Pafos Net

Βραβευμένες ταινίες στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου και απόψε

title image

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 διοργανώνει ένα τριήμερο προβολών με βραβευμένες σύγχρονες ταινίες Κυπρίων δημιουργών και συναντήσεις με τους σκηνοθέτες για συζητήσεις για το σύγχρονο κυπριακό κινηματογράφο. Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί απόψε, στο Μαρκίδειο Θέατρο, με άλλες δύο προβολές στις 7.00 και 9.00μμ.

Το σημερινό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει ως εξής:

 

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, 19:00 

Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου (82’, 2015).
Σκηνοθεσία: Κύρος Παπαβασιλείου

Σύνοψη: Εντελώς αποκομμένος από το παρελθόν και τη μνήμη του, ο Επιβάτης φτάνει σε μια πόλη όπου συναντά την παλιά του αγάπη. Έτσι, συνειδητοποιεί ότι κάποτε ήταν ένας γνωστός ποιητής. Έρχεται αντιμέτωπος με την προδιαγεγραμμένη μοίρα του, που αναγκάζεται να την βιώσει ξανά κάθε επέτειο του θανάτου του.

Πρωταγωνιστούν :Θοδωρής ΠεντίδηςΜαρίσσα ΤριανταφυλλίδουΧριστόδουλος Μαρτάς, Νεκτάριος Θεοδώρου.

Σκηνοθεσία: Κύρος Παπαβασιλείου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Όθωνος 
Μουσική: Νίκος Βελιώτης

Παραγωγή: Κύρος Παπαβασιλείου, Γιάννης Χαλκιαδάκης, Μόνικα Νικολαΐδη
Βασισμένο σε μια ιδέα της Μαρίας Βαρνακκίδου. 

Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους

Ο Κύρος Παπαβασιλείου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1972. Έχει σκηνοθετήσει μια μεγάλου μήκους ταινία και εφτά μικρού μήκους. Η μεγάλου μήκους ταινία του «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου»  συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ρότερνταμ 2015. Έκτοτε, ακολούθησε μια αξιόλογη πορεία σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Κάρλοβυ Βάρυ, American Film Institute, Durban, Κίεβο, Βομβάη, κ.α.) Η μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Για το όνομα του σπουργιτιού» συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2007.

Στο παρόν στάδιο βρίσκεται στην ολοκλήρωση των σεναρίων των μεγάλου μήκους ταινιών «Embryo Larva Pupa Imago» και «Ο Γιάννης», καθώς και στο στάδιο προπαραγωγής της μεγάλου μήκους ταινίας «Η κάλτσα». Έχει σκηνοθετήσει τις devised παραστάσεις «Παρεξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου» (2013) και «Το Βλέμμα» (2015).

Έχει εκδόσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Πόνημαν». Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Έχει σπουδάσει Μουσική και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο California State University – Dominguez Hills.

 

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, 21:00

Rosemarie (112’ 2017)

Σκηνοθεσία: ‘Αδωνις Φλωρίδης

Σύνοψη: Ο Κώστας, ο συγγραφέας μιας τηλεοπτικής σαπουνόπερας δέχεται πιέσεις από τον παραγωγό του να παραδώσει νέα επεισόδια. Έχει όμως ξεμείνει από ιδέες. Έχοντας μόλις μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα σε μια παλιά πολυκατοικία και ψάχνοντας για κάτι που να τον εμπνεύσει, η προσοχή του στρέφεται προς τους μυστήριους γείτονες του τους οποίους αρχίζει να παρακολουθεί. Εξιδανικεύει την τραγική καθημερινότητά τους μετατρέποντάς την σε ανάλαφρα τηλεοπτικά επεισόδια. Καθώς η σαπουνόπερα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, η περιέργεια του Κώστα για την οικογένεια στο διπλανό διαμέρισμα μετατρέπεται σε εμμονή. Η προσοχή του στρέφεται ιδιαίτερα προς τη Χρύσω, μια νεαρή γυναίκα που συχνά το σκάζει από το σπίτι, όπου μένει με την οικογένειά της. Ο Κώστας, συναρμολογώντας σταδιακά τα διάφορα κομμάτια του παζλ που μαζεύει, έρχεται αντιμέτωπος με την τραγική της ιστορία. Μια εμπειρία που θα τον υποχρεώσει να αντιμετωπίσει και τους δικούς του «δαίμονες» που για χρόνια ήταν κρυμμένοι βαθιά μέσα του.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Κόκκινος, Ανδρέας Βασιλείου, Μάριος Ιωάννου, Ανδρούλα Ηρακλέους, Νιόβη Χαραλάμπους, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιόλα Κλείτου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Μάριος Αριστοτέλους, Εμμανουέλλα Χαραλάμπους-Engel, Πόπη Αβραάμ, Ιωάννα Πολυνείκη.

Σενάριο/σκηνοθεσία:Άδωνις Φλωρίδης

Διευθυντής φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν

Μοντάζ: Στυλιανός Κωνσταντίνου

Μουσική: Κώστας Κακογιάννης.

Παραγωγός: Μάριος Πιπερίδης

Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους

Βιογραφικό: Σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και το θέατρο, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό. Έχει γράψει το σενάριο και συν-σκηνοθέτησε τις ταινίες «Kalabush» και «Εspresso» οι οποίες έχουν προβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου και έχουν βραβευθεί και τύχει διαφόρων διακρίσεων σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση ως σκηνοθέτης, συγγραφέας τηλεοπτικών σειρών και παραγωγός και διδάσκει κινηματογραφικό σενάριο και κινηματογράφο στο Εργαστήρι Κινηματογραφικού Σεναρίου που ίδρυσε ο ίδιος.

Στην ταινία Rosemarie απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017 (Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα) και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2017).