Pafos Net

Δήμος Πάφου: Εμπλοκή και ακαδημαικών ιδρυμάτων για την «έξυπνη πόλη»

title image

Σε πορεία πλήρους προετοιμασίας εισέρχεται πλέον ο στρατηγικός στόχος του Δήμου Πάφου  για μετατροπή της πόλης σε “Smart City” με την ταυτόχρονη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του τομέα των νέων τεχνολογιών, ως νέου πυλώνα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος έχει ξεκινήσει, πέραν της εμπλοκής του στα ευρωπαικά προγράμματα, και μια στενή συνεργασία με Ανώτατα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού για την εξασφάλιση της απαραίτητης επιστημονικής στήριξης.     

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν ήδη αρκετές συναντήσεις με τη συμμετοχή ομάδας πέντε καθηγητών του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου IDC Herzliya του Ισραήλ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Uriel Reichman και της αρμόδιας ομάδας λειτουργών και ειδικών του Δήμου Πάφου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Βασίλης Μάγκλαρης και ο πάφιος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Έλληνας, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα του Δήμου.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για την προώθηση και υλοποίηση των στόχων του Δήμου, καθώς και για την περαιτέρω συνεργασία της Τοπικής Αρχής με τα εν λόγω Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Έγινε επίσης παρουσίαση του Πανεπιστημίου  IDC Herzliya σε μαθητές και καθηγητές της Πάφου. Όπως είναι γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για τη μετατροπή της Πάφου σε «έξυπνη πόλη», κατόπιν Διαγωνισμού, από τον εξειδικευμένο Οργανισμό  Israel Smart Cities Institute.

Παράλληλα, ακόμη ένα βήμα προς τους «έξυπνους προορισμούς» κάνει η Πάφος, με ενέργειες και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου που συμμετέχει σε ειδικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα και οι συγκεκριμένες δράσεις αναμένεται να υλοποιούνται σε πλήρη συντονισμό με τους φορείς της επαρχίας και ιδιαίτερα με τον Δήμο Πάφου που έχει αναλάβει πρωτοβουλία στον τομέα αυτό έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο πιθανό αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων η ΕΤΑΠ θα συμβάλει στην επίλυση ζητημάτων όπως προσβάσιμος τουρισμός για όλους, οι υποδομές για ποδηλάτες και περιπατητές, η εγκατάσταση τεχνολογικής και άλλης υποδομής πληροφόρησης.  

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δέκα εταίροι, φορείς και οργανώσεις  από εννέα διαφορετικές χώρες περιλαμβανόμενου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και άλλων.

Leader εταίρος του προγράμματος είναι η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, ενώ η διάρκεια του έργου είναι τέσσερα χρόνια σε δύο φάσεις.  Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.9 εκατομμύριο ευρώ, ενώ το κονδύλι που θα διαχειριστεί η ΕΤΑΠ ανέρχεται στις 180 χιλιάδες.