Pafos Net

Βήματα που απαιτούνται για την εξεύρεση θέσεων εργασίας στη Βρετανία.

title image

ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Διευθυντή Εκπαιδευτικού Οίκου Σαββίδης.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που βρίσκεται στο τελευταίο έτος των σπουδών του (είτε προπτυχιακές είτε μεταπτυχιακές) είναι να επισκεφτεί το Career Office του πανεπιστημίου, να φτιάξει το βιογραφικό και να ετοιμάσει και ένα γενικό Cover Letter, να εγγραφει στην mailing list για να του έρχονται οι αγγελίες για δουλειά και φυσικά να παρακολουθήσει όσα περισσότερα Career Fairs μπορεί. Από αυτά θα δειλάξει τις εταιρίες που θέλει για να στείλε τις αιτήσεις του.

Το δεύτερο βήμα είναι να συμμετέχει στα events που διοργανώνει το  πανεπιστήμιο του, στα οποία έρχονται εταιρίες για να γνωριστούν με τους φοιτητές. Αυτά γίνονται στο χώρο του πανεπιστημίου και είναι κάτι σαν μία έκθεση. Κάθε εταιρία έχει ένα stand το οποίο πλαισιώνουν μερικοί εργαζόμενοι της, συνήθως ένας manager, ένας από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού (HR) και δυο-τρεις υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Οι εταιρίες φέρνουν συνήθως «δώρα» για τους φοιτητες όπως μπρελόκ, ποτήρια, καπέλα, μπλουζάκια κτλ με το σήμα της εταιρίας και φυσικά τους δίνουν και φυλλάδια με το τι ακριβώς κάνει η εταιρία, πληροφορίες για το graduate scheme κτλ. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εταιρία και να λάβουν πληροφορίες που θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν θα κάνουν αίτηση. Ας σημειωθεί ότι σε αυτά τα events ενδεχεται κάποιοι να κοιτάνε βιογραφικά και να κάνουν παρατηρήσεις, αλλά πολύ σπάνια μπορεί κάποιος να το δώσει επίσημα στον υπέυθυνο του HR.

Εκτός από τα career fairs που διοργανώνει το πανεπιστήμιο και στα οποία συμμετέχουν πολλές εταιρίες, υπάρχουν και παρουσιάσεις εταιριών που γίνονται σε ξεχωριστές μέρες και ώρες. Συνήθως πρόκειται για πολύ μεγάλες και πολύ γνωστές εταιρίες οι οποίες γνωρίζουν ότι θα τραβήξουν τα βλέμματα εκατοντάδων φοιτητών και έτσι κλείνουν ένα χώρο στον οποίο γίνεται μια παρουσίαση και κατόπιν οι φοιτητές κάνουν τις ερωτήσεις τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες παρουσιάσεις διοργανώνουν πολύ λίγες εταιρίες και σε επιλεγμένα πανεπιστημια.

Υπάρχει και ακόμα ένας τύπος career fair. Μία φορά το χρόνο στο Λονδίνο και μία στο Birmingham λαμβάνει χώρα ένα τεραστιο career fair στο οποίο συμμετέχουν εταιρίες από όλη τη Μ. Βρεταννία και συνήθως διαρκεί για 2 μέρες. Οποιος θέλει αν βρει δουλειά είναι αναγκαίο να δίνει το παρόν σε τέτοιες εκδηλώσεις όχι μόνο για να γνωρίζει εταιρίες, αλλά γιατί οι πληροφορίες που παίρνεις μιλώντας με εργαζόμενους της εταιρίες σου δίνουν τη δυνατότητα να βάλεις κάποια στοιχεία στην αίτηση σου που σου δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα.

Αφού βρω την δουλεία που με ενδιαφέρει θα πρέπει προχωρήσω να κάνω αιτήσεις για το graduate scheme του επόμενου Σεπτεμβρίου. Κάθε εταιρία έχει διαφορετική καταληκτική ημερομηνία που δέχεται αιτήσεις στην ίδια εταιρία ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικές καταληκτικές ημερομηνίες για διαφορετικές θέσεις. Γενικά όσο πιο μεγάλες εταιρίες είνα τόσο πιο νωρίς κλείνουν την διαδικασία αιτήσεων γιατί χρειάζονται αρκετό χρόνο για να διαλέξουν υποψηφίους. Γι αυτό ακριβώς το λόγο έχει τεράστια σημασία να προγραμματίσεις το χρόνο σου έτσι ώστε ταυτοχρονα με το διάβασμα να έχεις χρόνο και για εύρεση εργασίας. Ενας γενικός κανόνας είναι ότι οι καλές εταιρίες που δίνουν και σχετικά καλούς μισθούς κλείνουν τις αιτήσεις τους το αργότερο 28 Φλεβάρη ώστε μέσα στον Απρίλιο-Μάιο να έχουν στείλει τα offers.

Το γεγονός ότι ακόμα σπουδάζετε αποτελεί πλεονέκτημα για να προσληφθείτε. Γι αυτό εκεί που γράφετε το μεταπτυχιακό στο βιογραφικό σας μπαίνει η λέξη “pending” υποδηλώνοντας ότι η διαδιακασία για την απόκτηση του έχει αρχίσει. Αυτοί που δεν βρίσκουν δουλειά κατά τη διάρκεια των σπουδών έχουν μεν το πλεονέκτημα του χρόνου, αλλά στην ουσία χάνουν έναν παραγωγικό χρόνο καθότι πρέπει θα αρχίσουν να εργάζονται από τον επόμενο Σεπτέμβριο μετά την αποφοίτηση τους.

Γενικά είναι σπάνιο να προσλάβει μία εταιρία κάποιον που δεν έχει περάσει από το Αγγλοσαξωνικό σύστημα εκπαίδευσης για τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι κύριοι λόγοι είναι δύο. Πρώτον το Αγγλοσαξωνικό σύστημα εκπαίσευσης και ιδιαίτερα σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι δομημένο με τον ίδιο τρόπο που δουλεύει μία εταιρία. Με αυτό θέλω να πω ότι επικεντρώνεται στο τι παράγει η ομάδα και πως τα άτομα θα μπορέσουν να συνυπάρξουν αρμονικά, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να δεχτούν και να αποδεχτούν καθοδήγηση (management) και τέλος να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ομαδικές εργασίες είναι πολύ περισσότερες από τις ατομικές. Δεύτερον όταν αποφοιτεί κάποιος από ένα Αγγλικό πανεπιστήμιο τα Αγγλικά του είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και σίγουρα σε καλύτερο από αυτό που ήτανε όταν πρωτοπάτησε το πόδι του στο Νησί. Υπάρχουν και δευτερεύοντες λόγοι, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι ότι πολλές εταιρίες έχουν σχέσεις με τα πανεπιστήμια και ως εκ τούτου, γνωρίζουν τα προγράμματα σπουδών, την έρευνα και γενικότερα τη δουλειά που γίνεται.