Pafos Net

Πώς μας βλέπουν οι ξένοι:Η κρίση μετατρέπει την Κύπρο σε « νέα Σιγκαπούρη».

title image

Ως μια ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά μεγάλο, που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα τολμούσαν να ρισκάρουν, βλέπουν ρώσοι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο την κρίση που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει η Κύπρος. Εκπρόσωποι ρωσικών εταιρειών που έχουν παραστάσεις από αντίστοιχες κρίσεις σε άλλα μέρη του πλανήτη, επισημαίνουν ότι μέσα από την συμφορά που βίωσε η Κύπρος με τις αποφάσεις του Eurogroup μπορεί να μετατραπεί το νησί σε μια «νέα Σιγκαπούρη», παρέχοντας υπηρεσίες και πλεονεκτήματα στους επενδυτές που δύσκολα θα βρουν στον ευρωπαικό χώρο και πολύ περισσότερο στη λεκάνη της Μεσογείου.

Μιλώντας στο PafosNet  ο επικεφαλής του ρωσικού μηντιακού και τουριστικού οργανισμού « Kipr Inform», που ασχολείται με την διακίνηση ρώσων επισκεπτών στην Κύπρο και με την συνδρομή τους στην διεκπεραίωση των διαδικασιών επιχειρηματικής δραστηριοποίησης τους στο νησί, Maxim Okulov, παρατηρεί ότι πολλοί ξένοι που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στις διεθνείς οικονομικές κρίσεις από τον μέσο κύπριο, δεν ένοιωσαν τόσο έκπληκτοι και τόσο απογοητευμένοι όσο η πλειοψηφία του κυπριακού λαού τις μέρες εκείνες.

«Οι Ρώσοι έχουν μια έκφραση για τις περιπτώσεις αυτές», επισημαίνει. «Λένε: Κάτι μεγάλο φαίνεται από απόσταση. Μερικές φορές οι ξένοι αντιλαμβάνονται ενδιαφέροντα πράγματα, διαφορετικά από ότι βλέπουν οι ντόπιοι. Από πολλούς επιχειρηματίες αυτού του βεληνεκούς, έχω ακούσει αυτή την ενδιαφέρουσα σύγκριση: Κύπρος, η νέα Σιγκαπούρη.

Δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα πριν από ένα περίπου χρόνο, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτή είναι η ζωή μας: στις προκλήσεις και τα προβλήματα μας βρίσκεται  κάτι εξαιρετικό. Η ιστορία πολλών μεγάλων εταιρειών άρχισε κατά τη διάρκεια της κρίσης.  Όταν ήρθε η κρίση στην Κύπρο, εγώ και πολλοί άλλοι ξένοι επιχειρηματίες δεν πανικοβλήθηκα, όπως οι υπόλοιποι, αλλά το είδα σαν μια μοναδική ευκαιρία για το νησί, να φτάσει σε ένα νέο επίπεδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή τιμή και το σεβασμό μου για τους Κύπριους.

Για δύο εβδομάδες οι άνθρωποι ήταν σε πλήρη άγνοια για την τύχη των καταθέσεων τους. Οι τράπεζες δεν λειτουργούσαν για δύο εβδομάδες. Και τι συνέβηκε; Δεν έσπασαν το παράθυρο μιας τράπεζας, ενώ η τιμή της βενζίνης, το ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα, δεν είχαν αυξηθεί ούτε μια δεκάρα. Οι Κύπριοι κάθονταν στην καφετέρια και απολάμβαναν τη ζωή.

Πολλοί ξένοι επενδυτές είδαν κάτι σοβαρό σε αυτή τη στάση, λάτρεψαν τους ανθρώπους της Κύπρου, τους άρεσε αυτή η κοσμική σοφία και οι αληθινές αξίες της ζωής».         

limanaki10                                       

Ο κ. Okulov επισημαίνει ότι την περίοδο εκείνη, όταν απαντούσε σε ερωτήσεις διεθνών ανταποκριτών ως εκπρόσωπος της ρωσικής διασποράς στο νησί, για το πότε θα φύγουν οι Ρώσοι από την Κύπρο, για τον ίδιο ήταν φανερό ότι τέτοιες μεγαλειώδεις αντιδράσεις του απλού λαού θα είχαν τα ίδια μεγαλοπρεπή αποτελέσματα.

«Πολλοί ρώσοι και όχι μόνο, είχαν αμέσως απορρίψει την ιδέα της μετατροπής της Κύπρου σε μια δημοκρατία τύπου  μπανανίας με ετοιμοθάνατη οικονομία. Και αυτό διότι υπάρχουν οι Κύπριοι, εργατικός, ανεξάρτητος λαός, ο οποίος έχει περάσει τέτοιες δοκιμές.  Λοιπόν, δεν μπορεί να συγκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μέρκελ με τον  Mousellim-Αγά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αν οι μουσουλμάνοι δεν ήταν σε θέση να σπάσουν το πνεύμα των Ορθόδοξων Κυπρίων, πώς θα το κάνει ο Barroso και άλλοι.

Υπάρχουν αντοιστοιχίες με το σχετικά πρόσφατο οικονομικό θαύμα της Σιγκαπούρης. Κοιτάξτε το σημερινό πληθυσμό της Σιγκαπούρης. Όλες οι εθνικότητες εκπροσωπούνται σε αυτό το μικρό κομμάτι γης. Η περιοχή της Κύπρου είναι μεγαλύτερη από την περιοχή της Σιγκαπούρη, περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερη, και ο πληθυσμός είναι μικρότερος από πέντε φορές. Ναι, ο γενικός πληθυσμός της Σιγκαπούρης είναι κινέζοι, αλλά υπάρχει και βρετανική διασπορά, Εβραίοι, Ταϊλανδοί, Αρμένιοι, Ιάπωνες. Και η Κύπρος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα, το σύστημα των ιδιωτικών Αγγλικών σχολείων στην Κύπρο εστιάζεται στην εκπαίδευση των παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων. Και οι κόρες μου σπουδάζουν στο International School of Paphos με παιδιά από το Ιράν, την Αφρική, την Ινδία, και ευρεία είναι και η σύνθεση εθνικοτήτων των δασκάλων. Οι Κύπριοι δεν φοβούνται τους ξένους. Δεν φοβούνται ότι οι ξένοι θα έρθουν και θα αγοράσουν τα πάντα. Και δικαίως, δεν φοβούνται. Η Κύπρος είναι μια πολύ υγιής κοινωνία. Οι Κύπριοι ενδιαφέρονται για άλλα πράγματα και καλωσορίζουν τους  ξένους. Ειδικά τους επισκέπτες με χρήματα, με ιδέες και με ενθουσιασμό. Αυτό, κατά τη γνώμη μου,  θα πρέπει να είναι η βάση της μελλοντικής ευημερίας. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας της ευρωπαϊκής Κύπρου, η Κύπρος θα πάρει ό, τι καλύτερο από την Ευρώπη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι ένα αρχαίο κέντρο της Ανατολής. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά πολύ πιο κοντά στην Κύπρο παρά η Σιγκαπούρη, είναι και αυτό ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της Κύπρου».

Ο επικεφαλής του ρωσικού τουριστικού οργανισμού παρατηρεί επίσης ότι  το κοινό υπόβαθρο των δύο αναπτυσσόμενων χωρών είναι μεγαλύτερο από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως: Παρά τη βίαιη αντιπαράθεση την δεκαετία του '50, υποστηρίζει, οι Κύπριοι δεν κρατούν μνησικακία στην Άγγλους, που εξακολουθούν να αισθάνονται άνετα στο νησί. Οι Κύπριοι ήταν σε θέση να εκτιμήσουν το βρετανικό νομικό σύστημα και κάποιες πτυχές της βρετανικής νοοτροπίας, και τα διατηρούν ως μέρος της αποικιακής κληρονομιά. Ομοίως, η Σιγκαπούρη βασίστηκε στη βρετανική κληρονομιά της για να κτίσει. Διατήρησε την αγγλική γλώσσα και το βρετανικό νομικό σύστημα.

« Και στο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και της Σιγκαπούρης, υπάρχουν ομοιότητες», επισημαίνει. « Στη Σιγκαπούρη έχει αναπτυχθεί και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η ναυπηγική βιομηχανία. Με άλλα λόγια, μερικά στοιχεία από το οικονομικό μοντέλο της Σιγκαπούρης ήδη εφαρμόζονται ή μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο. Και, φυσικά, μην ξεχάσετε τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Αυτό μπορεί να είναι το απόλυτο τυχερό εισιτήριο για τον Κύπρο».

molos-pafou

Η ανάπτυξη ενός απολύτως ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος στην Κύπρο, αναφέρει ο Maxim Okulov, προσκρούει στο πρόβλημα των κατεχομένων. Για τους διακρατικούς επενδυτές, λέει, η Κύπρος είναι «προβληματική περιοχή».

«Για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν στην Κύπρο τα ξενοδοχεία Hyatt, Marriott και άλλα μεγάλα δίκτυα», τονίζει. « Στο νησί είναι ανεπαρκώς αναπτυγμένο το yachting, δεν υπάρχει ανεπτυγμένο σύστημα με σύγχρονες μαρίνες, αν και υπάρχει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η Κύπρος έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπως και η Σιγκαπούρη. Το κράτος στηρίζει οικογένειες με παιδιά. Η χώρα αναπτύσσει τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, έχει αφορολόγητη βιομηχανική ζώνη, προσφέρει οφέλη μέσω των τομέων τουρισμού και υγείας. Πρέπει να θυμόμαστε και τη Ρωσία, πολύχρονος και καλός εταίρος της Κύπρου. Στην πραγματικότητα, το έργο του «Kipr Inform", έχει στόχο την ενίσχυση των διαφόρων δεσμών μεταξύ των χωρών μας».