Pafos Net

Υιοθεσίες πρασίνου: Εγκαταλείφθηκε η φιλόδοξη προσπάθεια, απουσία ενδιαφέροντος

title image

Η εισαγωγή του θεσμού της «Υιοθεσίας Χώρων Πρασίνου» στους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου, αν και ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα, έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Η πραγματικότητα είναι, τονίζουν στο PafosNet αρμόδιοι δημοτικοί παράγοντες, ότι ελάχιστοι δημότες ή ομάδες δημοτών ενεπλάκησαν σε πρακτικό επίπεδο στο πρόγραμμα την τελευταία τριετία, αν και το ενδιαφέρον σε επίπεδο πληροφοριών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο με την ανακοίνωση του θεσμού.

Οι αρμόδιοι των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου εκτιμούν ότι το μειωμένο σε σχέση με τις προσδοκίες ενδιαφέρον του κοινού οφείλεται πρωτίστως σε οικονομικούς λόγους, αφού πολλούς φοβίζει το γεγονός ως προς τα έξοδα που θεωρούν ότι θα επιφορτίσουν τα ήδη βεβαρημένα νοικοκυριά τους, ενώ πλείστοι διαφάνηκε ότι ανησυχούν και για το θέμα του ελεύθερου χρόνου που απαιτείται για μια τέτοια συστηματική δραστηριότητα. Σημαντική παράμετρος, ωστόσο, θεωρείται από τις δημοτικές αρχές και η πτυχή των διαφορετικών επιδιώξεων όσον εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. Διευκρίνισαν, συγκεκριμένα, ότι πολλές ομάδες πολιτών ή άτομα που εξέφρασαν ενδιαφέρον, το είχαν πράξει βλέποντας στην ενέργεια αυτή μια καλή αφορμή για να οικειοποιηθούν δημόσιους χώρους ώστε να δημιουργήσουν τους δικούς τους κήπους με λαχανικά και φρούτα, γεγονός που είναι εκτός των επιτρεπτών δράσεων που καθόρισαν οι αρχές.

Βάσει του σχεδιασμού των δύο τοπικών αρχών, η υιοθεσία θα μπορούσε να γίνει από άτομα, οργανωμένα σύνολα, φορείς, εκπαιδευτήρια, ή και επιχειρηματίες. Οι εθελοντές θα είχαν την ευθύνη καθαρισμού του Πάρκου μια φορά το μήνα ή συχνότερα, τοποθέτησης των απορριμμάτων ή κλαδεμάτων σε σακούλες σε συμφωνημένο σημείο, της φύτευσης δέντρων ή φυτών μόνο μετά από γραπτή άδεια της υπηρεσίας και της άρδευσης του χώρου με πρόγραμμα που θα εγκρίνεται από την υπηρεσία.

Από την πλευρά τους, οι δημοτικές αρχές θα αναλάμβαναν να μαζεύουν τα συγκεντρωμένα απορρίμματα και τα κλαδέματα, να αποκαθιστούν τυχόν βανδαλισμούς, να παρέχουν σακούλες απορριμμάτων, να πληρώνουν για τις δαπάνες λιπασμάτων, νερού, ρεύματος, να συμβάλουν στις εξειδικευμένες ανάγκες, να στηρίζουν τους εθελοντές και να τοποθετούν συγκεκριμένη διακριτική πινακίδα υιοθεσίας.

Η απόσταση ωστόσο των σχεδιασμών από την πραγματικότητα αποδείχθηκε αρκετά μεγάλη για να διατηρήσει εν ζωή το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σιωπηρώς εγκαταλειφθεί ήδη.