Pafos Net

Καμπανάκι από τα κρασοχώρια της Πάφου: Η αμπελουργία πνέει τα λοίσθια στην Κύπρο

title image

Δυστυχώς, η πολύ μεγάλη μερίδα των καταναλωτών κρασιού στην Κύπρο κοιτάζει πλέον μόνο την τιμή για την αγορά του προιόντος και όχι ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Η παράμετρος αυτή είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αμπελοκαλλιέργεια στην Κύπρο, η οποία είναι στο σημείο μηδέν ως προς τη συνέχιση της και τα επόμενα χρόνια, όταν οι σημερινοί ηλικιωμένοι αμπελουργοί θα αποσυρθούν.

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ, Ανδρέας Νικολαίδης, περιγράφοντας μια ζοφερή κατάσταση του κλάδου στην Κύπρο. Τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, αναφέρει, δείχνουν ότι το 60% του οίνου που καταναλώνεται στο νησί είναι πλέον εισαγόμενο και μόλις το 40% κυπριακό, αν και οι εκτιμήσεις του οργανισμού, τονίζει, είναι ότι η αναλογία έχει ήδη διαμορφωθεί αντιστοίχως σε 70-30%.

«Εγώ βλέπω ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα», αναφέρει στη σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο κ. Νικολαίδης. « Στην πρόσφατη συνεδρία στη Βουλή για το αμπελουργικό, πχ, ο ΠΑΣΥΞΕ δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να πείσει τα μέλη του να στραφούν στη διάθεση κυπριακού κρασιού στα ξενοδοχεία. Σας λέω προκαταβολικά ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Διότι όλοι έχουν συνηθίσει στο «από φτηνό φτηνότερο». Δεν τους ενδιαφέρει να προσφέρουν ποιότητα, είναι σχεδόν όλες οι μονάδες πλέον all inclusive, τι τους ενδιαφέρει τι θα καταναλώνουν συνεχώς οι πελάτες, αφού τα έχουν προπληρωμένα.

Ακόμη και μια ευκαιρία εισόδου μας στη ρωσική αγορά που παρουσιάσθηκε πρόσφατα, ξέρετε τι τιμή μας έδωσε; Μικρότερη του ενός ευρώ τη μπουκάλα και τόνισαν μάλιστα ότι μας έκαναν και χάρη, αφού όπως διευκρίνισαν από την Ισπανία το προμηθεύονται στα 75 σεντ».

Το πρόβλημα με το αύριο της αμπελοκαλλιέργειας, τονίζει, επιτείνει το γεγονός ότι στην Κύπρο οι εκτάσεις είναι λίγες. Δεν έχουμε τις εκτάσεις άλλων χωρών που τους επιτρέπει να ρίχνουν το κόστος παραγωγής για να διαθέτουν το προιόν, διευκρινίζει.

« Σε εμάς, για να δώσω ένα παράδειγμα, όλοι αυτοί οι Σύροι που πλέον εργάζονται στα αμπέλια δούλευαν με 20-25 ευρώ την ημέρα. Σήμερα, θέλουν 35 ευρώ. Αν αύριο σου ζητήσουν 50 ευρώ, τι θα κάνεις; Αφού αυτοί θα κόψουν το σταφύλι και θα το μεταφέρουν, πλέον δεν υπάρχουν Κύπριοι να είναι μέσα στα αμπέλια.Όσοι έμειναν, είναι υπέργηροι ή έστω ηλικιωμένοι, δεν υπάρχει αύριο στον κλάδο.

Οι προοπτικές είναι ζοφερές και η λύση είναι μόνο μια: Για να σωθεί η αμπελουργία στην Κύπρο, πρέπει με διάφορους τρόπους όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να πείσουν τον καταναλωτή και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το Κυπριακό κρασί. Το οποίο ούτως ή άλλως είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από αυτό που εισάγεται.

Μόνο έτσι θα αποκτήσει τη δυνατότητα η κυπριακή παραγωγή να διατεθεί και μάλιστα σε καλύτερες τιμές. Μόνο αν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις αντιληφθούν τη σημασία της προσφερόμενης ποιότητας θα αλλάξουν τα πράγματα: Η μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ας μην αγοράσει την 20κιλη συσκευασία στα 17 ευρώ, ας την αγοράσει στα 20. Να βγάλει και το κέρδος του ο παραγωγός, ώστε να έχει κίνητρο να μείνει στο επάγγελμα.

Όχι να προσφέρουν εισαγόμενο κρασί που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μόλις 9 βαθμοί. Τι σημαίνει 9 βαθμοί; Νερό σκέτο. Νερό χρωματισμένο δηλαδή.

Τότε μόνο θα δούμε και νέους να ασχολούνται με το αμπέλι».

kyriakatiko- andreas nikolaidis

Η φετινή σεζόν στην αμπελοκαλλιέργεια, αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΟΔΑΠ ήταν ακόμη πιο δύσκολη, αφού πέραν των προαναφερθέντων μόνιμων πλέον δομικών προβλημάτων του κλάδου, εμφανίσθηκε και το πρόβλημα του περονόσπορου.

« Από την αρχή είχε φανεί ότι η φετινή παραγωγή σταφυλιών ήταν επηρεασμένη από την ασθένεια του περονόσπορου. Είναι αρκετά μειωμένη, ενώ και από πλευράς ποιότητας υπήρξε πρόβλημα. Πολλά αμπέλια για τον λόγο αυτό δεν τρυγήθηκαν καν», επισημαίνει. « Ο ΣΟΔΑΠ ως μετοχικός αμπελουργικός οργανισμός όλων των αμπελουργών όμως, δεν μπορούσε να απορρίψει όλες αυτές τις ποσότητες ακόμη και αν επηρεάστηκαν κάπως από την ασθένεια. Σταθήκαμε δίπλα στους αμπελουργούς και παραλάβαμε όσες περισσότερες ποσότητες μπορούσαμε.

Ήδη βρισκόμαστε κοντά στα 3 εκατομμύρια κιλά σταφύλια παραλαβή, μια ποσότητα που δεν αναμέναμε φέτος ότι θα πλησιάζαμε. Γίνεται μια πολύ εντατική και σοβαρή προσπάθεια στο οινοποιείο μας για διαχωρισμό των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται αναλόγως των ποιοτήτων, έτσι ώστε να μην υποστούμε ως οργανισμός σημαντικές ζημιές. Υπάρχουν και καλά σταφύλια, υπάρχουν και αυτά που προσβλήθηκαν λίγο από το περονόσπορο, αλλά υπάρχουν και αυτά που έχουν επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό».

ampelia-2                                            

Σήμερα, που πια είμαστε προς το τέλος της διαδικασίας παραλαβής, αναφέρει ο Ανδρέας Νικολαίδης, φαίνεται ότι η ποικιλία που επηρεάστηκε περισσότερο από τον περονόσπορο και άλλες ασθένειες είναι το ξινιστέρι. Ενώ πέρυσι ξεπεράσαμε τα δύο εκατομμύρια παραλαβή αυτής της ποικιλίας, φέτος μόλις που θα περάσουμε το ένα εκατομμύριο, τονίζει.

« Επηρεάστηκαν και οι άλλες ποικιλίες σταφυλιών, όχι όμως στο βαθμό που επηρεάστηκε το ξινιστέρι. Από το 2015, όταν και πάλι είχαμε εμφάνιση της ασθένειας αυτής σε σημαντικό βαθμό, φάνηκε ότι το ξινιστέρι είναι η πιο ευάλωτη ποικιλία, με δεύτερη το μαραθεύτικο. Όσον αφορά στο μαραθεύτικο, δεν δημιουργήθηκε ωστόσο σημαντικό πρόβλημα, γιατί οι ανάγκες μας στην ποικιλία αυτή είναι μόλις 50 τόνοι, ποσότητα που την εξασφαλίσαμε άνετα παρά την προσβολή των φυτών από τον περονόσπορο».

Ο ΣΟΔΑΠ θα επεξεργαστεί αυτές τις ποσότητες με τον πλέον σύγχρονο τρόπο στο οινοποιείο του Στρουμπιού, είπε ο κ. Νικολαίδης, αφού υπάρχει η τεχνολογία που επιτρέπει τη διαχείριση αυτών των ποσοτήτων που προσβλήθηκαν από την ασθένεια. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες που υπάρχουν αποθηκευμένες στον οργανισμό από την άριστη περυσινή χρονιά, όπως είπε, το προιόν που θα προσφέρει και φέτος ο ΣΟΔΑΠ θα είναι στα ίδια υψηλά επίπεδα ποιότητας.

«Το οινοποιείο στο Στρουμπί, είναι υπερσύγχρονο και διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Όλες οι δεξαμενές, από τη μεγαλύτερη μέχρι τη μικρότερη, είναι ψυγεία, επομένως ο χυμός των σταφυλιών που φυλάγεται σε αυτές είναι σε άριστη κατάσταση».

ampelia-3                                               

Ο επικεφαλής του ΣΟΔΑΠ, παρατηρεί ωστόσο ότι η εμφάνιση του περονόσπορου, έστω και μέσα στα σημαντικά προβλήματα που προκάλεσε στην παραγωγή και στους παραγωγούς, συνέτεινε στο να μην εμφανισθεί φέτος το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρήθηκε πέρυσι λόγω της άκριτης φύτευσης ξινιστεριού παντού στην Πάφο, γεγονός που προκάλεσε υπερπληθώρα προιόντος και συνεπώς πτώση της τιμής.

« Φάνηκε ότι αν φέτος δεν υπήρχε περονόσπορος, θα είχαμε μια τρομερή έκρηξη στην παραγωγή ξινιστεριού. Το πρόβλημα όμως, δεν θα το αποφύγουμε: Η μαζική και άνευ οδηγιών των αρμοδίων φύτευση της ποικιλίας αυτής από τους αμπελουργούς, θα επηρεάσει ούτως ή άλλως τα προσεχή χρόνια την παραλαβή και την τιμή που θα λαμβάνουν.

Πέρυσι τα αμπέλια ήταν νεαρά και έδωσαν λίγη παραγωγή. Φέτος θα έδιναν περισσότερη, αν δεν εμφανιζόταν η ασθένεια. Του χρόνου και τα επόμενα χρόνια, θα δώσουν πολύ περισσότερες ποσότητες. Το αμπέλι αρχίζει και παράγει από τον τρίτο χρόνο και στα 10 χρόνια ανεβαίνει στο μάξιμουμ.

Από την άλλη, η τιμή των 30 σεντ που πληρώσαμε πέρυσι στους παραγωγούς και πολλοί διαμαρτύρονταν, ήταν η μεγαλύτερη που μπορούσαμε να δώσουμε ώστε να πουλήσουμε το προιόν στην αγορά. Αν παραμέναμε στην προηγούμενη τιμή των 45 σεντ, δεν θα μπορούσαμε να πουλήσουμε διότι δεν μπορεί ο ΣΟΔΑΠ να στηριχθεί μόνο στην Κυπριακή αγορά. Πρέπει να πουλήσουμε και στο εξωτερικό, όπου όμως οι τιμές είναι χάλια».

ampelia-4

Αυτό που επηρεάζει πάρα πολύ την παραγωγή στην Κύπρο, είναι η μαζική εισαγωγή κρασιών, καταγγέλλει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μετοχικού οργανισμού αμπελουργών της Κύπρου. Το επισημάναμε πρόσφατα και στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, επισημαίνει:

« Παραδέχθηκαν οι αρμόδιοι ότι εισάγονται στην Κύπρο 8-9 εκατομμύρια λίτρα κρασί. Να έχετε υπόψη, ότι τόση είναι και η παραγωγή της Κύπρου, αν δεν είχαμε δηλαδή τόση εισαγωγή, το κυπριακό κρασί θα διατίθετο στην αγορά, όχι να είναι φυλαγμένο στις αποθήκες του ΣΟΔΑΠ.

Φέτος, ξεκινήσαμε την παραλαβή με αποθηκευμένες ποσότητες τριών εκατομμυρίων λίτρων σε στοκ από πέρυσι και παλαιότερα. Αν δεν υπήρχε αυτός ο ανταγωνισμός για το ποιος θα φέρει το φτηνότερο κρασί από το εξωτερικό, η παραγωγή θα χρησιμοποιείτο όλη και ο παραγωγός θα απολάμβανε πιο καλές τιμές.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Πουλούσαμε ένα δοχείο των 20 λίτρων στα ξενοδοχεία all inclusive πέραν των 20 ευρώ. Φέτος αναγκαστήκαμε και ρίξαμε την τιμή αυτή στα 17 ευρώ διότι αγοράζουν το εισαγόμενο σε φτηνότερη τιμή.

Και εδώ μπαίνει το μέγα θέμα: Τι ποιότητας κρασί είναι αυτό που έρχεται σε τέτοιες εξευτελιστικές τιμές; Και είναι όντως κρασί αυτό που εισάγεται; Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας οι αρμόδιοι παραδέχθηκαν ότι επί της ουσίας εισάγεται ανεξέλεγκτο. Ρώτησε ο βουλευτής κ. Γιωργάλας πόσα δείγματα έτυχαν ελέγχου μετά την εισαγωγή τους και ξέρετε ποια ήταν η απάντηση; Σε έξι δείγματα μεταξύ των εννιά εκατομμυρίων που ήρθαν στην Κύπρο! Το διανοείσθε;

Γιατί το Υγειονομείο δεν προχωρεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους από τα ράφια των καταστημάτων; Όταν εμείς το ζητήσαμε, οι αρμόδιοι μας είπαν ότι πρέπει να έχουν ενώπιον τους προσωπική καταγγελία από κάποιον. Από πού ως πού; Γιατί να μην πάνε οι ίδιοι, καθηκόντως, να κάνουν τους ελέγχους τους; Διότι, το Κρατικό Χημείο έχει σήμερα τη δυνατότητα να ανακαλύψει όλα αυτά τα ποιοτικά δεδομένα, μέχρι και από ποια περιοχή της Κύπρου είναι το κρασί κάθε μπουκάλας. Αλλά το Χημείο δεν μπορεί από μόνο του να πάει για δειγματοληπτικούς ελέγχους, πρέπει να το πράξει η αρμόδια κρατική αρχή και να του προσκομίσει τα δείγματα».

ampelia-5

Ολοένα και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται σήμερα ότι αν ο ΣΟΔΑΠ καταρρεύσει, μαζί του θα καταρρεύσει ολόκληρο το αμπελουργικό οικοδόμημα, υποστηρίζει ο κ. Νικολαίδης. Θα μείνουν κάποια ιδιωτικά οινοποιεία, δηλώνει, που θα κάνουν στους αμπελουργούς ότι τους έκαναν και φέτος με τον περονόσπορο: Από αυτή τη γραμμή κόψε το σταφύλι, από αυτή που προσβλήθηκε από την ασθένεια, πέταξε το.

« Έμεινε μόνο ο ΣΟΔΑΠ ως μεγάλος παίκτης που μπορεί να απορροφήσει στο νέο εργοστάσιο στο Στρουμπί ολόκληρη την παραγωγή της Κύπρου», τονίζει. « Και εμείς ως μετοχικός οργανισμός όλων των αμπελουργών, παραλαμβάνουμε ακόμη και στη ζημιά μας για να βοηθήσουμε τον αμπελουργό να έχει εισόδημα και στις κακές χρονιές.

Πετύχαμε ωστόσο να είμαστε λειτουργικά βιώσιμοι. Μπορεί να μην έχουμε κέρδος, δηλαδή, αλλά είμαστε ίσα-ίσα κάθε χρόνο. Και αυτό έχει τεράστια σημασία, αφού ο ΣΟΔΑΠ έχει ένα σημαντικό ετήσιο ενοίκιο από την παράλια έκταση που ενοικιάζει σε αναπτυξιακή εταιρεία στην Κάτω Πάφο, το οποίο αποταμιεύει σε ένα ξεχωριστό λογαριασμό για να καλύπτει τον οργανισμός σε χρονιές κρίσης, όπως η φετινή».