Pafos Net

ΤΕΠΑΚ/JOUREDIS: Ψηφιακή Δημοσιογραφία Έναντι στην Παραπληροφόρηση

title image

Η ερευνητική ομάδα “Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση”, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ανακοινώνει το επόμενο εργαστήριο στη σειρά σεμιναρίων με θέμα την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης μέσω της ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Εργαστήριο 2: Άσε τα δεδομένα να μιλήσουν: Εργαλεία και καλές πρακτικές για δημοσιογραφία δεδομένων

Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/8KuRNR5JkaEFHiqJA

Ημερομηνία: 10 Μαρτίου 2022, 16:00-18:00 (διαδικτυακά)

Φιλοξενούμενος ομιλητής: Δρ Κώστας Χριστοφή, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και Επίκουρος (Adjunct) Αναπληρωτής Καθηγητής Εργασιακής και Περιβαλλοντικής Υγείας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health

Εκπαιδευτικός ψηφιακής δημοσιογραφίας: Χριστιάνα Βάρδα, Ερευνητική Συνεργάτιδα και Διδακτορική Φοιτήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η πανδημία έχει κατακλύσει το κοινό με δεδομένα επί καθημερινής βάσης: τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων COVID-19, νοσηλείες, θανάτους. Αλλά πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η πρόσβαση σε τόσα πολλά δεδομένα για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και να το βοηθήσει να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις στη βάση στοιχείων;  Είναι σημαντικό ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την υγεία (όπως η κλιματική αλλαγή ή τα εμβόλια mRNA) να παρουσιάζονται με τρόπους που να τα καθιστά κατανοητά, ιδιαίτερα όσον αφορά στους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύπτουν από αυτά. Αυτό το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η δημοσιογραφία δεδομένων (data journalism) μπορεί να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν μια περίπλοκη ιστορία με ελκυστικό και κατανοητό τρόπο. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν βέλτιστες πρακτικές για την οπτικοποίηση δεδομένων δημιουργώντας ψηφιακά γραφήματα (infographics). Επιπρόσθετα θα εξοικειωθούν με εργαλεία οπτικοποίησης δεδομένων, καθώς και ένα εργαλείο που επιτρέπει την ανίχνευση δεδομένων που αφορούν στη διάχυση της παραπληροφόρησης στο Twitter.

Πληροφορίες για το έργο

Το έργο πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου,  σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Media What και το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, επίσης στο ΤΕΠΑΚ. Το έργο το στηρίζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Το πρόγραμμα JOUREDIS έχει διάρκεια ένα χρόνο (2021-2022) και χρηματοδοτείται από το U.S. Department of State’s Alumni Engagement Innovation Fund (AEIF).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://jouredis.cut.ac.cy/el/