Pafos Net

Προβληματική η κατάσταση στον Ακάμα, αναγνωρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

title image

Το πρόβλημα της ρύπανσης του Ακάμα από τους καλοκαιρινούς εκδρομείς στη χερσόνησο, θέτει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Περδίκης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν τη χερσόνησο του Ακάμα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα, με την αδιαφορία τους για την ανάγκη προστασίας των χελωνών, την προσέγγιση σκαφών με προπέλες σε περιοχές λουομένων, τις παραβιάσεις της νομοθεσίας, αλλά και την απαράδεκτη τακτική πολλών να κατασκηνώνουν παράνομα μέσα στη χερσόνησο του Ακάμα, αφήνοντας πίσω τους σκουπίδια και ακαθαρσίες.

«Είναι ολοφάνερο ότι πρέπει να αυξηθούν η επιτήρηση και ο έλεγχος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», τονίζει ο βουλευτής των οικολόγων. « Ένα μέτρο είναι η πρόσληψη εποχιακών δασικών υπαλλήλων, οι οποίοι με τη βοήθεια έμπειρων δασικών υπαλλήλων θα εκτελούν έργο παρκοφύλακα. Μπορεί ακόμη να μεταφερθεί προσωπικό και από άλλες υπηρεσίες για να επιτηρεί την περιοχή, ώστε να εφαρμόζεται η νομοθεσία επιβάλλοντας, εάν χρειάζεται, και πρόστιμο».

Απαντώντας στον κ. Περδίκη ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, τονίζει ότι τα τελευταία έτη τα κρούσματα κατασκηνώσεων εντός των ορίων του κρατικού δάσους Ακάμα έχουν περιοριστεί δραστικά.  Στις πλείστες περιπτώσεις οι κατασκηνωτές εντοπίζονται από τα περίπολα του Τμήματος Δασών προτού να διανυκτερεύσουν στην περιοχή και απομακρύνονται άμεσα, αναφέρει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι θαλάσσιες δραστηριότητες είναι αυξημένες», αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός.  « Παραβάσεις υπάρχουν και στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας. Οι κατασκηνωτές, μετά την εγκατάλειψη του χώρου αφήνουν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και ακαθαρσιών, οι οποίες απομακρύνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.  Λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση να ωθήσει περισσότερους πολίτες στη λύση της κατασκήνωσης, έχουν δοθεί οδηγίες για εντατικοποίηση των περιπολιών του προσωπικού του Τμήματος Δασών.

Το ωράριο εργασίας των Επιθεωρητών του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, οι οποίοι ελέγχουν, μεταξύ άλλων, τις αλιευτικές δραστηριότητες σε όλη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, μετά την εφαρμογή της εγκυκλίου 1462 που τροποποιεί το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας, σε συνδυασμό με το μικρό ποσό που είναι διαθέσιμο για υπερωριακή απασχόληση, αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα».

Η επίλυση του προβλήματος, τόσο για την εφαρμογή των περί Αλιείας Κανονισμών που διέπουν την προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας, όσον και για την εφαρμογή των περί Αλιείας Νόμων και Κανονισμών γενικότερα, καταλήγει ο κ. Κουγιάλης, «μπορεί να επιτευχθεί με τη λειτουργία μονάδων ελέγχου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. με το σύστημα βάρδιας.  Για το σκοπό αυτό, έχουν δοθεί οδηγίες όπως το Τμήμα Αλιείας προωθήσει το εν λόγω θέμα στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού».