Pafos Net

Ποιοί είναι σήμερα οι κλάδοι με προοπτικές εργοδότησης; Όλα τα δεδομένα!

title image

Σε διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Birmingham City University με σκοπό να ενημερώσει για τους κλάδους που έχουν στις νέες οικονομικές συνθήκες προοπτικές άμεσης εργοδότησης, μετείχε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπος πανεπιστημίων της Βρετανίας και πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του Δήμου Πάφου, Χρύσανθος Σαββίδης.

Στο συνέδριο της αγγλικής μεγαλούπολης αναλύθηκαν ακόμη οι σύγχρονοι τρόποι διδασκαλίας των φοιτητών, τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, οι ευκαιρίες χρηματοδότησης, και τα νέα  προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Με δηλώσεις του στο PafosNet ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι από το συνέδριο προέκυψε ότι το απολυτήριο Λυκείου θα συνεχίσει να αποτελεί επαρκές πιστοποιητικό για την εισδοχή σχεδόν σε όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια. «Σαφέστατα, ένα απολυτήριο με ένδειξη γενικού βαθμού 18.5  ή και περισσότερο εξασφαλίζει στο μελλοντικό φοιτητή την πολυπόθητη θέση σε κάποιο καλό πανεπιστήμιο με μεγαλύτερη ευκολία», επεσήμανε. « Τονίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να επιλέγουν συνδιασμούς μαθημάτων, οι οποίοι θα είναι σχετικοί με την μελλοντική τους επιλογή σπουδών. Τέτοια παραδείγματα είναι ο συνδιασμός του μαθήματος των Μαθηματικών με αυτό της Πολιτικής Οικονομίας για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν οτιδήποτε σχετικό με Οικονομικά ή Διοίκηση Επιχειρήσεων ή ο συνδιασμός του μαθήματος της Βιολογίας με αυτό της Χημείας για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν κάτι συναφές με Βιολογικές Επιστήμες».

Με τον προανεφερθέντα γενικό βαθμό, επεσήμανε ο κ. Σαββίδης, είναι δυνατόν ο μαθητής να σπουδάσει σε οποιοδήποτε κλάδο σπουδών επιθυμεί στα Βρετανικά πανεπιστήμια. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι κλάδοι σπουδών, όπως είναι για παράδειγμα η Ιατρική, η Κτηνιατρική, η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική και η Διαιτολογία, για τους οποίους τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν, επειδή αυτοί οι κλάδοι επιχορηγούνται από το N.H.S και προτιμούν να παίρνουν δικούς τους φοιτητές, ή από χώρες που πληρώνουν υψηλά δίδακτρα.

« Με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, είναι απολύτως απαραίτητο το απολυτήριο Λυκείου να συνοδεύεται με κάποιο πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, όπως είναι τα GCE, τα IGCSE, τα TOEFL και τα IELTS», είπε. « Αυτά τα πιστοποιητικά αποτελούν στην ουσία ένδειξη ότι ο μελλοντικός φοιτητής θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, δηλαδή στην παρακολούθηση των διαλέξεων του,  στη συγγραφή και παρουσίαση των εργασιών του.

Όσον αφορά τα δίδακτρα, τα νέα είναι χαρμόσυνα για τους Κύπριους φοιτητές και γονείς γιατί κόντρα σε αυτά που διέδιδαν κάποιοι καλοθελητές ότι δεν θα παραχωρηθεί το δάνειο στους Κύπριους φοιτητές αυτό διαψεύσθηκε πανηγυρικά .

Είναι το γεγονός ότι τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, ανέρχονται μεταξύ 6000-9000 στερλίνες ανά χρόνο, αλλά μπορούν να καταβληθούν μέσω φοιτητικών δανείων, τα οποία διατίθενται από την Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company- SLC), που έχει σαν έδρα την Αγγλία. Σύμφωνα λοιπόν με συνεργάτες μας στο Birmingham City University αυτή η διευθέτηση θα συνεχίσει να υφίσταται και όλοι οι Κύπριοι φοιτητές των Βρεττανικών Πανεπιστημίων θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται μόλις οι απόφοιτοι πλέον εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν τουλάχιστο ετήσιο εισόδημα πάνω από 25200 ευρώ. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει αναλυτικά  ποιό θα είναι το ποσό που θα αποπληρώνει ο φοιτητής με βάση το εισόδημα που θα κερδίζει».

 

Salary

(Σε ευρώ με βάση σημερινή ισοτιμία)

Monthly Repayment

(Σε ευρώ με βάση σημερινή ισοτιμία)

25200

0

26400

9

30000

36

36000

81

48000

171

 

Με βάση τον πιο πάνω πίνακα που αναρτά το PafosNet, εξηγεί ο Χρύσανθος Σαββίδης, για να αρχίσει κάποιος να αποπληρώνει το δάνειο του,  πρέπει να έχει ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα, αλλά και από την άλλη το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής είναι πάρα πολύ μικρό ακόμα και στο σενάριο που έχει κάποιος ετήσιο εισόδημα 48000 ευρώ, πράγμα ούτως ή άλλως δύσκολο στις μέρες μας. Μέχρι την μέρα εύρεσης εργασίας, το δάνειο θα τοκίζεται με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3% και εάν ο φοιτητής δεν βρεί δουλειά τα επόμενα 30 χρόνια απο την μέρα αποφοίτησης με ελάχιστο μισθό ετησίως 25200 ευρώ διαγράφεται .

«Το δάνειο να υπενθυμίσω ότι άρχισε να παραχωρείται για πρώτη φορά στούς Κύπριους φοιτητές το 2004 και θα συνεχίζει χωρίς κανένα πρόβλημα και σήμερα που τα δίδακτρα είναι υψηλότερα», διευκρινίζει. «  Ως εκ τούτου, στην ουσία αυτό που απομένει να πληρώσει ένας φοιτητής είναι τα προσωπικά του έξοδα, περιλαμβανομένων των εξόδων διαμονής σε φοιτητική εστία, σε δωμάτιο με δικό του μπάνιο και αποχωρητήριο, τα οποία ανέρχονται σε 3000 στερλίνες. Περιλαμβάνονται επίσης τα έξοδα διατροφής, τα αεροπορικά εισιτήρια, τα έξοδα μετακινήσεων και άλλα προσωπικά έξοδα , τα οποία ανέρχονται κατά μέσο όρο μέχρι τις 4000 στερλίνες.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για έναν φοιτητή ο οποίος σπουδάζει στο Λονδίνο, το οικονομικό κόστος παρουσιάζει μια αύξηση 25%.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμφισβήτητα το κόστος σπουδών γίνεται λιγότερο επώδυνο για τον οικονομικό προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας. Ταυτόχρονα, η παροχή δανείων και το σχέδιο αποπληρωμής αποτελεί μια ελκυστική πρόκληση για τους μελλοντικούς φοιτητές, όχι μόνο για να συμπληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους, αλλά και για να κυνηγήσουν τις καλύτερες μελλοντικές ευκαιρίες εργοδότησης».

Όσον αφορά στους κλάδους σπουδών που δείνουν προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, μέσα απο έρευνα που έκανε το Birmingham City University οι κλάδοι που δίνουν καλύτερες ευκαιρίες εργοδότησης είναι το πτυχίο του Mechanical Engineering, Computer Games και τέλος το πτυχίο του E-Advertising.  Ο λόγος που το πτυχίο του Mechanical Engineering δίνει κατά 90% άμεση εργοδότηση στην Αγγλία είναι γιατί για δύο δεκαετίες ο αριθμός των αποφοίτων ήταν μικρός με αποτέλεσμα η ζήτηση αποφοίτων να είναι μεγάλη. Πέραν τούτου είναι κλάδος που δίνει πολλές εναλλακτικές επιλογές όπως εξειδίκευση στο Automotive Engineering, Central heating κ.α. Ο μέσος όρος αρχικού μισθού είναι 39000 ευρώ.

Ο δεύτερος κλάδος είναι το πτυχίο του Computer Games γιατί μεγάλωσε ο αριθμός των ατόμων που σπαταλούν τον χρόνο τους στα παιχνίδια. Ενώ στο παρελθόν ήταν μόνο τα μικρά παιδιά που ασχολούνταν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τώρα είναι και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά. Ο μέσος πρώτος μισθός εδώ είναι 35000 ευρώ.

Τέλος το πτυχίο του E-Advertising έχει πολύ καλές προοπτικές γιατί η διαφήμιση μέσω Internet έχει διπλάσιο τζίρο στην παγκόσμια βιομηχανία διαφήμισης απο ότι η τηλεόραση και τετραπλάσιο από ότι ο έντυπος τύπος. Πρώτη χώρα σε τζίρο στο  E-Advertising είναι η Αγγλία, δεύτερη η Δανία και τρίτη η Αμερική. Ο μέσος πρώτος μισθός εδώ είναι 33000 ευρώ.