Pafos Net

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις αποχαιρετά τον Κώστα Σατολιά

title image

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου αποχαιρέτησε χθες, με ολόκληρη την Πάφο και το νομικό κόσμο της Κύπρου, τον δικαστή Κώστα Σατολιά, που αποτέλεσε ένα εξέχων μέλος του διδακτικού του προσωπικού. Επικήδειο εκφώνησε κατά τη χθεσινή εξόδιο ακολουθία, εκ μέρους του Νεάπολις, ο επίκουρος καθηγητής Θωμάς Παπαναστασίου:

" Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις αποχαιρετά σήμερα ένα από τα πλέον επίλεκτα στελέχη του, τον δικαστή Κώστα Σατολιά.

Συνάδελφε και ακριβέ μας φίλε Κώστα,

Είναι οδυνηρό το καθήκον που μας έφερε σήμερα σε τούτον τον σεπτό οίκο του Θεού, να απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό μιας πνευματικής προσωπικότητας, και κυρίως ενός αγαπημένου φίλου, κάτι που κάνει την αποστολή μου ακόμα πιο δύσκολη.

Ήσουν άρτιος επιστημονικά, ακέραιος δικαστής, άνθρωπος γνήσιος, φίλος πολύτιμος που τίμησε την Κύπρο και λάμπρυνε τον νομικό μας πολιτισμό. Γνωριστήκαμε το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, όταν δέχθηκες ασμένως, και αφιλοκερδώς να διδάξεις τα μαθήματα του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας στη νεοσύστατη τότε, Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου μας. Δεν έδινες απλά διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο. Δίδασκες με το παράδειγμά σου, την οξύτητα του πνεύματος, την εγρήγορση της πλούσιας δικαστικής σου εμπειρίας. Και δεν σε απολάμβαναν μόνο οι φοιτητές σου αλλά και εμείς, το διδακτικό προσωπικό της Νομικής Σχολής. Μας αγκάλιασες από την πρώτη στιγμή και μας δίδαξες με την καλοσύνη σου και την αγάπη σου. Ήσουν το φωτεινό μας παράδειγμα και ως δάσκαλος αλλά και ως ερευνητής της επιστήμης. Γιατί πρώτος εσύ,  μας έδωσες το παράδειγμα της «ασκητικής ζωής» ενός ερευνητή, που πρέπει ως «πνευματικός αθλητής» να θυσιάσει τόσες ώρες από τη ζωή του, να αποτραβηχτεί από τον έξω κόσμο για να παλέψει με τον μόχθο του και με τα αναπάντητα ερωτήματα της επιστήμης και του δικαίου. Εσύ πάντα έφτανες στο τέλος, στην λύση των νομικών ζητημάτων, στην ολοκλήρωση και την τελείωση της απάντησης.  Και σε θυμάμαι πάντα να έχεις το χαμόγελο και την καλή σου διάθεση, όποτε σε απασχολούσαμε με τις δικές μας απορίες.

Φίλε μου Κώστα, η αγάπη σου για την επιστήμη και η φιλόπονη στάση στην έρευνα, σε έκαναν να διαπρέψεις και στην επιστημονική συγγραφή. Και απέδειξες και σε αυτό το πεδίο το ανάστημα και τις διαστάσεις της προσφοράς σου. Συνέγραψες μέσα σε σύντομο χρόνο, τρία πολύτιμα εγχειρίδια του Ποινικού δικαίου και της Δικονομίας και πολλά ακαδημαϊκά άρθρα.  Και τα πονήματά σου αυτά, θα μείνουν ως μνημεία του νομικού μας πολιτισμού.

Αγαπημένε μας φίλε, έφυγες αναπάντεχα νωρίς, και άφησες στην οικογένειά σου και σε όλους τους φίλους σου, ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Δεν θα σε ξεχάσουμε! Με το σύντομο πέρασμά σου, σκόρπισες στον μάταιο τούτο κόσμο, αρετή, δικαιοσύνη, ακεραιότητα. Μου εξομολογούσουν στις πολύωρες συζητήσεις μας, το πάθος σου για μια πιο ευνομούμενη πολιτεία! Την αγάπη σου για την Κύπρο και τον πόθο να την δεις ελεύθερη!  Έμεινες μέχρι το τέλος, όρθιος στα ιδανικά και τις αρχές σου.

Ακριβέ μου φίλε Κώστα, η απώλεια για την οικογένειά σου και για εμάς δεν αναπληρώνεται.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακαλέσουμε τον Κύριο, που είναι η πηγή της αγάπης, της αλήθειας και της δικαιοσύνης, να στείλει εξ ύψους παρηγοριά στους γονείς σου, στην αδελφή σου, στην χαροκαμένη σύζυγό σου Μαρία και στους πολυαγαπημένους σου υιούς, Ηλία και Αντώνη!

Καλό Παράδεισο ακριβέ μου φίλε!"