Pafos Net

Σε οριακά υδατικά επίπεδα η Πάφος. Άρχισαν τα έργα σύνδεσης των φραγμάτων της

title image

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έθεσε σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς του για να μη διψάσει τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι η πόλη της επαρχίας Πάφου και όσες κοινότητες υδροδοτούνται από τα φράγματα.
Όπως γράφει σήμεραο ο Φιλελεύθερος, με στόχο τον Ιούνιο να είναι όλα έτοιμα, άρχισε η τοποθέτηση αγωγών συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων για τη διασύνδεση του φράγματος της Ευρέτου με τα φράγματα Κανναβιούς και Ασπρόκρεμμου για τη μεταφορά νερού από το Διυλιστήριο Κανναβιούς στην ευρύτερη περιοχή Πόλης Χρυσοχούς. Η διασύνδεση αυτή θα προσφέρει μεγάλη ευελιξία στη διαχείριση των τριών μεγάλων φραγμάτων της επαρχίας Πάφου, ιδιαίτερα σε χρονιές ολιγομβρίας ή ανομβρίας.
Φέτος τα πράγματα φαντάζουν πολύ δύσκολα αφού μέχρι στιγμής η αποθηκευμένη ποσότητα στα φράγματα είναι μόλις 13,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με 28 εκατ. κ.μ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει στα φράγματα του Ασπρόκρεμμου, Κανναβιούς και Μαυροκόλυμπου ένα εκατ.κ.μ. νερού.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι για την πλήρη κάλυψη των αναγκών ύδρευσης για την επαρχία Πάφου ανέρχονται στα 12 εκατ. κ.μ., ενώ άλλα 12 εκατ. κ.μ. είναι οι ανάγκες της άρδευσης, συμπεραίνεται ότι οι διαθέσιμες ποσότητες μπορούν να καλύψουν μόλις διαθέσιμες ποσότητες για πόσιμο νερό. Για την πλήρη ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών το 2017, παραχωρούνται φέτος 10 εκατ. κ.μ. νερού από τα φράγματα μέσω των διυλιστηρίων και 2 εκατ. κ.μ. από γεωτρήσεις.
Με την τοποθέτηση αγωγών για διασύνδεση των φραγμάτων θα μπορεί να μεταφέρονται 10 χιλ. κυβ. μέτρα ημερησίως από την Κανναβιού στον Ασπρόκρεμμο. Σημειώνεται ότι οι ημερήσιες ανάγκες της Πάφου ανέρχονται σε 30 χιλ. κυβ. μέτρα νερού ημερησίως.  Για την άρδευση το 2017 παραδόθηκαν 10 εκατ. κ.μ., δηλαδή 16,6% λιγότερες ποσότητες από ό,τι έχουν εγκριθεί το 2016.  Από τα φράγματα δόθηκαν 6,3 εκατ. κ.μ. και από τις γεωτρήσεις και ανακυκλωμένο νερό 3,7 εκατ. κ.μ. Υπολογίζεται ότι 5 εκατ. κ.μ. νερού των φραγμάτων εξατμίζεται ή υπάρχουν απώλειες. 
Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα τεχνικά έργα: εγκατάσταση δικτύου σωληνώσεων με αγωγούς από ελατό χυτοσίδηρο διαμέτρου 300 χιλιοστών, κατασκευή δυο αντλιοστασίων, κατασκευή μιας υδατοδεξαμενής χωρητικότητας 1.000 κ.μ, καθώς επίσης μικρότερα υποστηρικτικά έργα όπως πιεζοθραύστες, φρεάτια, δικλίδες κ.λπ.
Ο αγωγός διασύνδεσης του φράγματος της Ευρέτου με τα φράγματα Κανναβιούς και Ασπρόκρεμμου θα έχει δυνατότητα παροχής μέχρι 450 κ.μ. νερού την ημέρα.
Το όλο έργο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα €4,5 εκατ. Σε περίπτωση πάντως που συνεχιστεί η δραματική κατάσταση από πλευράς βροχόπτωσης και εισροής νερού στα φράγματα, η Πάφος θα σωθεί μόνο αν το καλοκαίρι του 2019 ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και κατασκευαστεί η μονάδα αφαλάτωσης Πάφου.
Συνοπτικά οι κατασκευαστικές εργασίες που αναμένεται να υλοποιηθούν για την εγκατάσταση του αγωγού και την κατασκευή των αντλιοστασίων και της υδατοδεξαμενής είναι:
Εγκατάσταση αγωγών: εκσκαφή τάφρου/αυλακιού, βάθους 120-140 εκατοστών και πλάτους 45-80 εκατοστών, τοποθέτηση άμμου, τοποθέτηση αγωγού, επιχωμάτωση και συμπίεση επιχωματώσεων, αποκατάσταση δρόμων από άσφαλτο ή χωμάτινων.
Κατασκευή αντλιοστασίων και υδατοδεξαμενής, τα οποία θα γίνουν με την κλασική μέθοδο ανέγερσης οικοδομών από οπλισμένο σκυρόδεμα: εκσκαφές χώρου και θεμελίωσης, κατασκευή τοίχων και πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατασκευή φρεατίων και εγκατάσταση διασωληνώσεων, επιχωματώσεις, περίφραξη και δενδροφυτεύσεις.