Pafos Net

Στο διαμέρισμα Χρυσοχούς η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

title image

Οι κτιριακές ελλείψεις στα εκπαιδευτήρια της Πόλης Χρυσοχούς, είναι το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς. Όπως συνέβη και στην επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα σε εκπαιδευτήρια της πόλης της Πάφου, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας διαπίστωσαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη τους στα εκπαιδευτήρια της Πόλης ότι οι κτιριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς για τις σημερινές ανάγκες της εκπαίδευσης.

Κατά τις επαφές της Επιτροπής με τους φορείς του διαμερίσματος Χρυσοχούς εκφράσθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους από το επίσημο κράτος.

Απαντώντας στα παράπονα αυτά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της είναι αποφασισμένα να προωθήσουν άμεσα προς επίλυση τα πρακτικά θέματα που συζητήθηκαν.

Όπως και στην περίπτωση της πόλης της Πάφου, με την συστέγαση Νικολαιδείου Γυμνασίου και Λυκείου Κύκκου, έτσι και στην Πόλη Χρυσοχούς η συλλειτουργία του Λυκείου και της Τεχνικής Σχολής δημιουργεί τεράστια προβλήματα, παρατήρησε ο κ. Μυλωνάς. Πρόσθεσε ότι πρόβλημα με τους χώρους αθλοπαιδιών αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία της απομακρυσμένης αυτής περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν ενέργειες ώστε να βελτιωθούν και οι χώροι άθλησης που υποτιμά, κατά την έκφραση του,  η Πολιτεία.

Η Διευθύντρια του Λυκείου και της Τεχνικής Σχολής Πόλης Χρυσοχούς, Γεωργία Φουρνίδου, τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας καινούργιων αιθουσών διδασκαλίας, αφού η υπάρχουσα κτηριακή υποδομή δεν καλύπτει τις ανάγκες στέγασης των μαθητών. Το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της αύξησης των κλάδων και Ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στο σχολείο, ανέφερε.

« Από τις 17 αίθουσες διδασκαλίας, οι οκτώ είναι κατάλληλες μόνο για ολιγάριθμα τμήματα, ωστόσο συχνά χρησιμοποιούνται ως αίθουσες για συνδιδασκαλίες με πολυμελή τμήματα, κυρίως σε φιλολογικά μαθήματα και μαθήματα Μαθηματικών», είπε η κ. Φουρνίδου. « Αυτό δημιουργεί πρόβλημα εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας, καθώς και συναφή λειτουργικά προβλήματα».
Ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Κουτσίδης ανέφερε πως στο Λύκειο και στην Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς λειτουργούν 26 τμήματα με 222 μαθητές. Σε σχέση με την επιπρόσθετη ανάγκη τεσσάρων καθηγητών ο κ. Κουτσίδης είπε πως αναμένουν τους νέους διορισμούς για την τοποθέτηση τους.  
Στα εκπαιδευτήρια της Πόλης Χρυσοχούς φοιτούν παιδιά από 28 κοινότητες και τουλάχιστον 12 εθνικότητες.