Pafos Net

Πόλη Χρυσοχούς: Με «πυξίδα» τον Δήμο Πάφου, προχωρεί σε εξωραιστικά έργα

title image

Ο Δήμος Πάφου και η μεγάλης κλίμακας ανάπλαση του ιστορικού του κέντρου, θα χρησιμεύσουν ως «πυξίδα» στον μικρότερο πληθυσμιακά Δήμο της επαρχίας Πάφου κατά το τρέχον έτος. Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, όπως τονίζει με σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο Δήμαρχος, Γιώτης Παπαχριστοφή, προωθεί τον σχεδιασμό ανάπλασης και διαμόρφωσης του κεντρικού πυρήνα της Πόλης. Μαζί με τον κεντρικό πυρήνα, τόνισε, προωθείται το έργο της Δημοτικής Αγοράς, ο σχεδιασμός του πυρήνα της συνοικίας Προδρομίου, ο πεζόδρομος από τον Κατασκηνωτικό Χώρο προς τη Λίμνη και άλλα.

« Γενικότερα για τον κεντρικό μας πυρήνα, θα έλεγα ότι θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της πόλης της Πάφου, όπου με βελτιωτικές εργασίες, αναπλάσεις, αναδείξεις ιστορικών χώρων και μνημείων, με εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και δημιουργία σύγχρονων υποδομών, έχει πια μετατραπεί σε μια ελκυστική, σύγχρονη πόλη», τονίζει.

Στα πλαίσια της προώθησης αυτών των σχεδιασμών, επισημαίνει ο Δήμαρχος Πόλης, πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα συνεχείς επαφές και συναντήσεις με αρμόδια κρατικά τμήματα:

« Είχαμε πρόσφατα συνάντηση στο Τμήμα Δημοσίων Έργων στη Λευκωσία για συζήτηση διαφόρων έργων που θέλουμε να προωθήσουμε στον Δήμο μας αυτή την περίοδο.

Πρώτο εξ αυτών, είναι η διαμόρφωση της εισόδου της Πόλης Χρυσοχούς. Μας παρουσιάστηκε το σχέδιο και συμφωνήσαμε με ποιο τρόπο αυτό θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα δημιουργηθούν νέα πεζοδρόμια, νέα περιτοιχίσματα, θα φωταγωγηθεί με σύγχρονο τρόπο η περιοχή, οι επιχειρήσεις στο μέρος θα χωροθετηθούν με ορθό τρόπο.

Αναφορικά με τον πεζόδρομο που καταλήγει από την Αργάκα στον Δήμο Πόλης και ειδικότερα στην περιοχή του Λατσιού, θα τοπιοτεχνηθεί και θα κατασκευασθούν πεζοδρόμια, ενώ επίσης είδαμε και το θέμα του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου από την κοινότητα Δρούσιας προς την Πόλη Χρυσοχούς, ένα έργο που είναι στο σχεδιασμό, αλλά καθυστερεί επειδή πρέπει να μπουν στον σχεδιασμό όλες οι υπηρεσίες εξ αρχής.

Συζητήσαμε και το θέμα του νέου δρόμου Πόλης-Δρούσιας, ο οποίος θα μπει μάλλον στους κρατικούς προυπολογισμούς του 2019 για την υλοποίηση του».

Ο Γιώτης Παπαχριστοφή τονίζει ότι συνάντηση πραγματοποιήθηκε τις μέρες αυτές και με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η δημοτική αρχή συζήτησε με την Διευθύντρια του Τμήματος τον σχεδιασμό για την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων του αρχαίου βασιλείου Μάριον-Αρσινόης.

«Ο Δήμος έχει λάβει ήδη το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ για την ετοιμασία των όρων προσφορών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, προκειμένου να επιλέξουμε τους μελετητές που θα προχωρήσουν στο σχεδιασμό αυτό για τις αρχαιότητες μας», τόνισε. «Αυτό θα γίνει άμεσα, έχουν αρχίσει ήδη οι ετοιμασίες για επιλογή των μελετητών και από το κονδύλι των 200 χιλιάδων που θα απομείνει, θα αρχίσουν τα έργα ανάδειξης και προστασίας των αρχαιολογικών μας χώρων».

polis-4

 

 Η διαμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του Κατασκηνωτικού Χώρου αποτελεί μείζον ζήτημα για τον Δήμο, αναφέρει ο επικεφαλής του, λόγω της τεράστιας σημασίας που αυτός έχει για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Πόλη.

«Είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον χρήστη του χώρου», τόνισε, « ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα μας επιτρέψει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαστικές περιπέτειες να προχωρήσουμε σε προσφορές για το έργο.

Είναι γνωστό ότι το συμβόλαιο του ενοικιαστή είχε λήξει και δεν ανανεώθηκε, ενώ ο Δήμος έχει προσφύγει στο δικαστήριο για να λάβει εκ νέου την διαχείριση του χώρου, προκειμένου άμεσα να βγει σε προσφορές για στρατηγικό επενδυτή. Η καθυστέρηση που συνεπάγεται η δικαστική διαδικασία ωστόσο, μας ώθησε σε διαβουλεύσεις με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία προκειμένου να επιτύχουμε μια συμβιβαστική λύση για να προχωρήσει το συντομότερο ο σχεδιασμός αυτός.

Πιστεύω ότι αν καταφέρουμε να επιτύχουμε στο άμεσο μέλλον αυτό τον συμβιβασμό, θα καταστεί δυνατό εντός του 2018 ίσως, να προχωρήσουμε με τις προσφορές και την κατακύρωση του ιστορικού για την Πόλη Χρυσοχούς χώρου στο νέο επενδυτή που θα τον αναβαθμίσει και θα τον μετατρέψει σε ένα σύγχρονο κάμπινγκ.

Πρόκειται για σημαντικότατο έργο για την Πόλη, προκειμένου να επιτύχει την προώθηση της σε ένα είδος τουρισμού, όπως ο κατασκηνωτικός, στον οποίο έχει παράδοση, αλλά παράλληλα και την πρωτοκαθεδρία στην Κύπρο».

Ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του Κατασκηνωτικού Χώρου, τονίζει, έχει ήδη γίνει με ένα προυπολογιζόμενο κόστος κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Θα περιλαμβάνει νέο καφεστιατόριο, χώρους στάθμευσης, χώρους τροχόσπιτων και αντίσκηνων, χώρο υποδοχής των κατασκηνωτών, καθώς και εξωραισμό του περιβάλλοντος χώρου με τον φημισμένο ευκαλυπτώνα.                                              

polis-3

Ένα ακόμη «σημείο-κατατεθέν» της Πόλης Χρυσοχούς, οι πέτρινες αποθήκες στο Λατσί, έχουν ήδη προσφοροδοτηθεί για την αξιοποίηση τους και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, τονίζει ο Γιώτης Παπαχριστοφή.

« Εντός ημερών, πλέον, θα προσληφθούν οι μελετητές που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό των αποθηκών αυτών ως πολιτιστικές εστίες πλέον. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για την ακριβή τους χρήση στα πλαίσια αυτά, τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν με την επιλογή των μελετητών. Σίγουρα όμως, θα είναι για πολιτιστικούς σκοπούς η χρήση τους».

Πιθανότητα, εκτιμά ο Δήμαρχος Πόλης, η χρήση αυτή θα έχει άμεση διασύνδεση και με τη θάλασσα, αφού η καθημερινότητα του Λατσιού και η χωροθέτηση των αποθηκών, είναι συνυφασμένες με το υγρό στοιχείο. Σκέψεις υπάρχουν για δημιουργία ενός Μουσείου Θαλάσσης, είπε χαρακτηριστικά, ή ενός Μουσείου Χελώνων ή κάτι παρόμοιο.

«Οριστικές αποφάσεις θα λάβουμε στη συνέχεια με τους μελετητές που θα επιλεγούν», είπε. «Έχουμε πάντως δει και σε μουσεία του εξωτερικού την ανάδειξη της σχέσης περιοχών με τη θάλασσα και νομίζω ότι ένα τέτοιο έργο θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαικά ταμεία για ένα ποσό πέραν των 300 χιλιάδων ευρώ».

mesoselido polis 1

 

Όσον αφορά στις τουριστικές προοπτικές της Πόλης Χρυσοχούς ο Γιώτης Παπαχριστοφή εκτιμά ότι το 2018 θα καταγραφεί μεγαλύτερη διακίνηση επισκεπτών από την περασμένη χρονιά. Το σημαντικό στην περίπτωση του διαμερίσματος Χρυσοχούς όμως, παρατηρεί, είναι δυστυχώς ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν κλίνες.

" Είναι το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής μας, ότι πλεονεκτήματα και να έχεις ως προορισμός άμα δεν έχεις ξενοδοχεία, απλώς δεν θα έχεις και επισκέπτες. Γι’ αυτό, θέτουμε μονίμως το ζήτημα της αναβάθμισης των συντελεστών δόμησης ώστε να μπορέσουν και στην περιοχή μας να ανεγερθούν βιώσιμες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι πολύ χαμηλοί συντελεστές που υπάρχουν είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπόρεσε η Πόλη και η ευρύτερη περιοχή να αποκτήσουν βιώσιμες τουριστικές αναπτύξεις. Το θέμα τέθηκε το 2017 και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Πολεοδομία. Από όλες τις πλευρές πήραμε υποσχέσεις ότι στο επόμενο Τοπικό Σχέδιο θα έχουμε αναβαθμισμένους συντελεστές.

Μέχρι τότε όμως, θεωρούμε πως οφείλει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα αρμόδια κρατικά τμήματα να μας δώσουν κατ’ εξαίρεση τους συντελεστές που χρειάζονται για να αρχίσουν να αναπτύσσονται βιώσιμες μονάδες στην περιοχή μας. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τέτοιες αναπτύξεις, τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες μονάδων για αναβάθμιση τους.

Οι συντελεστές όμως είναι πολύ χαμηλοί για να ικανοποιηθούν οι σχεδιασμοί αυτοί όπως είναι σήμερα".

 

polis-2