Pafos Net

Πόλη Χρυσοχούς: Επανέρχονται οι σχεδιασμοί για μια Πράσινη Πολιτεία

title image

Στις παραμονές της ανακήρυξης της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης στην επαρχία ήταν και αυτό της μετατροπής της Πόλης Χρυσοχούς σε μια «πράσινη πολιτεία», με στόχο την ανάδειξη του μοναδικού φυσικού της περιβάλλοντος και την αειφορία της ανάπτυξης στην περιοχή. Η προσπάθεια εκείνη έμεινε όμως στα χαρτιά, αφού στην πραγματικότητα η περιοχή Χρυσοχούς δεν ενεπλάκη ενεργά ποτέ στην λειτουργία της υπόλοιπης επαρχίας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, επικαλούμενη λόγους απόστασης και μη μεταφοράς εκδηλώσεων του φορέα στην περιοχή.

Τρία χρόνια από τότε, η νυν δημοτική αρχή και φορείς του διαμερίσματος Χρυσοχούς φαίνεται να ανασύρουν από τα συρτάρια την προεργασία και τους σχεδιασμούς που είχαν γίνει, με στόχο την προώθηση της μεγαλεπίβολης επιδίωξης της δημιουργίας μιας Πόλης Χρυσοχούς πιο πράσινης και πιο σύγχρονης τα επόμενα χρόνια. Πληροφορίες του PafosNet αναφέρουν ότι η στόχευση αυτή δεν είναι άσχετη με δύο γεγονότα μείζονος σημασίας: Αφενός μεν την προώθηση του Διαχειριστικού Σχεδίου για τον Ακάμα, που ούτως ή άλλως θα θέσει τα επόμενα χρόνια την περιβαλλοντική πτυχή σε πρώτο πλάνο στην περιοχή και αφετέρου στις συνέπειες της πανδημίας που εκτιμάται από τους φορείς του διαμερίσματος ότι προσδίδουν ένα τακτικό πλεονέκτημα πλέον σε περιοχές όπως η Χρυσοχού, που είναι μακριά από το μοντέλο της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης.

Η προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτή πρωτοξεκίνησε από την δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 2017», δεδομένου ότι κρίθηκε μείζονος σημασίας εμπλουτιστική παράμετρος των υποδομών της επαρχίας ενόψει της ανάληψης τότε του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Δήμος Πόλης και «Πάφος 2017», είχαν μάλιστα προωθήσει και τις πρώτες συναντήσεις με το Τμήμα Πολεοδομίας στο οποίο παρουσίασαν τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί για το έργο.

Βάσει της μελέτης που παρουσιάσθηκε στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το PafosNet, το παραδοσιακό κτιριακό απόθεμα της Πόλης έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα και βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση και σε μεγάλες συγκεντρώσεις συμπαγών περιοχών

« Υπάρχει ήδη η φήμη της φιλικής για ΑΜΕΑ και προσβάσιμης πόλης, γνωστής σε επισκέπτες με έντονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και γνώστες του χαρακτήρα της, σε αντίθεση με άλλους προορισμούς που ελκύουν μαζικότερης προέλευσης τουρισμό», τονιζόταν στην σχετική μελέτη. « Ευρύτερος στόχος της προσπάθειας, είναι η ανακήρυξη της Πόλης σε πράσινη πολιτεία, η ενίσχυση του χαρακτήρα της Πόλης ως κηπούπολης, η ανάδειξη και ο εμπλουτισμός του φυσικού περιβάλλοντος που είναι μεγάλης έκτασης, αναλογικά, στα δημοτικά όρια και η βιοκλιματική αναβάθμιση κτιρίων και περιβάλλοντα χώρου, ιδιαίτερα στα κτίρια δημόσιας χρήσης».

Ο σχεδιασμός για την δημιουργία του Γραμμικού Πάρκου και της μετατροπής της Πόλης Χρυσοχούς σε μια «πράσινη πολιτεία», σύμφωνα με τον μετέωρο, τελικά τότε, σχεδιασμό, περιλάμβανε επίσης την ανάδειξη και προβολή των σχετικών δραστηριοτήτων με τη δημιουργία brandname και τη δημιουργία δικτύου διαδρομών περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος με βασική ραχοκοκαλιά τους δρόμους του νερού.

poli2

Η συνολική πορεία των περιβαλλοντικών αλλαγών βάσει των σχεδιασμών που φαίνεται ότι θα αποτελέσουν σήμερα τον «μπούσουλα» των τοπικών φορέων για την επαναφορά της προσπάθειας δημιουργίας μιας «πράσινης πολιτείας», θα αρχίσει δυτικά του ιστορικού κέντρου και θα καταλήγει στον ευκαλυπτώνα.

Κατά μήκος της διαδρομής αυτής βάσει της αποτύπωσης που έγινε το 2017, μπορούν να υπάρχουν παρακλάδια, ειδικότερες διαδρομές σύνδεσης με σημεία ενδιαφέροντος μέσα στο γραμμικό πάρκο, τις όμορες καλλιέργειες και άλλα στοιχεία αγροτικής ζωής και τοπόσημα ιστορικής σημασίας. Η συνύπαρξη  διαφορετικών  δραστηριοτήτων κατά μήκος του περιπάτου μπορεί να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία που να εμπλουτίσει την ήδη σημαντική φήμη της Πόλης σε ανάλογους τομείς. Οι διαδρομές μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση ποδηλάτων και  άλλες αθλητικές δραστηριότητες  κατά μήκος τους.

Δήμος Πόλης και «Πάφος 2017», συμφωνούσαν τότε ότι το κέντρο της Πόλης χρειάζεται ξεκαθάρισμα από άστοχες κατασκευές και αναβάθμιση των παραδοσιακών  κτιρίων ώστε να αναδειχθεί ο κτιριακός του πλούτος, μια κεντρική διαπίστωση την οποία ενστερνίζεται και η σημερινή δημοτική αρχή η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες πρώτες βελτιώσεις και επεμβάσεις στο θέμα του δομημένου περιβάλλοντος.

Mε σύγχρονες στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η ενοποίηση αυλών, πλακοστρώσεις και άλλα, στοχεύουν οι τοπικοί φορείς στην αποκατάσταση της ενότητας του παραδοσιακού ιστού, ενώ μόνιμες ή περιστασιακές πεζοδρομήσεις μπορούν να συνδυαστούν με μεγάλες γιορτές και ποιοτικά φεστιβάλ.

Εκτιμάται επίσης ότι η παρουσία πάρκων στην περιοχή με αξιόλογη διαμόρφωση που εύκολα μπορούν να ενταχθούν στις παραπάνω διαδρομές, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν και σημαντικά ιστορικά μνημεία στην περιοχή όπως το Δημοτικό Σχολείο, η Αστυνομία, η Χρυσοπολίτισσα και άλλα, που μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή.

poli3

Οι υφιστάμενες χρήσεις αναψυχής του κέντρου μπορούν να προμηθεύσουν τις αναγκαίες στάσεις και να εμπλουτίσουν τις διαδρομές των επισκεπτών με γαστρονομικά στοιχεία, αναφέρεται στην μελέτη που «ξεσκονίζεται» σήμερα για την επικαιροποίηση της.

Η επαναφορά της πράσινης αυτής προοπτικής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προγραμματισμών, την διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης και προβολής του τουριστικού προϊόντος και εκπαίδευσης των πολιτών κάθε ηλικίας στην υποστήριξή του, με τη δημιουργία σχετικών οργανισμών όπου απαιτείται ή η συνεργασία με υφιστάμενους όπως το Υφυπουργείο Τουρισμού, την φιλοξενία εκδηλώσεων και φεστιβάλ ποιότητας, με βασική επιδίωξη την καθιέρωση θεσμών ετήσιας ή άλλης περιοδικής συχνότητας, καθώς επίσης την φιλοξενία εκδηλώσεων και φεστιβάλ ποιότητας, με βασική επιδίωξη την καθιέρωση θεσμών ετήσιας ή άλλης περιοδικής συχνότητας.

afieroma-poli1

Ανεξάρτητο της μεγάλης μελέτης για την «πράσινη πόλη», αλλά κινούμενο σε παράλληλη περιβαλλοντική κατεύθυνση, είναι και η στόχευση για την δημιουργία Μονοπατιού της Φύσης κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Χρυσοχούς, στην οποία προχωρεί ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς.

Το μεγαλύτερο μέρος της κοίτης του ποταμού είναι ενταγμένο  στο σχέδιο «Φύση 2000», για αυτό στόχος της δημοτικής αρχής είναι η διαμόρφωση του χώρου με τρόπο ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και να αποτελέσει παράλληλα πόλο έλξης για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και  ιδιαίτερα τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

Ο Δήμος Πόλης μετά από διαδικασία προσφορών ανάθεσε σε αρχιτεκτονικό γραφείο την ετοιμασία γενικού σχεδίου ανάπτυξης (Master Plan) του Γραμμικού Πάρκου και την ετοιμασία λεπτομερών αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών σχεδίων και τεχνικών προδιαγραφών του τμήματος του Γραμμικού Πάρκου που θα βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων Πόλης Χρυσοχούς.

Μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό προβλέπεται η αξιοποίηση του υφιστάμενου Κεφαλόβρυσου που βρίσκεται σε τμήμα της κοίτης του ποταμού με τη δημιουργία ξύλινης πλατφόρμας δίπλα από υπάρχοντα πλάτανο, καθιστικά ξεκούρασης, παρατηρητήριο πουλιών και Φύσης, πινακίδες πληροφόρησης, εμπλουτισμό του χώρου με άλλα κυπριακά παραδοσιακά δέντρα, θάμνους και λουλούδια.

afieroma-poli3