Pafos Net

Τουρισμός: Αναπάντεχες δυσκολίες στην Πάφο λόγω... Ρωσίας αυτό το καλοκαίρι

title image

Ανησυχητικά και εν πολλοίς αναπάντεχα είναι τα μηνύματα από τη Ρωσική αγορά για την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι, αντιθέτως από τις προσδοκίες όλων, προειδοποιεί το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου. Η ξαφνική αλλαγή της ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ και η ταυτόχρονη βελτίωση της ισοτιμίας αυτής με την τουρκική λίρα, επισημαίνει, διαφοροποιεί ήδη σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα, «βουλιάζοντας» κατά 25% τις μέχρι στιγμής κρατήσεις σε σχέση με τις προσδοκίες.

« Πλέον, η υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του τουρκικού νομίσματος», αναφέρει σε σημερινή συνέντευξη του στο PafosNet, «έχει μετατρέψει το τουρκικό τουριστικό προιόν σε πολύ πιο προσιτό για τους Ρώσους τουρίστες από ότι τις διακοπές στην Κύπρο. Μιλούμε για τιμές τρεις φορές πιο φθηνές από ότι στην Κύπρο και μάλιστα σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Ενώ τον Απρίλιο είχαμε αύξηση στο 14% από τη Ρωσική αγορά και μια αύξηση 5% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, βλέπουμε πλέον τον Μάιο μια οπισθοχώρηση των κρατήσεων. Ξενοδοχεία τα οποία βασίζονταν στη Ρωσική αγορά βλέπουμε πλέον να μην παίρνουν το αναμενόμενο ποσοστό και σίγουρα για τον Μάιο η σεζόν για κάποια ξενοδοχεία έχει χαθεί. Αν η κατάσταση αυτή καλυφθεί από άλλες αγορές, θα φανεί στη συνέχεια.

Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση. Κάποιοι μιλούν για μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία πέραν του 25% φέτος.

Αυτό δημιουργεί μια ανησυχητική κατάσταση για μας, ήδη η Τουρκία με 7,2 εκατομμύρια επισκέπτες το πρώτο τρίμηνο του 2018, κάνει λόγο για σχεδιασμούς που θα της φέρουν 40 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αντιλαμβάνεσθε ότι ξαναμπαίνουν νέοι «παίκτες» στον τουρισμό της περιοχής μας».

Οι παίκτες αυτοί, τονίζει ο εκπρόσωπος των παφίων ξενοδόχων, δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά πλέον και η Αίγυπτος. Παρατηρεί ότι με την επαναλειτουργία του θερέτρου Σαρμ ελ Σέιχ, το προσεχές φθινόπωρο, ο κυπριακός τουρισμός θα πιεσθεί σε σημαντικό βαθμό αφού ειδικά ο προορισμός αυτός είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στη Βρετανία και επηρεάζει λόγω κλιματολογικών δεδομένων την κίνηση τουρισμού στην Κύπρο τη φθινοπωρινή περίοδο.

«Ανοίγουν επίσης πλέον και άλλες αγορές στη Μεσόγειο, όπως είναι η Τυνησία, με αποτέλεσμα ο επηρεασμός της Κύπρου στον τομέα του τουρισμού να είναι περισσότερος φέτος από ότι τα τελευταία χρόνια», τονίζει. «Πόσος θα είναι ο επηρεασμός αυτός, θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Σίγουρα όμως το καλοκαίρι αυτό θα είναι ένα καλό τεστ για την Κύπρο: Θα δούμε πόσες αντοχές έχουμε ως τουριστικός προορισμός και πόσο ανθεκτικό είναι τελικά το προιόν μας».

marios-vasileiou

Ο κ. Βασιλείου επισημαίνει ότι οι πιέσεις που εκ των πραγμάτων θα δεχθεί το τουριστικό μας προιόν θα έλθουν, ευτυχώς, μετά από μια θετική συγκυρία κατά την οποία οι υποδομές των μονάδων ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν. Οι αναβαθμίσεις αυτές θα καταδείξουν και το κατά πόσο θα μείνουμε ανταγωνιστικοί και διεκδικητικοί σε ψηλά ποσοστά τουριστικών αφίξεων, τονίζει.

« Είναι γεγονός ότι λόγω της μαζικότητας των έργων αναβάθμισης και επέκτασης πολλών τουριστικών μονάδων της Πάφου», αναφέρει, «τα έργα σε αρκετές από αυτές δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν δοθεί από τους εργολάβους. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα από τις καθυστερήσεις αυτές, λόγω και των εξελίξεων που ανέφερε από τη Ρωσική αγορά.

Πρόβλημα θα είχαμε αν υπήρχε ισχυρή ζήτηση από τη Ρωσία. Με τα άδεια δωμάτια της τουριστικής πτώσης από τη χώρα αυτή όμως, υπάρχει η ευχέρεια σε ξενοδόχους και tour operators να μετακινούν τα γκρουπ των πελατών τους όπου είναι ολοκληρωμένες οι εργασίες».

Αλληλένδετο με το θέμα της ανάπτυξης του τουριστικού μας προιόντος, τονίζει, είναι και η εκπαίδευση προσωπικού. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει σχέδιο στον τομέα αυτό, αφού εδώ και έξι σχεδόν χρόνια δεν υπάρχει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της τριτοβάθμιας τουριστικής εκπαίδευσης, ούτε της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης.

« Όταν λέμε ότι θέλουμε Κύπριους στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας», αναφέρει, «πρέπει να τους δώσουμε και τα απαραίτητα εχέγγυα για να μπουν. Εκπαιδεύοντας τους, βάζοντας τους στη βιομηχανία και μετατρεπόμενοι σε άρτιο προσωπικό, που ευνόητα θα επιφέρει και την υψηλή αμοιβή τους, όχι να πηγαίνουμε στην πολιτική του χαμηλόμισθου ξένου προσωπικού που είναι μη εκπαιδευμένο».

tourismos-3

Η στοχευμένη ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας είναι περισσότερο αναγκαία σήμερα από ποτέ, επισημαίνει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου. Φέρνει δε ως παράδειγμα την καθιέρωση φέτος συγκεκριμένων πτήσεων από και προς την Πάφο, οι οποίες μάλιστα επιχορηγούνται και από το κράτος και που παρουσιάζουν, όπως υποστηρίζει, μηδαμινή ανταπόκριση.

« Παράδειγμα οι πτήσεις προς Ιορδανία, τις οποίες επιχορηγούμε ως κράτος και με 24 ευρώ ανά εισιτήριο. Στο τέλος της ημέρας, δεν φέρνουν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαμε και καταλήγουμε να στέλνουμε μόνο Κύπριους στη χώρα αυτή, αντί να φέρνουμε επισκέπτες.

Αντιθέτως, μια χώρα για την οποία έπρεπε να υπάρξει σημαντική στόχευση, όπως είναι η Κίνα, είναι ακόμη εκτός πλάνων. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά, για την οποία άνετα η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό, οι Κινέζοι καταλύουν σε ξενοδοχεία και κάνουν διακοπές 12 μήνες τον χρόνο, δεν τους ενδιαφέρουν τόσο οι παραλίες και οι υποδομές τους, αντιθέτως δίνουν τεράστια σημασία στα αξιοθέατα και τα μνημεία, πράγμα που μπορούμε άνετα να τους δώσουμε.

Η Κύπρος αρέσει στους Κινέζους, θα πρέπει οπωσδήποτε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτή την αγορά».

Το τουριστικό μας προιόν, αναφέρει επίσης ο Μάριος Βασιλείου, πρέπει να εξειδικευθεί και όσον αφορά στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών, όχι μόνο στις αγορές προέλευσης τους.

Συνεδριακός ή αθλητικός τουρισμός, τονίζει, πρέπει να μπουν στην ημερήσια ατζέντα, ενώ οι διαδικασίες ολοκλήρωσης και λειτουργίας των καζίνο πρέπει να επισπευθούν.

«Έχουμε πει πολλές φορές και για το μείζον ζήτημα της «αγοράς των συνταξιούχων», που ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ταξιδεύουν συνεχώς και κυρίως σε περιόδους μη αιχμής, άρα θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν από εμάς. Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Πολωνοί και λοιποί κεντροευρωπαίοι, είναι μια τεράστια αγορά που είναι αναξιοποίητη από την Κύπρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πολωνίας, μια χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, που οι κάτοικοι της ταξιδεύουν πολύ».

Πρόβλημα που δεν ήταν από αυτά που βρίσκονταν στο προσκήνιο τα προηγούμενα χρόνια, παραδέχεται ο Μάριος Βασιλείου, δημιουργείται πλέον για την τουριστική βιομηχανία με το νέο θεσμό της οικονομίας διαμοιρασμού, το γνωστό air b’n’b.

«Είναι σε έξαρση πλέον στην Κύπρο», αναφέρει. « Πρέπει να μπουν κάποιοι περιορισμοί και ρυθμίσεις. Όχι να απαγορευθεί βεβαίως, αλλά χρήζει ρύθμισης. Δημιουργεί σημαντικά ζητήματα στη στέγαση των κατοίκων του τόπου, παρατηρούνται ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων και είναι ανησυχητική η κατάσταση».

tourismos-4

Μια πτυχή της τουριστικής βιομηχανίας που δεν βρίσκεται στην ημερήσια ατζέντα, είναι ωστόσο κεφαλαιώδους σημασίας για την Κύπρο, τονίζει ο κ. Βασιλείου, είναι αυτή της ασφάλειας.

« Φαίνεται ότι έχουμε σοβαρές ελλείψεις», υποστηρίζει. «Δεν υπάρχει έλεγχος για όλους αυτούς τους λαθρομετανάστες που εισέρχονται στη χώρα. Υπάρχει μια σημαντική δυστοκία για την καταχώρηση και τον έλεγχο τους, αφού και αυτοί που τους νοικιάζουν τα καταλύματα δεν δηλώνουν πού μένουν, πού δουλεύουν και πού κινούνται, με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και για τον τουρισμό.

Δεν λέμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την τουριστική βιομηχανία, τουλάχιστον, αλλά η τάση αυτή θα δημιουργήσει γκέτο και επιπτώσεις. Θα πρέπει να λαμβάνονται κάποια μέτρα, όπως πχ η αυτόματη απέλαση ξένων που εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις στο νησί ή ο έλεγχος του ιστορικού των μεταναστών».

Συναφές με αυτό, υποστηρίζει ο κ. Βασιλείου, είναι και το θέμα της πολιτικής της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων. Τονίζει ιδιαίτερα το ότι το επικείμενο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, είναι αμφίβολο τι θετικό θα προσφέρει προς την ελληνική κυπριακή πλευρά.

« Το μόνο που θα επιτύχει», αναφέρει, «είναι η δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις επιχειρήσεις της ελεύθερης Αμμοχώστου, θα ενισχύει την οικονομία των κατεχομένων και πιθανώς θα ενώσει την τουριστική περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου με την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, σε περίπτωση ανοίγματος της, όπου οι Τούρκοι μπορεί να το αξιοποιήσουν προσελκύοντας τουρισμό στις παραλίες τους.

Ποιος θα σταματήσει κάτι τέτοιο, αν οι επιχειρηματίες αρχίσουν να μεταφέρουν επισκέπτες στην κατεχόμενη αυτή περιοχή;

Αρκεί να πούμε ότι βάσει των επίσημων στοιχείων του 2017, καταγράφηκαν 1,3 εκατομμύρια διελεύσεις τουριστών στα κατεχόμενα, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί μόλις 500 χιλιάδες και το 2003 λίγες μόνο χιλιάδες».

tourismos-2

Το Brexit δεν «αγγίζει» την Κύπρο τελικά, όσον αφορά στον τουρισμό. Αυτή είναι η διαπίστωση των ξενοδόχων, επισημαίνει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ, τονίζοντας ότι οι φόβοι για τους κινδύνους στην τουριστική βιομηχανία από το Brexit αποδείχθηκαν μύθος.

« Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως άξιο αναφοράς και ανησυχίας στο θέμα αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά. « Για τους Βρετανούς, οι διακοπές και η Κύπρος αποδείχθηκαν «business as usual», οι βρετανοί λατρεύουν την Κύπρο και δεν υπάρχει ζήτημα, όπως αποδείχθηκε».