Pafos Net

Στοιχεία για ύποπτες κινήσεις στην περιοχή της πυρκαγιάς ερευνά η Αστυνομία Πάφου

title image

Εγκληματική ενέργεια αρρωστημένων μυαλών χαρακτηρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες την μεγαλύτερη φωτιά του φετινού καλοκαιριού, που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στην επαρχία Πάφου και που επεκτάθηκε και στην επαρχία Λεμεσού. Το πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα μέτωπο της πυρκαγιάς, που εκτείνεται στα 20 χιλιόμετρα, το γεγονός ότι σε ελάχιστο χρόνο το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε από την Αρχιμανδρίτα της Πάφου στην Δορά της Λεμεσού, καθώς και η ώρα που εκδηλώθηκε η τεράστια πυρκαγιά, καθιστούν πέραν πάσης αμφιβολίας γεγονός την κακόβουλη ενέργεια.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε από το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου λήφθηκε συγκεκριμένη πληροφορία η οποία ερευνάται και που αναφέρει ότι στην περιοχή της Αρχιμανδρίτας θεάθηκε συγκεκριμένο όχημα να κινείται ύποπτα. Οι πληροφορίες έδιναν μάλιστα συγκεκριμένες λεπτομέρειες, τόσο για το όχημα, όσο και για κάποιες κινήσεις ατόμων στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, εκπρόσωποι τοπικών αρχών προέβησαν σε σοβαρές καταγγελίες για εγκληματικές ενέργειες κάποιων στην περιοχή, που οδήγησαν στην καταστροφή. Ο κοινοτάρχης Κουκλιών, Μιχάλης Νικολάου, προέβη ειδικότερα σε καταγγελίες για συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή των Ορειτών που κατά καιρούς οδηγούν σε παρόμοια γεγονότα. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε διαμάχες και έριδες κτηνοτρόφων, ιδιοκτητών διαφιλονικούμενων εκτάσεων γης, αλλά και κυνηγών με άλλα άτομα, που είναι όπως είπε εις γνώση των αρχών και που δεν έχουν γίνει ενέργειες για την αντιμετώπιση τους.

Την ίδια ώρα, στο πεδίο του πύρινου μετώπου, συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι αυτή την ώρα η σκληρή μάχη πολύ μεγάλων δυνάμεων πυρόσβεσης των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου για να θέσουν υπό έλεγχο την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά. Η πύρινη κόλαση άρχισε σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής γύρω στις δύο τα ξημερώματα, αφού η πρώτη κλήση που λήφθηκε στον Σταθμό Λεμεσού έγινε στις 2.08πμ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε παρά την περιοχή Ορείτες, όπου βρίσκεται το μεγάλο αιολογικό πάρκο, παρά την κοινότητα Αρχιμανδρίτα της επαρχίας Πάφου, ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επεκτάθηκε σε περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, με την κοινότητα Δοράς να χρειασθεί να εκκενωθεί ενωρίς το πρωί από τους κατοίκους της για προληπτικούς λόγους.

Το κακόβουλο της ενέργειας, που είχαν εξαρχής καταγγείλει κοινοτάρχες και κάτοικοι της περιοχής, επιβεβαιώνει και το Τμήμα Δασών, ο εκπρόσωπος του οποίου ανέφερε ότι υπήρχαν όντως πολλές εστίες φωτιάς σε μια τεράστια έκταση και χαρακτήρισε πολύ οργανωμένο των σχέδιο των δραστών.

Η πυρκαγιά έλαβε ενωρίς τεράστιες διαστάσεις, σε ένα μέτωπο σχεδόν 20 χιλιομέτρων, κατακαίοντας δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση, σε περιοχές των κοινοτήτων Κούκλια, Αρχιμανδρίτα, Μούσερε και έχοντας φτάσει στην επαρχία Λεμεσού όπου η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή λόγω των ανέμων και της κατεύθυνσης που είχε το πύρινο μέτωπο.

Με το πρώτο φως της ημέρας τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ενίσχυσαν και εναέρια μέσα, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Στο μέτωπο επιχειρούν συγκεκριμένα τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Πάφου, τα τέσσερα αεροπλανάκια του Τμήματος Δασών, ενώ ενισχύσεις έφθασαν και από τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκονται και συνεργεία της Πολιτικής Άμυνας που αναλόγως των εξελίξεων στα πύρινα μέτωπα καθοδηγούν τους κατοίκους προκειμένου να μην υπάρξουν συνέπειες για ανθρώπους.