Pafos Net

Περιβαλλοντικό Κέντρο Επισκοπής: Ένα μοναδικό ίδρυμα στην επαρχία Πάφου

title image

Ένα μοναδικό στο είδος του, σ’ ολόκληρη την επαρχία Πάφου, περιβαλλοντικό έργο άνοιξε τις πύλες του και ήδη μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για την περιβαλλοντική συμπεριφορά και ενημέρωση στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και οργανωμένων κοινωνικών συνόλων. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής, που βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας στα βόρεια της πόλης της Πάφου και που στεγάζεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του πρώην Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής, περιλαμβάνει μια σπάνια έκθεση ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, καθώς και σύγχρονα διαδραστικά και τεχνολογικά μέσα για την επιμόρφωση επισκεπτών, μαθητών και οργανωμένων συνόλων.

Το έργο έχει εγκριθεί από το Τμήμα Δασών και έχει συγχρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, «Διατήρηση και βελτίωση του κοινωνικού και οικολογικού ρόλου των δασών» και «Μη παραγωγικές επενδύσεις».

Η ιδιοκτησία και η διαχείριση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ανήκει στο Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής Πάφου, το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα το διατηρεί σε άριστη και λειτουργήσιμη κατάσταση για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Έχοντας ανοίξει σχετικά πρόσφατα τις πύλες του για επισκέπτες, το νέο αυτό περιβαλλοντικό απόκτημα, κατέστη αντικείμενο ενδιαφέροντος από πολλά σχολεία της Κύπρου τα οποία άρχισαν να διευθετούν με τους αρμόδιους επισκέψεις σε αυτό. Με την πλήρη λειτουργία του, το μοναδικό αυτό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό έργο κατέστη πόλος έλξης για οργανωμένα σύνολα από τον χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, τα οποία το έχουν ήδη βάλει στο καλεντάρι των δραστηριοτήτων τους, με τις επισκέψεις σε αυτό να είναι πλέον συνεχείς.

Μιλώντας στο PafosNet ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου, Χριστάκης Χριστοδούλου, τόνισε ότι το Περιβαλλοντικό Κέντρο έχει αποκτήσει ένα ολοένα και αυξανόμενο κύκλο επισκεπτών.

«Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου», επισημαίνει, «έχει ως στόχο την ενημέρωση, επιμόρφωση και εκπαίδευση του επισκέπτη σε θέματα χλωρίδας, πανίδας και οικολογίας της ευρύτερης περιοχής της Επισκοπής Πάφου, καθώς επίσης και γεωλογίας ή άλλων περιβαλλοντικών θεµάτων. Σημαντική θα είναι η συμβολή του Κ.Π.Ε στη διαµόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης».

Το Κέντρο, αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων, αποτελείται από την αίθουσα υποδοχής, την αίθουσα εκθεμάτων και διοραμάτων, την αίθουσα προβολών και το εργαστήριο εργασίας και ερευνών. Επίσης, διαθέτει εξωτερικά βοτανικούς κήπους μέσα από τους οποίους  ξετυλίγεται το βοτανικό μονοπάτι.

«Ο χώρος υποδοχής στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό για θέματα περιβάλλοντος», τονίζει. «Από τον συγκεκριμένο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και να πάρει ενημερωτικά φυλλάδια.

Στην αίθουσα εκθεμάτων υπάρχουν διάφορα εκθέματα και διοράματα, φωτογραφίες, ταριχευμένα ζώα και πουλιά, οπτικοακουστικά μέσα που προβάλλουν το φυσικό περιβάλλον, συλλογές πεταλούδων και εντόμων, συλλογές ξύλων και εκθέματα από τη γεωλογία συνθέτουν το όλο σκηνικό. Στην ίδια αίθουσα έχει γίνει με τεχνητή κατασκευή, η αναπαράσταση του φημισμένου Βράχου της Επισκοπής».

perivallontiki ekpaieusi1jpg

 

Στην αίθουσα προβολών, εξηγεί ο Χριστάκης Χριστοδούλου, προβάλλεται τηλεοπτική ταινία υψηλών προδιαγραφών, της οποίας οι τεχνικές προδιαγραφές για την κινηματογράφηση των ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον, ακολουθούν τα χαρακτηριστικά κινηματογραφικών εταιρειών με σημαντική πείρα στη δημιουργία ντοκιμαντέρ για το φυσικό περιβάλλον όπως το NATIONALGEORGRAPHIC και το BBC.

Η ταινία, διευκρινίζει, προβάλλει ολόκληρη την κοιλάδα της Έζουσας και περιλαμβάνει τοπία, γεωμορφώματα, βιοτόπους χλωρίδας και τύπων βλάστησης, είδη πανίδας και εντόμων, παραδοσιακά κτίσματα και άλλα σημαντικά στοιχεία της περιοχής.

« Ο εξωτερικός χώρος έχει διαμορφωθεί σε βοτανικό κήπο, σκοπός του οποίου είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη, την ταξινόμηση και μελέτη φυτών που υπάρχουν μόνο στην περιοχή που προβάλει το Κ.Π.Ε», συνεχίζει ο κ. Χριστοδούλου. « Μέσα από τον βοτανικό κήπο ξετυλίγεται το βοτανικό μονοπάτι όπου ο επισκέπτης πεζοπορώντας έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και να απολαύσει ένα περιβάλλον πλούσιο από φυτά, ρυάκια και παρατηρητήριο.

Για τους φοιτητές πανεπιστημίων και τους μαθητές των σχολείων καθώς επίσης για μεμονωμένα άτομα ή ομάδες που ασχολούνται με την έρευνα, υπάρχει εργαστήριο πλήρως εξοπλισμένο με πάγκους εργασίας, βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μικροσκόπια καθώς και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό».

Στο χώρο του Κέντρου υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης. Όλες οι εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε, πληρούν τα διεθνή πρότυπα για χρήση από άτομα με αναπηρίες. Στην κοινότητα της Επισκοπής, ο επισκέπτης μετά την ξενάγησή του στο Κ.Π.Ε,  μπορεί να ξεκουραστεί σ’ ένα από τα δύο παραδοσιακά καφεστιατόρια του χωριού και να απολαύσει τα παραδοσιακά εδέσματα. Από τον χώρο των καφεστιατορίων θα μπορεί να θαυμάσει τον φημισμένο Βράχο της Επισκοπής, ο οποίος από πολλούς έχει ονομαστεί τα «Μετέωρα της Κύπρου». Εάν ο επισκέπτης θα θέλει να συνεχίσει την περιπλάνησή του στους βιότοπους της περιοχής, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή του μονοπατιού της φύσης, η οποία θα τον καταλήξει μετά από 8 χιλ. πεζοπορίας στο γειτονικό χωριό Καλλέπεια. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αφού βρίσκεται εντός του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Φύση 2000 (NATURA).