Pafos Net

Βρεφικό μασάζ: Η νέα παγκόσμια τάση έφθασε και στην Πάφο

title image

Ονομάζεται «Διεθνής Σύνδεσμος Βρεφικού Μασάζ (International Association of Infant Massage, IAIM)», είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1992, αριθμεί μέλη σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως και πλέον σε αυτές συγκαταλέγεται και η Κύπρος. Όπως το όνομα του υποδηλώνει, αντικείμενο ενασχόλησης των μελών του είναι το βρεφικό μασάζ, το οποίο σύμφωνα με τον Σύνδεσμο αποτελεί κάτι παραπάνω από μια απλή απόλαυση για τα βρέφη, αλλά μια ολοκληρωμένη διαδικασία διασύνδεσης γονέων και βρεφών, καθώς και μέσο για την ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας της νέας ζωής που έρχεται στον κόσμο.

Μέλος του IAIM UK και εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ, η Ήβη Φλεβοτομά μιλά σήμερα στο PafosNet για τη νέα αυτή τάση της βρεφονηπιοκομίας. Το βρεφικό μασάζ αποτελεί έναν τρόπο εξασφάλισης μιας υγιούς επικοινωνίας μεταξύ των γονέων ή των ανθρώπων που φροντίζουν ένα μωρό με το ίδιο το μωρό, μέσω ενός διαλόγου έκφρασης των αναγκών του, που ζητούν την εκπλήρωσή τους, εξηγεί.

« Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας και η πιο πρωταρχική και σημαντική σύνδεση του ανθρώπου με τον κόσμο», σύμφωνα με την πρώτη εκπαιδεύτρια στην Κύπρο. « Ο ανθρωπολόγος Ashley Montagu έγραψε: «Τα ανθρώπινα πλάσματα δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς άγγιγμα». Το πιο δυνατό μασάζ το έχει ήδη δεχτεί το μωρό μέσα από τη διαδικασία της γέννας. Με το μασάζ βοηθάμε κι ενισχύουμε την ανάπτυξη του μωρού, με τον τρόπο που μας έχει δείξει η φύση. Βοηθάμε το σώμα του να εκπληρώσει στο μέγιστο τις φυσικές του δυνατότητες , επιδρώντας στους μύες, στις αρθρώσεις, στο νευρικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό και στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Το βρεφικό μασάζ είναι μια τέχνη αγγίγματος, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που βάζει τα θεμέλια για μια ζωή εμπιστοσύνης, τρυφερότητας και αγάπης. Μέσω του μασάζ, το μωρό μαθαίνει να απολαμβάνει την υπέροχη άνεση και ασφάλεια του να αγαπά και να αγαπιέται. Αποκτά επίγνωση του σώματός του, καθώς ο γονέας του δείχνει πώς να χαλαρώνει ένα σφιχτό χέρι ή πώς να απελευθερώνει επώδυνα αέρια. Καθώς το μαλάσει, ο γονέας το κοιτάει στα μάτια, του τραγουδά, του μιλά καθησυχαστικά».

Η εμπειρία του βρεφικού μασάζ, τονίζει η Ήβη Φλεβοτομά, βοηθά τους γονείς να αισθανθούν ότι έχουν ήδη όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τα χέρια τους και την καρδιά τους, για να βοηθήσουν το παιδί τους και να επικοινωνήσουν μαζί του. Διδάσκεται ότι τα μωρά είναι ανθρώπινα όντα με επίγνωση, που αξίζουν τον σεβασμό, τον θαυμασμό και την προσοχή μας, παρατηρεί. Διδάσκεται ότι το κλάμα του μωρού πρέπει να τιμάται και να αναγνωρίζεται σαν μια γλώσσα αφού είναι το πρωταρχικό μέσο επικοινωνίας τον πρώτο καιρό της ζωής ενός παιδιού.

« Η Vimala Mc Clure, η εμπνεύστρια του Διεθνούς Συνδέσμου Βρεφικού Μασάζ, διέκρινε τα οφέλη του βρεφικού μασάζ σε τέσσερεις βασικές κατηγορίες», επθσημαίνει. « Οι κατηγορίες αυτές αφορούν την αλληλεπίδραση, την διέγερση, την ανακούφιση και την χαλάρωση. Το βρεφικό μασάζ βοηθάει να δημιουργηθεί μια μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ του γονιού και του μωρού και ενισχύει την μεταξύ τους επαφή και σχέση. Βοηθάει σημαντικά στην δημιουργία μιας πολύ ισχυρής και ποιοτικής σχέσης και με τους δυο γονείς, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Το μωρό μας μαθαίνει τί σημαίνει σεβασμός, αγάπη και υγιές άγγιγμα».

Το βρεφικό μασάζ διεγείρει βασικά συστήματα του οργανισμού, όπως είναι το κυκλοφορικό, το ανοσοποιητικό, το πεπτικό, το νευρικό, το ορμονικό, το λεμφικό, ή το αναπνευστικό και το μυοσκελετικό, με αποτέλεσμα την ομαλότερη λειτουργία και ανάπτυξή τους αναφέρει επίσης η κ. Φλεβοτομά. Επιπλέον, υποστηρίζει, ενδυναμώνει και ισχυροποιεί την ικανότητα μάθησης, συμβάλλει στην ολοκλήρωση και ωρίμανση των αισθήσεων και βοηθά στην επίγνωση του σώματος και του νου:

« Ανακουφίζει από αέρια και κολικούς, δυσκοιλιότητα και κοιλιακές κράμπες, γαστρεντερικούς πόνους, πόνους δοντιών, πόνους ανάπτυξης σώματος, υπερευαισθησία στο άγγιγμα, μυϊκή και συναισθηματική ένταση.

Η χαλάρωση που επιτυγχάνεται μέσω του μασάζ έχει ως αποτέλεσμα το μωρό μας να κοιμάται καλύτερα και περισσότερο. Παράλληλα βελτιώνει την ικανότητα της αυτοηρεμίας, καθώς το μωρό μας μαθαίνει να αναγνωρίζει την έντασή του και να ηρεμεί μόνο του. Κατά την διάρκεια του μασάζ μειώνονται τα επίπεδα του στρες, με την παραγωγή οκυτοκίνης (oxytocin), μιας ορμόνης με χαλαρωτική και παυσίπονη δράση. Η υπερκινητικότητα μειώνεται αισθητά και μπορείτε να απολαμβάνετε περισσότερο, εσείς και το μωρό σας, τις ώρες εξόδου σας».

vrefiko-masaz3                                        

Η Ήβη Φλεβοτομά τονίζει ότι μέσα από την καινοφανή αυτή για την Κύπρο διαδικασία του μασάζ των βρεφών, ωφελούνται σημαντικά και οι γονείς. Αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα τα μωρά τους, εξηγεί, να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν τα σινιάλα τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη, και με τον τρόπο αυτό δημιουργούν έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό τους.

« Με το μασάζ δίνεται η ευκαιρία και στον πατέρα να έχει μια πιο ουσιαστική και ποιοτική επαφή με το μωρό από την γέννησή του», παρατηρεί. « Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ επεκτείνονται και σε ολόκληρη την οικογένεια. Με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων παιδιών στην δραστηριότητα αυτή, μπορεί να μειωθούν αισθητά τα αισθήματα ζήλειας και ανταγωνισμού απέναντι στο νέο μέλος. Επίσης, η ενεργή συμμετοχή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας που εμπλέκονται στη φροντίδα του μωρού, όπως γιαγιά, παππούς, νταντά κτλ, αυξάνει το σεβασμό τους απέναντι στο μωρό σας και με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η πιθανότητα ανάπτυξης ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος για ολόκληρη την οικογένεια».

Το βρεφικό μασάζ, σύμφωνα με την ειδική εκπαιδεύτρια, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και για ολόκληρη την κοινωνία. Ένα μωρό, που από τις πρώτες στιγμές της ζωής του μαθαίνει τη σημασία ενός αγγίγματος γεμάτο αγάπη και σεβασμό, αναπτύσσει μεγαλώνοντας μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα: «Βαδίζοντας στην ενηλικίωσή του έχει ήδη μάθει να αντιμετωπίζει με σεβασμό και συμπάθεια τους ανθρώπους γύρω του και να γνωρίζει πώς να αγαπά και να αγαπιέται. Μια κοινωνία απαρτιζόμενη από τέτοιες προσωπικότητες θα είναι απαλλαγμένη ή τουλάχιστον αισθητά αποφορτισμένη από πράξεις βίας, παρενόχλησης, βανδαλισμού κι εγκλήματος. Καθώς, οι υγιείς άνθρωποι συνιστούν μια υγιή κοινωνία».

Τα οφέλη αυτής της απλής τεχνικής, που έχει διαισθητικά αναπτυχθεί και εκλεπτυνθεί στα »εργαστήρια» χιλιάδων χρόνων ανθρώπινης εμπειρίας, έρχεται σήμερα να τα αναγνωρίσει η επιστημονική έρευνα, αναφέρει η κ. Φλεβοτομά. Ήδη σε πολλά νοσοκομεία του δυτικού κόσμου, τονίζει, εκπαιδεύουν το προσωπικό τους να χρησιμοποιεί το μασάζ, κυρίως στα πρόωρα και άρρωστα μωρά, αφού αποδεικνύεται ότι με τον τρόπο αυτό παίρνουν πιο γρήγορα βάρος κι επανέρχεται ο οργανισμός τους ομαλότερα και γρηγορότερα σε ισορροπία και υγεία.

vrefi1

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Βρεφικού Μασάζ (International Association of Infant Massage, IAIM) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1992 και αριθμεί μέλη σε περισσότερες από 30 χώρες. Εμπνεύστρια του προγράμματος ήταν η Αμερικανίδα Vimala Mc Clure, συγγραφέας του βιβλίου « Infant Massage, a Handbook for Loving Parents».

Παρόλο που το βρεφικό μασάζ είναι μια τέχνη που υπάρχει εδώ και αιώνες σε πάρα πολλές χώρες ως κομμάτι της κουλτούρας τους, αναλύσει η Ήβη Φλεβοτομά, η Vimala Mc Clure ήταν η πρώτη που κατάφερε να συνθέσει ένα επαγγελματικό πρόγραμμα.

« Μέσα από πολυετή προσωπική έρευνα κι εμπειρία δημιούργησε έναν οδηγό μασάζ, απλό κι ευχάριστο για όλους, με τεχνικές εμπνευσμένες από το ινδικό και σουηδικό μασάζ καθώς και από τεχνικές της γιόγκα και της ρεφλεξολογίας.

Ο δεσμός εμπιστοσύνης και αγάπης, και τα μαθήματα συμπόνιας, ζεστασιάς, ανοίγματος και σεβασμού, που είναι ενδογενή στη ρουτίνα του μασάζ, μεταφέρονται από το παιδί στην ενηλικίωσή του. Ειδικά αν οι γονεϊκές πρακτικές αντανακλούν τις ίδιες αξίες με αυτές του βρεφικού μασάζ, είναι πιο πιθανό το παιδί μεγαλώνοντας να ανταποκρίνεται με εμπάθεια και ζεστασιά στους άλλους, με συμπόνια και αλτρουισμό στα κοινωνικά προβλήματα και να βιώνει τη ζωή σαν μια ευχάριστη περιπέτεια, στην οποία έχει την ευκαιρία να αγαπά και να αγαπιέται, να βοηθά τους άλλους και να επεκτείνει τον εαυτό του στη γνήσια υπηρεσία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την Vimala Mc Clure».

vrefi2

Τα μαθήματα βρεφικού μασάζ, επισημαίνει, απευθύνονται σε γονείς ή φροντιστές με μωρά έως 12 μηνών. Έχουν ομαδικό ή ατομικό χαρακτήρα, ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε ομάδας και σε συνεννόηση με την υπεύθυνη προγράμματος. 

« Η διδασκαλία του βρεφικού μασάζ», δηλώνει η κ. Φλεβοτομά, « περιλαμβάνει τέσσερις - πέντε εβδομαδιαίες συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης διδάσκονται τεχνικές μάλαξης για ολόκληρο το σώμα του μωρού, πόδια, κοιλιακή χώρα, στήθος, χέρια, πλάτη, πρόσωπο, καθώς και ήπιες ασκήσεις διάτασης με στόχο την ενδυνάμωση και ευθυγράμμιση του κορμού του και την συντήρηση της ευλυγισίας του.

Παράλληλα με τις τεχνικές του μασάζ, οι γονείς και φροντιστές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα με το μωρό και να κατανοούν καλύτερα το νέο μέλος της οικογένειας».

Σε κάθε μάθημα ακολουθεί συζήτηση, καταλήγει, όπου δίνεται η ευκαιρία σε όλους να μοιραστούν εμπειρίες, να μάθουν από τους υπόλοιπους γονείς, και φυσικά να γνωριστούν.

« Στο τέλος της εκπαίδευσης «απονέμεται» στο μωρό και στους γονείς του μία αναμνηστική βεβαίωση. Το μασάζ γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους γονείς-φροντιστές προς το μωρό τους. Η επίδειξη των μαλάξεων από την εκπαιδεύτρια γίνεται πάνω σε ειδική εκπαιδευτική κούκλα».