Pafos Net

Τα νέα επαγγέλματα της κρίσης.

title image

Η διεθνής οικονομική κρίση δεν έχει επιφέρει αλλαγές μόνο στα οικονομικά και εργασιακά θέσμια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Μια σημαντική συνισταμένη που επηρεάζεται από το νέο περιβάλλον που δημιουργείται σήμερα και η οποία θα επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων νέων ανθρώπων τις προσεχείς δεκαετίες, τονίζουν οι εκπαιδευτικοί φορείς, είναι και το θέμα της εκπαίδευσης και απασχόλησης. Η ζήτηση κλάδων σπουδών και επαγγελμάτων όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα,  επισημαίνουν, έχει «πεθάνει». Νέες ανάγκες, νέες ευκαιρίες και νέα δεδομένα αναδύονται μέσα από την κρίση που σπρώχνουν τα εκπαιδευτικά πράγματα σε κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές ευρωπαίων και κυρίως κυπρίων πολιτών.

Ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του Δήμου Πάφου, Χρύσανθος Σαββίδης, τονίζει ότι εννέα κλάδοι αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών και να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.

« Οι κλάδοι αυτοί,δεν αποτελούσαν πρώτιστη επιλογή ή δεν ασκούσαν την παραμικρή έλξη τα προηγούμενα χρόνια στους νέους μας», αναφέρει, «Πρόκειται για τους ακόλουθους κλάδους:

Αποκατάσταση:  Οι εξειδικευμένοι θεραπευτές, οι λογοθεραπευτές και οι φυσιοθεραπευτές που εργάζονται με ασθενείς που χρειάζονται αυτό το είδος της ιατρικής υποστήριξης φαίνεται ότι θα έχουν την πρωτοκαθεδρία από δω και στο εξής.

Διαδίκτυο και ιστοσελίδες: Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας δημιουργούν συνεχώς ανάγκες πάνω στο κομμάτι αυτό. Οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στη δημιουργία, τη διατήρηση και τη δημοσίευση κειμένων ιστοσελίδων, καθώς και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης προβλέπεται ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες καριέρας το επόμενο διάστημα. Ήδη μία νέα ειδικότητα που κάνει θραύση στο εξωτερικό αυτό το διάστημα είναι ο social sitter (η ορολογία προκύπτει από τη baby sitter), o οποίος αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, LinkedIn) ενός επαγγελματία όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι' αυτό.
Διαχείριση των αποβλήτων: Καθώς η ανακύκλωση μπαίνει στην καθημερινότητά μας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, οι κανονισμοί για την διαχείριση αποβλήτων γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα παρουσιάσει μία ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Αειφόρος ανάπτυξη και βιωσιμότητα: "Going green" είναι το μήνυμα της εποχής μας για όλους τους τομείς. Και όσοι το πήραν και αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν και επαγγελματικά θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν και μία θέση εργασίας.

Ξένες γλώσσες: Όσο η παγκόσμια αγορά επεκτείνεται, διερμηνείς, εκπαιδευτές και μεταφραστές, που συνδέονται με τον τομέα της γλώσσας έχουν σημαντικές ευκαιρίες απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, οι μεταφραστές γλωσσών εκτός της Ευρώπης, όπως της κινεζική και της αραβικά γλώσσας δείχνει να είναι περιζήτητοι.
Υγειονομική περίθαλψη: Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες, αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται απαραίτητοι για τους ηλικιωμένους που ζουν πλέον μόνοι τους και όχι με τα παιδιά τους.
Οφθαλμολογία: Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στον κλάδο υγείας και ο τομέας της οφθαλμολογίας. Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν σιγά σιγά στη ζωή όλων μας επιβαρύνουν τα μάτια μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα μάτια τους να κάνει δημοφιλείς τους οφθαλμίατρους.

Λογιστική: Οι λογιστές ήταν, είναι και θα παραμείνουν ένα επάγγελμα με προοπτικές ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση. Όσο η φορολογία παραμένει οι λογιστές είναι απαραίτητοι τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.
Ασφάλεια: Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια και στις υπηρεσίες περιπόλου. Η ειδικότητα του φρουρού που εργάζεται μέσα και έξω από μια εταιρία προσπαθώντας να αποτρέψει δυσάρεστα περιστατικά θα συνεχίσει να παρουσιάζει ζήτηση».

Οι τίτλοι και ο κλάδος σπουδών, παρατηρεί ο κ. Σαββίδης,  δεν είναι και η μόνη εγγύηση, αποτελούν ωστόσο την  βασική παράμετρο επαγγελματικής σταδιοδρομίας.