Pafos Net

Πραγματοποιείται στην Πάφο το 9o Συνέδριο Θετικών Επιστημών

title image

Πραγματοποιείται από τις 6 μέχρι τις 8 Μαρτίου 2020 στο Coral Beach Hotel & Resort, στον Κόλπο των Κορραλίων, το  9o Συνέδριο Θετικών Επιστημών, που θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη.

Το 9ο Συνέδριο Μαθητών - Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες συνδιοργανώνεται από σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και ειδικότερα από: Λανίτειο Λύκειο, Λύκειο Απ. Πέτρου και Παύλου, Αγίου Ιωάννη, Πολεμιδιών, Αγίου Αντωνίου, Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, Αγίας Φυλάξεως, Λινόπετρας και American Academy της Λεμεσού, Τεχνική Σχολή και Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ της Πάφου, Λύκειο Αρχαγγέλου «Απ. Μάρκος» της Λευκωσίας, Περιφερειακό Γυμνάσιο Κιτίου και Γυμνάσιο Δροσιάς, της Λάρνακας, καθώς και τους Συνδέσμους Καθηγητών Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας και Βιολογίας.

Ανακοινώνοντας το συνέδριο, οι οργανωτές επεσήμαναν ότι στόχος του Συνεδρίου είναι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος προς τις Θετικές Επιστήμες, με την πρόκληση προβληματισμού, συζήτησης και δραστηριοποίησης των μαθητών στην επίλυση σύγχρονων, καθημερινών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Πέρα από τα πιο πάνω, στόχος του συνεδρίου είναι η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του επιστημονικού αλφαβητισμού και του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο επιστημονικά καταρτισμένος ενεργός πολίτης στις σύγχρονες κοινωνίες.

Οι θεματικές ενότητες του 9ου συνεδρίου θα είναι:

Νέοι, τεχνολογία και Θετικές επιστήμες: Η χρήση τεχνολογικών και επιστημονικών μεθόδων σ’ όλους σχεδόν τους τομείς των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Οπότε έχει αναπτυχθεί μια πολύ στενή σχέση ανάμεσα στην τεχνολογία και στις θετικές επιστήμες. Μέσα από την ενότητα αυτή θα αναδειχθούν τρόποι εμπλοκής των μαθητών στη σχέση αυτή μέσα από τα σχολεία μας.

Περιβαλλοντική Συνείδηση: Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της ρύπανσης, της μείωσης των φυσικών πόρων, της ενεργειακής κρίσης και πολλών άλλων παραγόντων καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης τόσο στους μαθητές όσο και σε όλους τους πολίτες. Η οικονομία πρέπει να αναπτύσσεται στηριζόμενη στην αρχή της «βιώσιμης ανάπτυξης» Οι Θετικές Επιστήμες μπορούν να καλλιεργήσουν την περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από την τυπική αλλά και την άτυπη εκπαίδευση.

Διδακτική των Θετικών Επιστημών: Η θεματική ενότητα περιλαμβάνει κυρίως διδακτικές προσεγγίσεις που προωθούν την κατανόηση της φύσης της επιστήμης και την ανάπτυξη του επιστημονικού αλφαβητισμού, όπως η ανακατασκευή υφιστάμενων μεθόδων διδασκαλίας, η οικοδόμηση μοντέλων, η ανάπτυξη νέων μεθόδων διδασκαλίας τόσο των θεωρητικών όσο και των εργαστηριακών μαθημάτων σε πραγματικές σχολικές συνθήκες και άλλα.

Επιχειρηματικότητα: H δεξιότητα οργάνωσης, σχεδιασμού και υλοποίησης μιας ιδέας, προκειμένου να προσφερθεί στην αγορά ένα προϊόν, ή μια υπηρεσία με τρόπο έξυπνο, πρωτότυπο ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό. H ραγδαία, αδιάκοπη ανάπτυξη στο χώρο των Θετικών Επιστημών και η αυξανόμενη εκμετάλλευσή τους σε όλους τους τομείς της ζωής μας, έχει εκτοξεύσει στα ύψη το ενδιαφέρον για καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες τεχνολογικής και επιστημονικής, κυρίως, φύσης.

Κοινωνική Έρευνα: H έρευνα στην κοινωνιολογία και ευρύτερα τις κοινωνικές επιστήμες, μελετά την κοινωνική αναπαραγωγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό, μέσα από την καθημερινή συμπεριφορά των ανθρώπων, τις κοινωνικές πρακτικές που εφαρμόζουν, τις αλληλεπιδράσεις, τις διαφοροποιήσεις στα «πιστεύω» τους. Πως μεταλλάσσονται τα πιο πάνω, σε θέματα που άπτονται των Θετικών Επιστημών;

Πειραματική Έρευνα: H επιστημονική μελέτη φαινομένων μέσα από πειραματικές διαδικασίες, μεταβολή παραμέτρων, καταγραφή αποτελεσμάτων και εκμαίευση συμπερασμάτων είναι ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία στον τομέα των Θετικών Επιστημών, αποτελώντας τo κυριότερο μέσο ανακάλυψης και παραγωγής νέας γνώσης.

Οι εργασίες μπορούν να έχουν τη μορφή παρουσίασης (Power Point, η διάρκειά της να είναι δέκα λεπτά και μπορεί να είναι έρευνα, μελέτη, κ.α.), κατασκευής, μοντέλου και αφίσας. Στο 9ο Παγκύπριο Συνέδριο οι εργασίες θα παρουσιάζονται ανά θεματική ενότητα (3 εργασίες σε κάθε θεματική ενότητα) και στο τέλος θα ακολουθεί η συζήτηση για την θεματική ενότητα.

Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής είναι η 20η Δεκεμβρίου 2019. H δήλωση συμμετοχής (παρουσίαση εργασίας ή αφίσας ή μοντέλου ή κατασκευής) θα γίνεται ηλεκτρονικά (online) στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.pasythe.org.cy.

Τονίζεται ότι οι μαθητές/τριες που προτίθενται να μεταβούν στην Πέγεια για να παρακολουθήσουν το Συνέδριο πρέπει να συνοδεύονται από καθηγητή/ες. Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να προσκομίσουν στο Σχολείο τους τη γραπτή συγκατάθεση του γονέα/κηδεμόνα τους.

Όσοι μαθητές επιθυμούν να διανυκτερεύσουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πρέπει να συνοδεύονται από καθηγητές οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να τους εξασφαλίσουν διαμονή στο ξενοδοχείο. Σχετικά με την κράτηση δωματίων μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εκπαιδευτικό και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κα. Αριστοδήμου Χριστίνα christina—@hotmail.com