Pafos Net

Tί συμβαίνει με την αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Συνέντευξη του δρος Πέτρου Σιβιτανίδη.

title image

Κάτοχος διδακτορικού στα οικονομικά των ακινήτων από το ΜΙΤ των ΗΠΑ, διευθυντής των προγραμμάτων στο Real Estate στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και με προυπηρεσία ως διευθυντικό  στέλεχος σε μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες  στον τομέα των ακινήτων σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ελλάδα, ο δρ. Πέτρος Σιβιτανίδης μιλά σήμερα στο PafosNet για τον κλάδο των ακινήτων στις νέες συνθήκες που δημιούργησαν στην Κύπρο τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013.

Ο χώρος των ακινήτων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και τοπικά στην Κύπρο, παρατηρεί ο δρ.Σιβιτανίδης. Στην τοπική οικονομία, καθημερινά γίνεται λόγος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις εκποιήσεις ακινήτων και το θεσμικό πλαίσιο που εξετάζεται από τη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι εύκολα αντιληπτό, παρατηρεί,  πως πλέον οι ανάγκες της αγοράς για εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο των ακινήτων είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

«Επιπλέον, με τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για καλύτερο έλεγχο και εποπτεία, έχει θέσει ως βασικό όρο στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς  την επανεκτίμηση των υποθηκευμένων εμπορικών ακινήτων ανά έτος, και των οικιστικών ακινήτων  κάθε τρία έτη», τονίζει. « Αυτό σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες ενστάσεις για τη νέα Γενική Εκτίμηση αναμένεται να δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας για πτυχιούχους εκτιμητές.  Πιστεύω ότι με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, αφού η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η Κυπριακή οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2015, εκτός από τον κλάδο των εκτιμήσεων όπου η ζήτηση για εργατικό δυναμικό είναι ήδη μεγάλη, θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση και για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στην ανάπτυξη ακινήτων, τα κτηματομεσιτικά, και γενικότερα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα των ακινήτων.

Πάντως στον τομέα των Εκτιμήσεων βλέπουμε ότι ήδη οι θεσμικοί εργοδότες είναι πολύ πιο επιλεκτικοί όσον αφορά τα προσόντα και εκπαίδευση των Εκτιμητών που προσλαμβάνουν».

panoramiko-pafou

Ερωτηθής για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του προγράμματος στην εκτίμηση και ανάπτυξη ακινήτων, μέσα στο νέο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι της Κύπρου, ο κ. Σιβιτανίδης τονίζει ότι οι απόφοιτοι του προγράμματος θα έχουν πολλαπλές προοπτικές όσον αφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

«Κατ’ αρχήν το προπτυχιακό πρόγραμμα είναι αναγνωρισμένο από το ΕΤΕΚ», εξηγεί. « Το ΕΤΕΚ είναι ο αρμόδιος από την πολιτεία φορέας που εξασφαλίζει και κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα του εκτιμητή. Ως εκ τούτου οι απόφοιτοι του τετραετούς  προγράμματος, μπορούν να εγγραφούν άμεσα στο Επιμελητήριο και να εξασκήσουν το επάγγελμα του Εκτιμητή.

Εξίσου σημαντική είναι και η αναγνώριση του προπτυχιακού προγράμματος από το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών. Οι απόφοιτοί μπορούν αφού αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία και περάσουν τις ανάλογες εξετάσεις, να αποκτήσουν και την άδεια του κτηματομεσίτη. Πέραν αυτών των δυο επαγγελματικών κατευθύνσεων θα μπορούν επίσης να εργοδοτηθούν σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών και οργανισμών, όπως εταιρείες Ανάπτυξης Γης, εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητα, εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων, τμήματα Real Estate μεγάλων επιχειρηματικών συμβούλων (PWC, Deloitte, KPMG, Ernst & Young, κτλ.), τράπεζες, και δημόσιους και ημικρατικούς οργανισμούς».

Οι σπουδές στο Real Estate, τονίζει ο δρ. Σιβιτανίδης,  παρέχουν πλέον  δυνατότητα  κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Κτηματομεσιτικά, σε συνδυασμό με πρακτική πείρα και εξετάσεις και στις Εκτιμήσεις Ακινήτων από το ΕΤΕΚ.

Το πρόγραμμα προσφέρει μια σφαιρική αντίληψη και γνώση του τομέα και, ως εκ τούτου, προετοιμάζει τους απόφοιτους για διοικητικές θέσεις σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών  και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων. Το μεταπτυχιακό είναι ιδανικό τόσο για αυτούς που απασχολούνται ήδη στο χώρο και δεν έχουν επαγγελματική κατοχύρωση, όσο και για αυτούς που θέλουν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους και να αποκτήσουν τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσουν στο χώρο των ακινήτων, παρατηρεί.

Στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, διδακτικό προσωπικό και διοίκηση, δουλεύουν σκληρά για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου διδασκαλίας, που είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του οράματος του ιδρυτή του Πανεπιστημίου, αναφέρει ο Πέτρος Σιβιτανίδης. 

« Τα μαθήματα διδάσκονται από καθηγητές με πολύχρονη πείρα διδασκαλίας και εξειδίκευσης στο αντικείμενο του μαθήματος», δήλωσε. « Πέραν τούτου, η αριστεία των προγραμμάτων μας διαπιστώθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΕΤΕΚ και το Royal Institute of Chartered Surveyors,  που τα σύγκριναν με τα κορυφαία προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου όπως αυτά του Reading. Θα πρέπει να τονίσω πως το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έγκειται στο ότι οι φοιτητές μας εκτός από τα Διεθνή Πρότυπα, εξειδικεύονται και στην τοπική νομοθεσία και πρακτική, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν τα ιδρύματα του εξωτερικού. Ως εκ τούτου οι απόφοιτοί μας είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από τους απόφοιτους πανεπιστημίων του εξωτερικού στη διεκδίκηση θέσεων στην Κύπρο».