Pafos Net

Το Κλητήριο Ένταλμα

title image

Του Αναστάση Θεοχαρίδη

Νομικού

 

Το Κλητήριο Ένταλμα, όπως πολύ ορθά χαρακτηρίζεται, αποτελεί διαταγή της κυρίαρχης πολιτείας, η οποία και απευθύνεται στον εναγόμενο. Η διαταγή αυτή επιβάλλει όπως ο εναγόμενος καταχωρήσει σημείωμα εμφάνισης εντός συγκεκριμένου και προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος. Στην περίπτωση όπου ο εναγόμενος αρνηθεί και/ή παραλείψει να καταχωρήσει εμφάνιση εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας των 10 ημερών, δίδεται το δικαίωμα στον ενάγοντα να αιτηθεί απόφαση υπέρ του, λόγω παραλείψεως καταχωρίσεως Εμφανίσεως από τον εναγόμενο.

Στην περίπτωση όμως όπου, ο εναγόμενος δεν είναι Κυπριακής ιθαγένειας και/ή έχει το συνήθη τόπο διαμονής του στο εξωτερικό, ο ενάγοντας δεν δύναται να επιδώσει κλητήριο ένταλμα της Κυπριακής Πολιτείας, εκτός επικράτειας. Ο λόγος αυτής της αδυναμίας, έγκειται στην αρχή της Κρατικής Κυριαρχίας, ότι δηλαδή ένα κράτος δεν δύναται να έχει δικαιοδοσία ή να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια άλλου κράτους. Εξαίρεση ισχύει όταν μια τέτοια διαταγή (Κλητήριο Ένταλμα) έχει ως αποδέχτη και/ή αφορά υπήκοό κράτους (π.χ. Κύπριος που διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο), ο οποίος αν και διαμένει σε άλλο κράτος, οφείλει επιδεικνύει σεβασμό και νομιμοφροσύνη στο κράτος από το οποίο προέρχεται η διαταγή.

Επομένως, στην περίπτωση που ο εναγόμενος είναι ξένος υπήκοος και δεν διαμένει στην Κύπρο, τίθεται θέμα επίδοσης εκτός δικαιοδοσίας και άρα δεν θα του επιδοθεί Κλητήριο Ένταλμα, αλλά Ειδοποίηση Κλητήριου Εντάλματος.

Για να επιδώσουμε όμως Ειδοποίηση Κλητηρίου Εντάλματος, χρειαζόμαστε άδεια Δικαστηρίου, η οποία άδεια θα προηγηθεί της καταχωρήσεως του Κλητήριου Εντάλματος. Πιο συγκεκριμένα, ο ενάγοντας θα χρειαστεί να προχωρήσει με δύο αιτήσεις, μια για να σφραγιστεί το κλητήριο ένταλμα πριν την καταχώριση του και μια για να επιδώσουμε την ειδοποίηση στο εξωτερικό. Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι παρόλο που σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπεται ειδική άδεια Δικαστηρίου, δεν διευκρινίζεται η διαδικασία η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί. Θα πρέπει επομένως να ανατρέξουμε στην Διαταγή 48 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, η οποία διέπει όλες τις προκαταρκτικές και παρεμπίπτουσες (ενδιάμεσες) Αιτήσεις.

Ακόμη μια σημαντική Διαταγή των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, για επίδοση εκτός δικαιοδοσίας, είναι η Διαταγή 6. Σύμφωνα λοιπόν με την Διαταγή 6, Κ.1, επίδοση ειδοποίησης κλητηρίου εντάλματος δύναται να επιτραπεί από το Δικαστήριο μόνο εάν η υπόθεση εμπίπτει στις περιπτώσεις που ρητώς αναφέρονται στην εν λόγω Διαταγή. Αν επομένως, η υπόθεση μας δεν εμπίπτει σε οποιαδήποτε από τις περιπτώσεις που αναφέρει η Διαταγή 6 (π.χ. αστικό αδίκημα το οποίο διαπράχθηκε στην Κύπρο), τότε δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την αγωγή. Εάν πάλι η υπόθεση μας εμπίπτει σε μία από τις περιπτώσεις της Διαταγής 6 των Θεσμών, τότε προχωρούμε με μονομερή (ex parte) αίτηση προς το Δικαστήριο, συνοδευόμενη πάντοτε από ένορκη δήλωση.

Αφού λάβουμε την άδεια του Δικαστηρίου, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών επιτυγχάνεται η αποστολή και επίδοση της Ειδοποίησης Κλητηρίου Εντάλματος προς τον εναγόμενο.

Καλούμαστε δε να λάβουμε υπόψη, ότι η Διαταγή 5Α των Θεσμών, που αφορά υποκατάστατο επίδοση, δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της επιδόσεως Κλητηρίου Εντάλματος εκτός δικαιοδοσίας. Η Διαταγή 5Α, αφορά αποκλειστικά και μόνο επιδόσεις εντός δικαιοδοσίας των Δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας