, όπως τα ξενοδοχεία και τα άλλα νόμιμα τουριστικά καταλύματα», εξηγεί. « Ένα φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια λόγω της ευρείας χρήσης του διαδικτύου.
Οι τουρίστες που ενοικιάζουν διαμερίσματα από ιδιώτες δεν εξασφαλίζουν καμία εγγύηση για την ασφάλεια και την καθαριότητα, ούτε για την κατάλληλη πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το ελάχιστο μέγεθος των δωματίων, καθώς επίσης για τις υπηρεσίες και τις διευκολύνσεις, κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν τα ξενοδοχεία ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν».
Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνει ο κ. Βασιλείου, οφείλουν να διεκδικήσουν τους φόρους και τον ΦΠΑ από εκείνους που ενοικιάζουν παράνομα. Το μαύρο χρήμα και τα μεγάλα συμφέροντα πρέπει να κτυπηθούν, τονίζει, ενώ ο ΚΟΤ έχει την ευθύνη να ελέγχει αυτούς που ενοικιάζουν παράνομα δωμάτια online.
« Εάν το φαινόμενο συνεχιστεί πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν ή θα υποβαθμιστούν», προειδοποιεί. « Το φαινόμενο του all inclusive θα ενταθεί, αφού οι ξενοδόχοι στην προσπάθεια τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί θα προσφέρουν ολοένα περισσότερο αυτά τα πακέτα με τις ανάλογες επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της τοπικής οικονομίας».
Απαιτείται από τις αρμόδιες αρχές να σκληρύνουν τους κανονισμούς έτσι ώστε εκείνοι που νοικιάζουν τα παράνομα αυτά καταλύματα σε αυτές τις εταιρείες, να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, όσον αφορά φόρους, την ασφάλεια, υγειονομικά κριτήρια και περιβαλλοντικά πρότυπα, καταλήγει ο Μάριος Βασιλείου, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και διάθεση για αποφασιστικές κινήσεις.