Pafos Net

Στο Υφυπουργείο Τουρισμού η μελέτη της Deloitte για μαρίνα Πάφου, στο σκοτάδι οι τοπικοί φορείς

title image

Ενώ η μελέτη που είχε ανατεθεί από το καλοκαίρι του 2021 στην κοινοπραξία Deloitte Ltd και Triton Consulting Engineers S.A., για την συνδιαστική ανάπτυξη της μαρίνας της Πάφου ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Υφυπουργείο Τουρισμό, μέχρι στιγμής ουδεμία ενημέρωση έγινε στους φορείς της επαρχίας, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται έντονα για "μυστικοπάθεια" του Υφυπουργείου και για εσκεμμένες καθυστερήσεις κρατικών και άλλων φορέων με στόχο η μαρίνα της Πάφου να παραμείνει επί χάρτου.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το PafosNet από το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει διαμηνυθεί στο ΕΒΕ Πάφου ότι η μελέτη για την ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε αυτό, πλην όμως δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο αφού θα πρέπει να παρουσιασθεί πρώτα στο Υπουργικό Συμβούλιο για αποφάσεις. Επιβεβαιώνοντας το γεγονός αυτό, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Γιώργος Μάης, ανέφερε ότι θα μπορούσε στο μεσοδιάστημα να γίνει μια έστω πρώτη και ανεπίσημη ενημέρωση των φορέων της Πάφου για τα πορίσματα της μελέτης.

"Αντιθέτως, παρακολουθούμε πάλι μια καθυστέρηση στις διαδικασίες που δεν παρατηρήθηκε ποτέ σε καμία άλλη αντίστοιχη ανάπτυξη που προωθήθηκε ανά την υπόλοιπη Κύπρο", είπε. " Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ η κρατική απόφαση ήταν πως οι αναπτύξεις των μαρίνων θα προωθούνταν ταυτοχρόνως για όλη την Κύπρο, μόνο στην περίπτωση της Πάφου απαιτούνταν πράγματα που ξεπερνούσαν ακόμη και τις πρόνοιες της προκήρυξης για το έργο και πολλοί καλύπτονταν πίσω από την δήθεν διχογνωμία μεταξύ των παφιτών επιχειρηματιών για το έργο".

Η μαρίνα Πάφου αποφασίσθηκε εν έτει 2006 να κατασκευασθεί στην τοποθεσία Πότιμα της Κισσόνεργας, επί της παραλιακής λεωφόρου Κόλπου των Κοραλλίων, και πλέον χαρακτηρίζεται από όλους τους φορείς της Πάφου ως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα έργου που ενώ άπαντες μιλούν για την αναγκαιότητα προώθησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου και παράλληλα θα συμβάλουν θετικά στον τομέα της απασχόλησης, εντούτοις η υλοποίησή του παραμένει αδικαιολόγητα στάσιμη.

Κάνοντας μια «βουτιά στον χρόνο», μέχρι να φτάσουμε στις τελευταίες εξελίξεις με τη στροφή προς την συνδιαστική ανάπτυξη μαρίνας και αγκυροβολίου, θυμίζουμε ότι στη σχετική προκήρυξη το έργο περιελάμβανε τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία της μαρίνας για 90 χρόνια και στη συνέχεια τη μεταβίβασή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η μαρίνα Πάφου θα είναι δυναμικότητας 1.000 σκαφών περίπου και θα περιλαμβάνει πέραν των 42.000 τ.μ. οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων.