Pafos Net

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ-Δήμου Πέγειας για την παράκτια διάβρωση

title image

Ο Δήμος Πέγειας συμμετέχει ως εταίρος στο ερευνητικό πρόγραμμα «Παράκτια διάβρωση λόγω κλιματικής αλλαγής: εκτίμηση και τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε τουριστικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου και της Κύπρου», που χρηματοδοτείται από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».  Το έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το ΤΕΠΑΚ, με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής- Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος.

Το έργο έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη του τρόπου προσαρμογής της παράκτιας ζώνης στους κινδύνους, όπως πλημμυρικές καταστροφές και παραλιακή διάβρωση, που οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή, μέσω της ολοκληρωμένης εκτίμησης τους και της αξιολόγησης των έργων αποτελεσματικής προστασίας, δράσεις που θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ενός από τους πιο νευραλγικούς τομείς της Ελληνικής και Κυπριακής οικονομίας, του παραλιακού τουρισμού. Σχεδιάστηκε ένα αλληλοσυμπληρούμενο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που θα υλοποιηθούν με τη στενή συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Πέγειας, οι παραλίες των οποίων αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σημαντικά προβλήματα διάβρωσης.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση  στον Δήμο Πέγειας μεταξύ του Δήμου Πέγειας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΤΕΠΑΚ, στην παρουσία του Δημάρχου Πέγειας, Μαρίνου Λάμπρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν η κα Μ. Λοϊζίδη, εκτελεστικός μηχανικός του Δήμου Πέγειας οι κ. Θ. Χασιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος και Ό. Ανδρεάδης από το Εργαστήριο Παράκτιας Μορφοδυναμικής, Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Καθηγητής Δ. Χατζημιτσής, η Δρ. Χ. Παπούτσα και οι Δρ. Χ. Μέττας, Ε. Ευαγόρου και Δρ. Κ. Παναγιώτου από το ΤΕΠΑΚ.

tepak-pegeia3

Όπως δήλωσε ο Διόφαντος Χατζημιτσής, σκοπός της συνάντησης ήταν η δια ζώσης ενημέρωση και η οργάνωση των δραστηριοτήτων για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος. « Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η παράκτια ζώνη που θα πρέπει να μελετηθεί αναλυτικότερα είναι η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων», επεσήμανε. « Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού από το Δήμο Πέγειας που με τη καθοδήγηση του ΤΩΘΒΕ θα εγκατασταθεί ώστε να ξεκινήσει η συστηματική παρακολούθηση των παράκτιων διεργασιών και να μελετηθεί σε βάθος το φαινόμενο της διάβρωσης».

Το έργο περιλαμβάνει επίσης μετρήσεις με σύγχρονη τεχνολογία και εξοπλισμό του ΤΩΘΒΕ και του ΤΕΠΑΚ που θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερη φάση, και τελικά θα ακολουθήσει προκαταρκτική ακτομηχανική μελέτη για την προστασία των ακτών μελέτης, τόνισε ο κ. Χατζημιτσής.

Πριν από τη συνάντηση προηγήθηκε αυτοψία στην παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων και στην ευρύτερη παράκτια περιοχή και αξιολόγηση των επιτόπου συνθηκών όπου πρόκειται να εγκατασταθεί τμήμα του επιστημονικού εξοπλισμού.

tepak-pegeia1