Pafos Net

Πλαζ σε περιοχές χελώνων στην Χρυσοχού. Κοινότητες και Τμήμα Αλιείας τοποθετούνται

title image

Aρνητική εντύπωση και ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί στις τοπικές αρχές του διαμερίσματος Χρυσοχούς ο τρόπος παρουσίασης του θέματος της δημιουργίας κοινοτικών οργανωμένων παραλιών στις κοινότητες Αργάκας και Γιαλιάς. Αυτό αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και των Κοινοτικών Συμβουλίων Αργάκας, Αγίας Μαρίνας και Γιαλιάς, που βάλλουν και κατά πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων, οι οποίοι, με ατεκμηρίωτες αναφορές, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ενισχύουν την παραπληροφόρηση. Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωση του και το Τμήμα Αλιείας απορρίπτοντας καταγγελίες και θέσεις θεσμικών φορέων περί εξαναγκασμού του και αναλύοντας τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια για να συμφωνηθεί η λειτουργία των δύο οργανωμένων παραλιών.

« Σε μια τεράστια παραλιακή έκταση μήκους 15 περίπου χιλιομέτρων, έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία οργανωμένης πλαζ δύο περιοχές συνολικού μήκους 300 μέτρων (150 μέτρα η κάθε μια)», αναφέρει η ανακοίνωση των τοπικών αρχών. « Τα συγκεκριμένα δύο σημεία της παραλίας, ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν από λουόμενους και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, με άναρχο και επιβλαβή για το περιβάλλον τρόπο.

Αυτό που επιχειρείται με την αδειοδότηση των δύο οργανωμένων πλαζ από το Κράτος, είναι η διακοπή της άναρχης χρήσης τους και η συντεταγμένη και ελεγχόμενηαξιοποίησή τους, κάτω από τους αυστηρούς όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Τμήμα Αλιείας και προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος, των κοινοτήτων και των κατοίκων της περιοχής».

Τα υπό αναφορά δημοσιεύματα και οι ανακοινώσεις κομμάτων και οργανώσεων που τα ακολούθησαν, εκτός από το ότι παρουσιάζουν εντελώς λανθασμένα και αντιδεοντολογικά το θέμα, επιχειρούν να διασαλεύσουν τις αρμονικές σχέσεις και τη σύμπνοια που έχει επιτευχθεί την τελευταία περίοδο, μεταξύ των τοπικών αρχών και των κατοίκων της περιοχής μας από τη μια και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών από την άλλη, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η σύμπνοια αυτή, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για όλους, στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ως αποτέλεσμα οι υπό αναφορά παραλίες μήκους 300 μέτρων να λειτουργήσουν οργανωμένα, με την ελάχιστη επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον και στον βιότοπο της χελώνας.

« Να υπενθυμίσουμε ότι, παρόμοιες φωνές αντίδρασης από τους ίδιους κύκλους «ψευδοοικολογίας» είχαν ακουστεί με ένταση και προ διετίας, όταν στην περιοχή μας επιχειρήθηκε εξυγίανση μέρους της παραλίας Μαυραλή με την αφαίρεση των ακακιών και των ακαθαρσιών που τις συνόδευαν», αναφέρουν οι τοπικές αρχές. « Μάλιστα, τότε, μας είχαν πει ότι θα καταστρεφόταν ο βιότοπος της χελώνας και ότι θα περιοριζόταν η αναπαραγωγή της, με το αποτέλεσμα να είναι ακριβώς το αντίθετο, αφού η αναπαραγωγή της χελώνας αυξήθηκε και βελτιώθηκε ενώ παράλληλα καθάρισε η περιοχή από τις ακαθαρσίες».

     maurali2                                           

Από την πλευρά του ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Τμήμα Αλιείας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για το τι γράφτηκε. Προς αποκατάσταση της ορθής ενημέρωσης του κοινού, σε σχέση με τη δημιουργία δύο ήπιας μορφής οργανωμένων παραλιών στην Αργάκα και στη Γιαλιά, το ΤΑΘΕ αναφέρει ότι η περιοχή «Πόλις-Γιαλιά» εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000 λόγω του ότι αποτελεί, μεταξύ άλλων, σημαντικό αναπαραγωγικό βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Σύμφωνα με το Διαχειριστικό Σχέδιο που καταρτίστηκε την περίοδο 2009-2012 για την περιοχή αυτή, προτείνεται η δημιουργία κοινοτικής πλαζ στις κοινότητες Αργάκας και Γιαλιάς, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η εν λόγω πρόνοια αποτελεί διαχειριστικό μέτρο για τη διασφάλιση προστασίας των οικοτόπων φωλεοποίησης των χελωνών από την ανεξέλεγκτη χρήση και εκμετάλλευση των παραλιών σε μια περιοχή με έκταση ακτογραμμής περίπου 12 χλμ., που επιδέχεται πίεση λόγω της ευρύτερης παράκτιας ανάπτυξης.

« Εντός του πλαισίου αυτού, το ΤΑΘΕ από το 2012, σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο Αργάκας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, προχώρησε σε  πρόταση για χωροθέτηση της προτεινόμενης πλαζ, κατόπιν εξέτασης τριών εναλλακτικών παραλιών, λαμβάνοντας υπόψη την πυκνότητα φωλεοποίησης των χελωνών, τις ανθρωπογενείς πιέσεις, όπως ο παραλιακός δρόμος, η οικιστική ανάπτυξη, ο φωτισμός  κλπ., ώστε η χωροθέτηση και λειτουργία της προτεινόμενης πλαζ να έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στον χώρο», τονίζεται. « Περαιτέρω, το ΤΑΘΕ καθόρισε εξαρχής ότι, το οποιοδήποτε σχέδιο παραλίας που θα υποβληθεί, θα πρέπει να έχει τη μικρότερη δυνητική επέμβαση στον χώρο και θα διέπεται από αυστηρούς όρους και περιορισμούς, όπως η απόσυρση των κρεββατιών θαλάσσης από την παραλία, από τη δύση μέχρι και την ανατολή του ήλιου, ώστε να μην παρεμποδίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα φωλεοποίησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, η απαγόρευση των μηχανοκίνητων θαλάσσιων σπορ, η απουσία φωτισμού επί της παραλίας από την 1η Μαΐου έως τέλος Σεπτεμβρίου, η τοποθέτηση προστατευτικών κλωβών σε περίπτωση που εντοπιστούν φωλιές κλπ.

Έκτοτε, οι κοινότητες προχώρησαν με τις απαραίτητες θεσμοθετημένες διαδικασίες για εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων, περιλαμβανομένης της εκμίσθωσης κρατικής γης και της ετοιμασίας σχεδίων χρήσης παραλιών, με σκοπό την έγκριση δημιουργίας δύο μικρών οργανωμένων πλαζ στην Αργάκα και Γιαλιά, λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς προστασίας της περιοχής».

Διαχρονικά το ΤΑΘΕ ήταν θετικό στη δημιουργία των δύο ήπιας μορφής οργανωμένων πλαζ στις κοινότητες Αργάκας και Γιαλιάς, με βάση και το Διαχειριστικό Σχέδιο της περιοχής, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί η ανθρωπογενής πίεση από την άναρχη χρήση των παραλιών και να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Νatura 2000 Πόλις-Γιαλιά, καταλήγει το κρατικό τμήμα.  Προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης του ΤΑΘΕ για τη δημιουργία των εν λόγω πλαζ, ήταν και συνεχίζει να είναι η εξής: το σχέδιο χρήσης παραλίας θα πρέπει να συνάδει με το καθεστώς προστασίας της περιοχής, να είναι δηλαδή ήπιας μορφής, με ελάχιστες υποδομές. Προς τον σκοπό αυτό, το ΤΑΘΕ δεν αποδέχτηκε σχέδια που δεν συμβάδιζαν με την εν λόγω αρχή.

maurali1